Γενικά

Επίσημο: Νέα Porsche 911 GT3 RS (video)

Η νέα Porsche 911 GT3 RS είναι γεγονός! Με 525 PS, εξελιγμένη ενεργή αεροδυναμική, βελτιωμένες αναρτήσεις και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά που προέρχονται απευθείας από το χώρο των αγώνων.

Porsche 911 GT3 RS

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δημιουργοί της, η νεότερη Porsche 911 GT3 RS απαίτησε σημαντικό χρόνο εξέλιξης, το αποτέλεσμα όμως είναι καλύτερο από ποτέ. Ένα αυτοκίνητο που ταυτίζεται σε εντυπωσιακό βαθμό με την αγωνιστική 911 GT3 R, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα τη δυνατότητα να κινείται σε δημόσιους δρόμους.

Ξεκινώντας από την αεροδυναμική, υπήρξε η σκέψη για την τοποθέτηση ενός κεντρικού ψυγείου, κάτι που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη βραβευμένη στην κατηγορία Le Mans 911 RSR και στη συνέχεια στην 911 GT3 R. Αυτό αποτέλεσε και το θεμέλιο των ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων. Εκεί που στις συμβατικές εκδόσεις της 911 βρίσκεται ο εμπρόσθιος χώρος των αποσκευών, στη νέα Porsche 911 GT3 RS εδράζεται ένας μεγάλος εναλλάκτης θερμότητας, υπό κλίση.

Porsche 911 GT3 RS

Αυτό κατέστησε δυνατή την εκμετάλλευση των πλευρικών μερών για την ενσωμάτωση περαιτέρω ενεργών αεροδυναμικών στοιχείων. Τα διαρκώς ρυθμιζόμενα πτερύγια μπροστά αλλά και η διπλή πίσω αεροτομή, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων αεροδυναμικών μέτρων, παρέχουν συνολικά 409 κιλά αρνητικής άντωσης στα 200 km/h! Συγκριτικά, η νέα 911 GT3 RS παράγει διπλάσια κάθετη δύναμη από την προκάτοχό της και τρεις φορές μεγαλύτερη από μια απλή 911 GT3. Στα 285 km/h, δε, η αρνητική άντωση αγγίζει τα 860 kg.

Porsche 911 GT3 RS

Για πρώτη φορά συναντάμε επίσης σύστημα DRS (Drag Reduction System) σε αυτοκίνητο παραγωγής της Porsche. Μέσω ενός κουμπιού στο τιμόνι ο οδηγός μπορεί να περιορίσει την αντίσταση του αέρα στις ευθείες ώστε να επιτύχει μεγαλύτερη τελική ταχύτητα. Ταυτόχρονα, για την πέδηση, τα βοηθήματα λειτουργούν σαν αερόφρενα, αυξάνοντας την αντίσταση και υποβοηθώντας το έργο των φρένων.

H νέα Porsche 911 GT3 RS παράγει διπλάσια κάθετη δύναμη από την προκάτοχό της και τρεις φορές μεγαλύτερη από μια απλή 911 GT3. Στα 285 km/h, δε, η αρνητική άντωση αγγίζει τα 860 kg.

Porsche 911 GT3 RS

Αναφορικά με την ανάρτηση, έχει δεχτεί και αυτή σοβαρές βελτιώσεις. Αρχικά, για να βελτιστοποιήσουν τη ροή του αέρα, οι μηχανικοί της Porsche σχεδίασαν τα διπλά ψαλίδια μπροστά σε σχήμα δάκρυ. Η κίνηση αυτή προσέθεσε 40 ακόμα κιλά αρνητικής άντωσης στον μπροστινό άξονα, όταν το αυτοκίνητο κινείται με την τελική του ταχύτητα. Ενίσχυσαν μάλιστα ελαφρά τους συνδέσμους, καθώς η Porsche 911 GT3 RS διαθέτει κατά 29 mm μεγαλύτερο μετατρόχιο από τις απλές 911 GT3. Συνεχίζοντας σε αλλαγές της γεωμετρίας, φρόντισαν επίσης να επιτύχουν μικρότερες κλίσεις ως προς την πρόνευση, την κίνηση κατά το διαμήκη άξονα όταν φρενάρει απότομα.

Porsche 911 GT3 RS

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία προγράμματα, Normal, Sport και Track. Στο τελευταίο όλες οι βασικές ρυθμίσεις μπορούν να χειριστούν μεμονωμένα. Μιλάμε για την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς στον μπροστινό και τον πίσω άξονα, το πίσω διαφορικό (μέσω χειριστηρίων στο τιμόνι), κ.λπ. Μιλώντας για το τιμόνι, αυτό φιλοξενεί τέσσερα περιστροφικά χειριστήρια, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται και γραφικά στον πίνακα οργάνων κατά τη ρύθμισή τους. Παράλληλα διατίθεται μία οθόνη track, γνωστή και από την 911 GT3. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο οδηγός μπορεί να περιορίσει την πληροφορία από τις ψηφιακές οθόνες, διατηρώντας μόνο τα βασικά.

Porsche 911 GT3 RS

Περνώντας τώρα στον κινητήρα, το ατμοσφαιρικό τετράλιτρο σύνολο έχει βελτιστοποιηθεί περαιτέρω, σε σύγκριση με την 911 GT3. Η χρήση νέων εκκεντροφόρων, καθώς επίσης η υιοθέτηση ενός συστήματος εισαγωγής και βαλβίδων από τους αγώνες, επέτρεψαν την ελαφρά αύξηση της ισχύος στους 525 ίππους. Το PDK κιβώτιο, με τη σειρά του, διαθέτει ελαφρά μικρότερη τελική σχέση μετάδοσης από την 911 GT3 και ψύχεται αποτελεσματικότερα, χάρη σε κάποιες εισαγωγές αέρα στο κάτω μέρος του αμαξώματος. Αυτό το τελευταίο διασφαλίζει πως το εφτάρι κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να αντέξει ακόμη και ακραία φορτία σε παρατεταμένη χρήση στην πίστα.

Porsche 911 GT3 RS

Με βάση τη γλώσσα των αριθμών, η νέα 911 GT3 RS επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε μόλις 3,2”, επιτρέποντας στο κοντέρ της να φτάσει μέχρι τα 296 km/h. Πατάει σε ελαστικά διαστάσεων 275/35 R 20 μπροστά και 335/30 R21 πίσω, με σφυρήλατες -μονομπούλωνες- ζάντες ελαφρού κράματος. Τα φρένα είναι εξαπίστονα μπροστά και τετραπίστονα πίσω, ενώ προαιρετικά μπορεί κανείς να παραγγείλει και τα κεραμικά PCCB, με δίσκους 410 mm μπροστά και 390 mm πίσω. Χάρη στην εκτεταμένη χρήση ελαφρών κραμάτων και ανθρακονήματος το συνολικό βάρος καταφέρνει να διατηρηθεί στα 1.450 κιλά.

Porsche 911 GT3 RS

Για όποιον τώρα ενδιαφέρεται, μπορεί να την παραγγείλει με το πακέτο Clubsport, χωρίς έξτρα κόστος. Αυτό περιλαμβάνει roll cage, πυροσβεστήρα και ζώνες έξι σημείων. Ακόμα περισσότερα προσφέρει το πακέτο Weissach, ανεβάζοντας όμως το κόστος. Στο συγκεκριμένο υπολογίστε ακόμα περισσότερα ανθρακονήματα για μικρότερο βάρος (ακόμα και το roll bar είναι από ανθρακόνημα), καθώς και paddles αλλαγής ταχυτήτων με μαγνητική τεχνολογία, απευθείας από τους αγώνες. Η νέα Porsche 911 GT3 RS θα ξεκινήσει να διατίθεται άμεσα στις αγορές, με τιμή που στη Γερμανία υπολογίζεται στα €229.517.

Porsche 911 GT3 RS

ΠΗΓΗ: www.drive.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button