Απόψεις

Έχεις σχεδόν όλα τα κομμάτια, φτιάξε το παζλ! (Wyscout Analysis)

Ο Άρης μπορεί την επόμενη σεζόν να έχει ένα αξιοπρεπέστατο ρόστερ αρκεί να κρατήσει τα κομμάτια του παζλ που έχει, συμπληρώνοντας ελάχιστα.

Ο Άρης προέρχεται από μία σεζόν που το πρόσημο είναι αρνητικό και αυτό δεν χωρά αμφισβήτησης. Πλέον ο κόσμος της ομάδας αναρωτιέται για την επόμενη ημέρα και αφού καλύψαμε τα του εξω-αγωνιστικού, πάμε και σε αυτά που αφορούν τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Προσωπικά συνεχίζω να στηρίζω την άποψη ότι ο Άρης δεν έχει κακό ρόστερ. Έχει χτυπητές αδυναμίες σε συγκεκριμένες θέσεις -ή στο κομμάτι του βάθους- αλλά σίγουρα τα περισσότερα κομμάτια του παζλ υπάρχουν, το θέμα είναι να κρατηθούν και να προστεθούν τα κατάλληλα.

Ο Άρης έχει αυτή τη στιγμή κάτω από τα δοκάρια του τον καλύτερο τερματοφύλακα του φετινού πρωταθλήματος. Ο Κουέστα έχει 4,6 prevented goals στο φετινό πρωτάθλημα όντας μόνο πίσω από τον Kovacs, τη στιγμή που σύμφωνα με το Wyscout είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ελλάδα.

Στα στόπερ υπάρχει ο φιλότιμος Μπράμπετς που όσα προβλήματα και αν έχει ψηλά, παραμένει εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός και έχει κερδίσει συνολικά το 72,6% των μονομαχιών που έχει δώσει!

Για τον Φαμπιάνο δεν χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερος λόγος. Εξαιρετικός στο build up, τις τοποθετήσεις, επικίνδυνος επιθετικά και με «κρύο αίμα» από τα 11 βήματα. Προσωπική άποψη είναι πως πρόκειται για τον κορυφαίο στόπερ του πρωταθλήματος και δεν είναι καν κοντά.

Στα δεξιά της άμυνας ο Οντουμπάτζο προσφέρει μία επιθετική απειλή που δεν βρίσκεις συχνά και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που υπάρχει για εκείνον στο ρεπορτάζ ομάδων οι οποίες έχουν αισθητά μεγαλύτερο προϋπολογισμό.

Ο Νταρίντα μπορεί να μην μπόρεσε να κάνει μία σεζόν εφάμιλλη της περσινής του, είχε όμως την διόλου άσχημη συγκομιδή των 5 γκολ και 5 ασίστ (με 6,29 expected) και 76,8% επιτυχία σε πάσες στο τελευταίο τρίτο.

Κερασάκι στην τούρτα για τον Νταρίντα ότι βάσει του Wyscout ήταν ο κορυφαίος παίκτης από όλους όσους αγωνίστηκαν σαν αμυντικά χαφ.

Για τον Μάνου ιδιαίτερη συζήτηση δεν χρειάζεται. Πρόκειται για έναν παίκτη πολυτελείας με εξαιρετική επαφή με την μπάλα. Ακόμη και στον τελικό η πρώτη φάση του Σαμόρα έρχεται από μία μαγική δική του πάσα, ελάχιστα έξω από την περιοχή του Άρη!

Παρά την κριτική που δέχεται, στη συζήτηση για τους παίκτες που μπορούν να συνθέσουν το παζλ ενός διεκδικητικού Άρη μπαίνει σαφώς ο Σουλεϊμάνοφ. Με 6 γκολ, 5 ασίστ (τις περισσότερες μαζί με τον Νταρίντα) και σοβαρή προσέγγιση στην άμυνα είναι ένα σοβαρό εξτρέμ.

Στον τελικό οι δύο καλύτερες φάσεις του Άρη ήρθαν από τα δικά του πόδια και το επιχείρημα ότι «δεν δίνει πάσες» καταρρίπτεται πολύ εύκολα. Ναι μεν το 50% στο ένας εναντίον ενός δεν είναι εντυπωσιακό, ούτε όμως είναι αιτία υποτίμησης του.

Τέλος ο Λορέν Μορόν είναι μακράν ότι καλύτερο έχει περάσει στη θέση του σέντερ φορ για τον Άρη εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ισπανός είναι ο καλύτερος φορ στην Ελλάδα σύμφωνα με το Wyscout και όχι άδικα.

Είχε 20 γκολ με μόλις 14,7xgoals δίνοντας λύση στην ορισμένες φορές δυσλειτουργική επίθεση των κιτρινόμαυρων και πετυχαίνοντας γκολ που μοιάζουν αδύνατα.

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ο Άρης έχει τα κομμάτια του παζλ. Έχει αυτήν την στιγμή στη διάθεση του 8/11 μίας εξαιρετικής ομάδας που χρειάζεται ένα αριστερό μπακ που μπορεί να κάνει τη διαφορά, ένα χαφ που να «οργώνει» και ένα εξτρέμ που να είναι στο επίπεδο των Ζίβκοβιτς, Μπερνάρ, Ελίασον, Ποντένσε.

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο ζητούμενα. Το πρώτα είναι αν μπορείς να κρατήσεις τους οκτώ παίκτες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αν αυτό συμβεί τότε θα υπάρχει μία εξαιρετική αφετηρία ενόψει του νέου πρωταθλήματος.

Το δεύτερο είναι να γίνουν μερικές προσεκτικές επιλογές στις υπόλοιπες θέσεις και ο Άρης θα έχει μία ενδεκάδα που μπορεί να φτάσει την ομάδα σε πολύ καλύτερες βαθμολογικές συγκομιδές σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

Υ/Γ Όσο για τον πάγκο, ο Φεράρι είναι μία εξαιρετική επιλογή σαν εναλλακτική λύση (κορυφαίος στην Ελλάδα στο ένας εναντίον ενός) οι Μοντόγια και Φαττόρε δίνουν βάθος στα δεξιά, ο Ζουλ αποτελεί μία καλή εναλλακτική στα χαφ και ο Σαμόρα μπορεί να βοηθήσει μπροστά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πρέπει μεν να γίνουν κινήσεις για τον πάγκο, τα πράγματα όμως ούτε εκεί είναι τραγικά.

Ιάσονας Μίσχος

Όντας 14 ετών του δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσει την αγάπη του για τον Άρη και την δημοσιογραφία μέσω των "Α.Ν. 98.7" Πλέον Βρίσκεται στην οικογένεια του ''Yellow Radio FM 101.7'' από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του...
Back to top button