Γενικά

Επίσημο: Νέα Porsche 911 Targa (video)

Στη μεγάλη οικογένεια της 911, μεταξύ της κουπέ και της κάμπριο, η Porsche βάζει σφήνα την Targa. Αυτή λοιπόν είναι η εκδοχή της στη σειρά 992, πιστή στη σιλουέτα του πρωτότυπου, με αψίδα, κρυστάλλινη «φούσκα» και δύο εκδόσεις: 4 με 385 PS και 4S με 450.

Η Targa αποτελεί ιστορική εκδοχή της 911. Ήταν μάλιστα και η πρώτη παραδοτέα άλλη εκδοχή της διάσημης 911 και εμφανίστηκε μόλις δύο χρόνια ύστερα την κουπέ, το 1965, τη στιγμή που η πιο «κλασική» κάμπριο γεννήθηκε μόλις το 1982! Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και όταν μια νέα γενιά 911 χάνει την οροφή της, η κάμπριο είναι αυτή που εμφανίζεται πρώτη και πριν από την Targa. Ωστόσο, και οι δύο παραλλαγές συνυπάρχουν ακόμα, με την Porsche να υποδεικνύει ότι η Targa γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της κουπέ και της κάμπριο.

Porsche 911 Targa

Ενάμιση χρόνο ύστερα από το λανσάρισμα της οικογένειας 992, εδώ έχουμε να κάνουμε με τη νέα Targa που, όπως και η προηγούμενη, σέβεται την αρχική φόρμουλα, που για κάποια χρόνια είχε ξεχαστεί. Έχουμε λοιπόν μια αλουμινένια αψίδα πίσω από τα καθίσματα, μια μικρή ανασυρόμενη υφασμάτινη οροφή και μια γυάλινη «φούσκα». Η οροφή εξαφανίζεται εντελώς, ηλεκτρικά, και το γυαλί ανεβαίνει. Διαδικασία που διαρκεί 19 δευτερόλεπτα.

Η αψίδα και το κρύσταλλο είναι φυσικά η αισθητική ιδιαιτερότητα αυτής της 911. Κατά τα λοιπά, έχουμε κι εδώ τις αλλαγές που πρωτοείδαμε στην κουπέ και στην κάμπριο, περιλαμβανομένων φυσικά των αναθεωρημένων αναλογιών, με το εμπρός μέρος να είναι φαρδύτερο κατά 4,5 πόντους. Στο πίσω μέρος, υπάρχει μια φωτεινή λωρίδα που συνδέει τα φώτα και περνά πάνω από το σήμα. Στο εσωτερικό δεν υπάρχει καμία έκπληξη, με την 911 Targa να κάνει χρήση του ταμπλό της κουπέ και της κάμπριο.

Porsche 911 Targa

Σε σύγκριση με την παλιά 911, η σύνθεση του ταμπλό έχει αλλάξει εις βάθος με την άφιξη μιας μεγάλης οθόνης αφής με διαγώνιο 10,9 ιντσών που αντικαθιστά ένα μεγάλο μέρος των φυσικών κουμπιών. Αλλά οι κύριες γραμμές, με οριζόντιο προσανατολισμό, κάνουν νεύμα στα μοντέλα της δεκαετίας του ’70, με την Targa να παραμένει 2+2.

Το Targa προσφέρεται αρχικά σε δύο παραλλαγές: 4 και 4S. Και οι δύο μοιράζονται τον ίδιο 3λιτρο κινητήρα flat-six, με την Targa 4 να αποδίδει 385 ίππους, (+15 PS σε σύγκριση με την προηγούμενη, ενώ στην Targa 4S το κέρδος είναι 30 άλογα, φτάνοντας τους 450 PS. Όπως υποδηλώνουν τα ονόματα, η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς και το μοτέρ συνδυάζεται στάνταρ με 8άρι σασμάν διπλού συμπλέκτη PDK. Με το Sport Chrono Pack, η Targa 4 φτάνει τα 289 km/h και χρειάζεται 4,2 δευτερόλεπτα για το σπριντ των 0-100 km/h. Τα αντίστοιχα νούμερα στην Targa 4S είναι 304 km/h και 3,6 δευτερόλεπτα, ενώ αυτή η τελευταία μπορεί να παραγγελθεί με χειροκίνητο κιβώτιο επτά ταχυτήτων.

Porsche 911 Targa

Και στα δύο αυτοκίνητα η προσαρμοζόμενη ανάρτηση PASM είναι στάνταρ, ενώ το Porsche Torque Vectoring Plus, που ενεργοποιεί στοχευμένες επεμβάσεις των φρένων στους πίσω τροχούς και επενεργεί στο κλείδωμα του πίσω διαφορικού, είναι στάνταρ στην 4S και προαιρετικό στην Targa 4. H 4S μπορεί ακόμη να εξοπλιστεί με τετραδιεύθυνση (προαιρετικά) και με PDCC (το Porsche Dynamic Chassis Control συνδυάζεται υποχρεωτικά με την πρώτη), το ενεργό ESP δηλαδή που καταστέλλει στις πλευρικές κινήσεις (και κλίσεις) του αμαξώματος στις στροφές.

Προσώρας, η τιμή των δύο νέων 911 Targa δεν έχει ανακοινωθεί από την ελληνική αντιπροσωπεία (στις περισσότερες μεγάλες αγορές της Ευρώπης η τιμή τους γνωστοποιήθηκε πριν από την επίσημη παρουσίαση του μοντέλου). Για να πάρετε όμως την τάξη μεγέθους σας παραθέτουμε την τιμή της προηγούμενης, εκτιμώντας ότι η 992 θα κινηθεί ελαφρά ανοδικά: Targa 4 από €176.200 και Τarga 4S από €197.000.

ΠΗΓΗ: www.drive.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button