Γενικά

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

H νέα, αμιγώς ηλεκτρική Porsche Macan αποκαλύφθηκε σήμερα, διαθέτοντας τεχνολογίες αιχμής από το πάνω ράφι του Γερμανού κατασκευαστή.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

Ημέρα Porsche Macan η σημερινή, με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αποκαλύπτει επίσημα το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό SUV της, δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης γενιάς με τους θερμικούς κινητήρες.

Η Porsche, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει επίσημα μέρα με τη μέρα βαδίζει όλο και περισσότερο προς την ηλεκτροκίνηση, διαβλέποντας πως υπάρχει μέλλον στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το 2025 έχει θέσει ως στόχο οι μισές της πωλήσεις να αφορούν ηλεκτρικά σύνολα, είτε PHEV είτε EV.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

Έτσι θα προλειάνει το έδαφος, ώστε το 2030 να είναι σε θέση να πουλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ποσοστό 80%. Έχοντας ήδη στην φαρέτρα της την αμιγώς ηλεκτρική Taycan (επίκειται ανανέωση προσεχώς), η εταιρεία από την Στουτγάρδη παρουσίασε σήμερα και την εξηλεκτρισμένη Porsche Macan.

Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Porsche Macan της Ιστορίας είναι γεγονός, φορτωμένη με προηγμένες τεχνολογίες, τρεις οθόνες στο εσωτερικό και αυτονομία που μπορεί να αγγίξει τα 613 km

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

To πολυτελές γερμανικό SUV που πρωτοείδαμε πριν από μία δεκαετία πατά πάνω στην πλατφόρμα Premium Platform Electric  (PPE) στην εξέλιξη της οποίας συμμετείχαν από κοινού Porsche και Audi. H συγκεκριμένη πλατφόρμα, σύμφωνα με τους δημιουργούς της δίνει έμφαση στην άνεση, προσφέροντας μεγάλα περιθώρια διαφοροποιήσεων ως προς το μήκος του μεταξονίου, το πλάτος των μετατροχίων και την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

Παράλληλα, η εξελιγμένη αυτή πλατφόρμα ενδείκνυται για τη δημιουργία μίας ευρείας γκάμας εκδόσεων, με κίνηση είτε στους πίσω είτε σε όλους τους τροχούς.

Οι δυνατότητές της όμως δεν σταματούν εδώ, μιας και δύναται να υποστηρίξει τεχνολογία 800V, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με το εργοστάσιο σταθερή υψηλή απόδοση, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο φόρτισης και το βάρος των καλωδίων υψηλής τάσης, καθώς επίσης και των χώρο που απαιτείται για αυτά.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

Εξωτερικά, η Macan φωνάζει πως είναι Porsche. Τα φώτα ημέρας είναι ενσωματωμένα στα φτερά, ενώ τα παράθυρα δεν έχουν πλαίσιο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο έτερο ηλεκτρικό τέκνο της εταιρείας, την Taycan. Γενικότερα οι γραμμές της θυμίζουν εκείνες ενός κουπέ αμαξώματος, εξευγενισμένες και συμβατές με ένα σύγχρονο και πληθωρικό ηλεκτρικό SUV.

Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη οδική συμπεριφορά, η Porsche έχει φροντίσει να εξοπλίσει την Macan με ρυθμιζόμενα αμορτισέρ για την αερανάρτηση (προαιρετικός εξοπλισμός στην Macan 4), τετρακίνηση, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο Porsche Traction Management, Porsche Torque Vectoring Plus αλλά και ενεργητική τετραδιεύθυνση.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

Εκτός των άλλων, υπάρχουν αρκετά ενεργά (όπως η κινούμενη πίσω πτέρυγα) και παθητικά αεροδυναμικά βοηθήματα ,τα οποία συμβάλλουν τα μέγιστα στην διαμόρφωση ενός χαμηλού αεροδυναμικού συντελεστή, που προσδιορίζει τα 0,25 cd, βοηθώντας με τη σειρά του στην επίτευξη της κατά το δυνατόν υψηλότερης αυτονομίας.

Με μήκος 4.787 mm, πλάτος 1.938 mm, ύψος 1.622 mm, και μεταξόνιο μεγαλύτερο κατά 86 mm σε σχέση με τον προκάτοχό του (πλέον ανέρχεται στα 2.893 mm), εξασφαλίζει μεγαλύτερους χώρους για επιβάτες και αποσκευές.

Μιλώντας για χώρο αποσκευών, η Macan πέρα από το συμβατικό πορτπαγκάζ των 540 lt (136 lt μεγαλύτερο από την προηγούμενη γενιά) διαθέτει επιπλέον 84 lt εμπρός, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον πρακτικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

Μπαίνοντας στο εσωτερικό, γίνεται αμέσως αντιληπτός ο προηγμένος και hi-tech αέρας, συνεπικουρούμενος από  κορυφαία ποιότητα κατασκευής, στα γνωστά στάνταρ του premium κατασκευαστή.

Η Macan διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας σύστημα οπτικής παρουσίασης και λειτουργικό σχεδιασμό με έως και τρεις οθόνες, στις οποίες περιλαμβάνεται η ανεξάρτητη κυρτή οθόνη 12,6” του πίνακα οργάνων και η κεντρική οθόνη 10,9”.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

Για πρώτη φορά, ο συνεπιβάτης μπορεί πλέον να βλέπει πληροφορίες,  να προσαρμόζει ρυθμίσεις στο σύστημα infotainment ή να κάνει video streaming μέσω της δικής του προαιρετικής οθόνης 10,9” ενώ το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει.

H τεχνολογία Porsche Driver Experience (επίσης για πρώτη φορά) περιλαμβάνει μια οθόνη προβολής στο παρμπρίζ με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας. Στοιχεία εικονικής πραγματικότητας, όπως βέλη πλοήγησης, ενσωματώνονται οπτικά στον πραγματικό κόσμο με απόλυτη αρμονία. Η εικόνα εμφανίζεται στον οδηγό σε απόσταση 10 m και αντιστοιχεί στις διαστάσεις μιας οθόνης 87”.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

Συνολικά, οι δυνατότητες συνδεσιμότητας στην νέα Macan είναι απεριόριστες, με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να χαρακτηρίζει την Macan ως ένα αυτοκίνητο «που αποδίδει σαν Porsche και συμπεριφέρεται σαν smartphone».

Ως προς τα κινητήρια σύνολά υπάρχουν δύο επιλογές. Η Macan 4 και η Macan Turbo. Ξεκινώντας από την τελευταία, το ισχυρό τετρακίνητο σύστημα πρόωσης PSM (με περιέλιξη τύπου φουρκέτας), αποδίδει 470 kW, τουτέστιν 639 ίππους και 1.135 (!) Nm ροπής.  H επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 3,3”, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 260 km/h.

Όσον αφορά τη Macan 4, η απόδοση της ανέρχεται στις 300 Kw, ήτοι 408 PS και 608 Nm ροπής. Χρειάζεται 5,2” για να φτάσει από στάση στα 100 km/h, με το κοντέρ της να τερματίζει στα 220 km/h.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

Αμφότερες οι εκδόσεις εξοπλίζονται με μπαταρία χωρητικότητας 100 kWh (η ωφέλιμη χωρητικότητα διαμορφώνεται στις 95 kWh), προσφέροντας αυτονομία (κατά WLTP) 613 km για την Macan 4 και 591 km για την Macan Turbo.

Η ισχύς φόρτισης DC φτάνει τα 270 kW, με την μπαταρία να φορτίζεται από το 10 στο 80% μέσα σε περίπου 21 λεπτά σε κατάλληλο σταθμό ταχείας φόρτισης. Σε σταθμούς 400 V, ένας διακόπτης υψηλής τάσης στο εσωτερικό της μπαταρίας ενεργοποιεί τη λειτουργία «bank charging» χωρίζοντας την μπαταρία 800 V σε δύο μπαταρίες, η καθεμία με ονομαστική τάση 400 V. Έτσι επιτυγχάνεται εξαιρετικά αποδοτική φόρτιση, με έως και 135 kW, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος ενισχυτής υψηλής τάσης. Η οικιακή φόρτιση AC αγγίζει τα 11 kW.

Τα νέα μοντέλα αναμένεται να παραδοθούν στους πρώτους πελάτες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι τιμές, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και ειδικού ανά χώρα εξοπλισμού, ξεκινούν στην πατρίδα μας από € 89.950 για τη Macan 4 και € 122.760 για τη Macan Turbo.

Επίσημη αποκάλυψη για την ηλεκτρική Porsche Macan (video)

ΠΗΓΗ: www,drive.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button