Γενικά

Αυτό είναι το νέο Škoda Kodiaq (video)

Το Škoda Kodiaq δεύτερης γενιάς είναι γεγονός. Αναβαθμίστηκε πλήρως και για πρώτη φορά με δυνατότητα επιλογής plug-in hybrid έκδοσης κλείνει τo μάτι στον εξηλεκτρισμό.

Škoda Kodiaq

H ναυαρχίδα των SUV των Τσέχων, το Škoda Kodiaq πέρασε στη δεύτερη γενιά του, όντας πιο ανανεωμένο, πιο πολυτελές και μερικώς εξηληκτρισμένο.

Η πρώτη γενιά του μοντέλου αποδείχτηκε άκρως πετυχημένη για τη Škoda, μιας και πούλησε συνολικά περί τα 800.000 Kodiaq παγκοσμίως. Θέλοντας να βαδίσει στα ίδια μονοπάτια, το Kodiaq ανανεώθηκε, έγινε πιο επίκαιρο (ελέω αυτοφορτιζόμενης υβριδικής έκδοσης) και είναι έτοιμο να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του.

Škoda Kodiaq

Η μάσκα του Škoda Kodiaq δεύτερης γενιάς έχει φαρδύνει και πλαισιώνεται από διπλούς προβολείς, full LED Matrix δεύτερης γενιάς. H συνολική του σχεδίαση θα λέγαμε πως είναι σαφώς πιο επιθετική από το απερχόμενο Kodiaq, συνεπικουρούμενη από τα νεύρα που διατρέχουν το καπό του.

Με σύμμαχό τους μεγάλους χώρους, την εργονομία και την μεγάλη γκάμα κινητήριων συνόλων, η δεύτερη γενιά του Škoda Kodiaq έρχεται για να συνεχίσει από εκεί που το άφησε η πρώτη

Οι ακμές και τα νεύρα συνεχίζονται και στα πλαϊνά τμήματα του αυτοκινήτου. Στο πίσω μέρος, τις εντυπώσεις κερδίζουν τα επίσης πιο φαρδιά φώτα που εκτείνονται μέχρι το χώρο αποσκευών. Για να μιλήσουμε με τους όρους της εταιρείας, η σχεδίαση του ανανεωμένου SUV βασίζεται στη φιλοσοφία «Modern Solid», η οποία προσφέρει πιο καθαρές γραμμές στο αυτοκίνητο.

Škoda Kodiaq

Παράλληλα, η νέα σχεδιαστική ταυτότητα του Škoda Kodiaq δεν εξυπηρετεί μόνο αισθητικούς λόγους καλαισθησίας. Εξυπηρετεί σημαντικά και στο αεροδυναμικό κομμάτι του αυτοκινήτου. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας μειώθηκε στο 0.282 Cd, με τον αέρα πλέον να μπορεί να περάσει ανεμπόδιστα από τον κινητήρα και τα φρένα προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη ψύξη τους.

Χωροταξικά τώρα, το νέο Škoda Kodiaq έχει μεγαλώσει σε σχέση με τον προκάτοχό του, κατά 61 mm. Έτσι, οι συνολικές του διαστάσεις αγγίζουν τα 4.758 mm μήκος, τα 1.864 mm πλάτος και τα 1.657 mm ύψος. Το μεταξόνιο είναι λίγο κάτω από τα 2,8 μέτρα (2.791 mm), επιβεβαιώνοντας έτσι πως οι χώροι θα είναι το δυνατό σημείο και της δεύτερης γενιάς.

Στα ενδότερα του αυτοκινήτου, σχεδόν όλα μοιάζουν διαφορετικά, αλλά γνώριμα (και premium) κατά μία έννοια. Η κεντρική οθόνη έχει μεγαλώσει, φτάνοντας πλέον τις 13”, ενώ στη θέση του πίνακα οργάνων θα συναντήσει κανείς το Virtual Cockpit της Škoda, με διαγώνιο 10,25”. Μάλιστα, όσοι το επιθυμούν, δύναται να παραγγείλουν και head-up display.

Škoda Kodiaq

Αυτό που είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι η ύπαρξη φυσικών διακοπτών για το χειρισμό του συστήματος κλιματισμού, ανεβάζοντας πολύ τα επίπεδα χρηστικότητας. Οι περιστροφικοί αυτοί διακόπτες ενσωματώνουν μία μικρή, ψηφιακή οθόνη 1,25”, με τις λειτουργίες της να ποικίλουν ανάλογα με την έκδοση.

Τέλος, όπως στα περισσότερα μοντέλα του VW Group, ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου έχει μεταφερθεί στην κολόνα του τιμονιού. Αυτό βοήθησε του Τσέχους να αδειάσουν το χώρο γύρω από τα μπροστινά καθίσματα, ενισχύοντας τους αποθηκευτικούς χώρους για μικροαντικείμενα.

Ανοίγοντας την πόρτα του χώρου αποσκευών μας περιμένει μία μεγάλη έκπληξη. Κι αυτό γιατί στην πενταθέσια διάταξη, η χωρητικότητα του αγγίζει τα 905 lt, βρίσκοντας άλλα 75 lt σε σύγκριση με το Škoda Kodiaq πρώτης γενιάς. Αν μάλιστα ρίξουμε τα πίσω καθίσματα, ο χώρος ξεπερνάει τα 2.000 lt (2.105 lt).

Όπως είναι λογικό, στην επταθέσια διάταξη δεν υπάρχει αυτή η άπλα. Με την τρίτη σειρά καθισμάτων σε όρθια θέση η χωρητικότητα μειώνεται στα 340 lt. Μπορεί όμως να φτάσει και τα 845 lt, με την προϋπόθεση ότι θα «θυσιάσουμε» την τρίτη σειρά καθισμάτων. Στην έκδοση PHEV, η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία υπόσχεται χωρητικότητα που ξεκινά από τα 745 lt.

Škoda Kodiaq

Όσον αφορά τους κινητήρες, η Škoda προσφέρει μία ευρεία γκάμα επιλογών. Στη βάση τοποθετείται ο ήπια υβριδικός 1,5 lt TSI απόδοσης 150 PS, ο οποίος θα συνεργάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG) επτά σχέσεων, με την κίνηση να περνά στους εμπρός τροχούς. Η κορυφαία έκδοση βενζίνης εφοδιάζεται με έναν TSI 2,0 lt απόδοσης 204 PS. Η εν λόγω έκδοση προσφέρεται με το ίδιο αυτόματο κιβώτιο, αλλά και τετρακίνηση.

Διαθέσιμες θα είναι επίσης και εκδόσεις με κινητήρα ντίζελ. Ο γνωστός TDI 2,0 lt θα αποδίδει 150 PS στην μπροσθιοκίνητη και 193 PS στην τετρακίνητη έκδοση. Αμφότερες οι εκδόσεις συνοδεύονται από αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Škoda Kodiaq

Οι επιλογές όμως δεν τελειώνουν εδώ, μιας και για πρώτη φορά είναι διαθέσιμο και plug-in hybrid μοντέλο. Το σύστημα θα αποτελείται από έναν κινητήρα βενζίνης 1,5 lt και έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη συνδυαστική απόδοση να προσφέρει 204 PS. Η μπαταρία 25,7 kWh μοιάζει αρκετά αποδοτική, με το εργοστάσιο να ανακοινώνει ότι η αυτονομία μπορεί και να ξεπεράσει τα 100 km. Η παραγωγή του Škoda Kodiaq θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024, με τις πρώτες παραδόσεις να υπολογίζονται προς την άνοιξη. Με την πιο νεανική και σπορτίφ σχεδίασή του, τους μεγάλους χώρους, τα υψηλά επίπεδα χρηστικότητας αλλά και την πληθώρα επιλογών στα κινητήρια σύνολα, το SUV της Škoda φαίνεται ικανό να συνεχίσει τις υψηλές του πτήσεις.

Škoda Kodiaq

ΠΗΓΗ: www.drive.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button