Γενικά

Βραδυφαγείο «Σουμάκι» στους Αμπελόκηπους

Μία νέα πρόταση στο χώρο του SLOW φαγητού στη Θεσσαλονίκη

Στο «Σουμάκι», δεν σερβίρουν σάντουιτς. Κι αυτό, είναι μία βασική πληροφορία, για να μην γίνονται παρεξηγήσεις.

Γράφει η Βαγγελιώ Χρηστίδου:

Σερβίρουν, ωστόσο, μία από τις πιο νόστιμες προβατίνες σε μερίδα, έναν εξαιρετικό χειροποίητο καβουρμά με αβγό και χόρτα τσιγαριαστά κι αλοιφές όπως η ρώσικη, που φτιάχνουν εξ’ ολοκλήρου οι ίδιοι, με ολόφρεσκα υλικά, προετοιμασμένα επί τόπου.

Βραδυφαγείο «Σουμάκι» στους Αμπελόκηπους

Τι είναι το «Σουμάκι»; Εκτός από το σκούρο βυσσινί μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην ελληνική μαγειρική από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι η νέα πρόταση στους Αμπελόκηπους, ένας χώρος με μία δική του τελείως φιλοσοφία, που άνοιξε από νέους συνεργάτες και που αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα τους, σε κάθε του κομμάτι: από την προσεγμένη επιλογή αποκλειστικά ντόπιων προϊόντων και τις λίγο «πειραματικές» γεύσεις, μέχρι τις μουσικές επιλογές, που σίγουρα, διαφέρουν πολύ από ό,τι άλλο έχεις ακούσει σε αντίστοιχους χώρους εστίασης.

Βραδυφαγείο «Σουμάκι» στους Αμπελόκηπους

Το «Σουμάκι», αυτοχαρακτηρίζεται ως «βραδυφαγείο». Τουτέστιν, είναι το ακριβώς αντίθετο από το ό,τι αντιπροσωπεύει ένα ταχυφαγείο, που σημαίνει όχι φαγητό στο χέρι, όχι βιασύνη κι όχι πρόχειρα γεύματα. Κάθε άλλο.

Γιώργος Παπουνίδης

Οι συνεργάτες που το άνοιξαν το Μάιο του 2022, Γιώργος Παπουνίδης – πρώην μάγειρας στο «Σέμπρικο» – και Γιάννης Γαβριηλίδης – λάτρης της μαγειρικής εν γένει – είχαν ένα πράγμα στο μυαλό τους και μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι το καταφέρνουν: να προτείνουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης συνταγές σχεδόν αποκλειστικά από κρέατα ντόπια, ποιοτικά κι επιλεγμένα με προσοχή, εμπνευσμένες από τους ίδιους – κυρίως σε ψητά και λιγότερο σε τηγάνια – συνταγές που εάν δοκιμάσει κανείς είναι σαν να παίρνει μία γεύση από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, από το χωριό του, από την κουζίνα της γιαγιάς του και γενικά από ό,τι αποτελεί ένα πλήρες, ελληνικού χαρακτήρα γεύμα με άφθονα κρεατικά – κι όχι μόνο – στην πιο καλή και χειροποίητη εκδοχή του.

Βραδυφαγείο «Σουμάκι» στους Αμπελόκηπους

Τι έχει το μενού

Στο νούμερο 19 της οδού Ακριτών, κεντρικό δρόμο των Αμπελοκήπων, με άφθονο πράσινο, ανοιχτωσιά και δροσερό αεράκι, ιδανικό για καλοκαιρινά γεύματα, το «Σουμάκι» σε περιμένει με όλες του τις προτάσεις, καθημερινά. 

Στο μενού του περιλαμβάνονται, στις αποκλειστικά χειροποίητες αλοιφές, η πραγματικά ελαφριά και νόστιμη ρωσική, το τζατζίκι και η ξεχωριστή κοπανιστή, αλλά και η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα. Στα υπόλοιπα ορεκτικά θα βρεις καβουρμά με αβγά και τσιγαριαστά χόρτα, αιγοπρόβειο τυρί με καυτερή πιπεριά, χειροποίητες τηγανιτές πατάτες, πλευρώτους και κεφαλοτύρι σχάρας.

Βραδυφαγείο «Σουμάκι» στους Αμπελόκηπους

Χωριάτικη, ντάκος, σαλάτα φακής κι ανάλογα με την ημέρα επιλογές όπως η πράσινη σαλάτα με ψητό μανούρι Γρεβενών, είναι οι σαλάτες του βραδυφαγείου, απαραίτητες για να συνοδέψεις τα κυρίως σου που, ως αυθεντικά φρέσκα κρέατα, χρειάζονται κάτι δροσερό, για να ταιριάξουν.

Προβατίνα κριθαράκι, πρόβειο λουκάνικο και παϊδάκια

Όλα είναι νόστιμα στο «Σουμάκι», αυτό που ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι σίγουρα η προβατίνα και τα λοιπά πρόβεια σκευάσματα, όπως το πρόβειο χωριάτικο λουκάνικο, με γεύση που είναι πραγματικά ιδιαίτερη, ειδικά αν είσαι λάτρης του συγκεκριμένου κρέατος, που καλύπτει πλήρως την αρχική ιδέα των δημιουργών του βραδυφαγείου: να προτείνουν επιλογές σε κρέας, που ξεφεύγουν των συνηθισμένων γεύσεων.

Βραδυφαγείο «Σουμάκι» στους Αμπελόκηπους

Όπως και να έχει, τίποτα εδώ δεν θα σου φανεί βαρύ, χάρη στο χειροποίητο χαρακτήρα των γευμάτων, από το μοσχαρίσιο παϊδάκι και το χοιρινό λουκάνικο, τη χοιρινή μπριζολοπανσέτα και το χειροποίητο σουβλάκι με πίτα και γιαούρτι, μέχρι το γιαουρτλού κεμπάπ με σάλτσα πιπεριάς, επάνω σε χειροποίητη λαδόπιτα.

Η προβατίνα κριθαράκι με πεκορίνο Αμφιλοχίας θα σου θυμίσει την κουζίνα της γιαγιάς σου και θα σου μυρίσει χωριό, το πρόβειο κι αρνίσιο παϊδάκι, ψημένα εξαιρετικά, είναι γεύσεις που δεν θα ξεχάσεις, εάν πάλι σου αρέσουν οι πιο απλές κι ελαφρές γεύσεις, έχεις πάντα επιλογές σε κοτόπουλο.

Κατόπιν επί τόπου προσωπικής έρευνας και γευσιγνωσίας, τα κρέατα προέρχονται αποκλειστικά από το ορεινό χωριό της Αρναίας Χαλκιδικής, όπου ντόπιος παραγωγός τα παρασκευάζει ανά περίπτωση βάσει συνταγών του μάγειρα του «Σουμάκι» – βλέπε πρόβεια λουκάνικα – κι εσύ τα δοκιμάζεις ολόφρεσκα, απευθείας στο τραπέζι σου.

Βραδυφαγείο «Σουμάκι» στους Αμπελόκηπους

Τα συνοδεύεις όλα με επιλογές σε χύμα κρασί ντόπιας παραγωγής και ρετσίνες όπως η «Μύρινα» ή η «Βασιλική», μπύρες ελληνικές, τσίπουρα κι αναψυκτικά.

Εμπιστεύσου το Λουκά για το σέρβις στο τραπέζι σου κι όλη την ομάδα του «Σουμάκι», για μια λαχταριστή, ιδιαίτερη εμπειρία γεύσης, που είναι ό,τι πρέπει, για το φετινό καλοκαίρι – κι όχι μόνο!

Στη μουσική, αφέσου στις jazz, funk και rockabilly επιλογές του καταστήματος. Ακόμη κι εδώ, είναι εμφανής ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των ανθρώπων του, που θα φροντίσουν για το κάτι διαφορετικό.

Διεύθυνση: Ακριτών 19, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311829606
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 13.30-23.30

ΠΗΓΗ: www.cityportal.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button