Μπάσκετ

Έι Τζέι Σλότερ: Ο οραματιστής της εθνικής Πολωνίας που έχει εγκατασταθεί στις Κανάριες Νήσους

Ποιος είναι ο σκόρερ της Γκραν Κανάρια.

Η Γκραν Κανάρια είναι έτοιμη να αγωνιστεί στη Θεσσαλονίκη και στο Yellow Radio.gr ασχολούμαστε με έναν από τους παίκτες του βασικού κορμού της.

Ο Έι Τζέι Σλότερ συμφώνησε για ακόμη έναν χρόνο με τη Γκραν Κανάρια, προετοιμαζόμενος για τη συμπλήρωση τετραετίας στα Κανάρια Νησιά, κάτι που ελάχιστοι ξένοι παίκτες πραγματοποιούν στις μέρες μας.

Τα κολεγιακά χρόνια

Ο Σλότερ φοίτησε στο δυτικό Κεντάκι, οπού και αγωνίστηκε στους Hilltoppers (ομάδα του κολλεγίου), οπού μάλιστα υπήρξε συμπαίκτης με τον γνωστό μας… Sergio Kerusch. Εκεί έπαιξε από το 2006 έως και το 2010, καταθέτοντας τα πρώτα του μπασκετικά διαπιστευτήρια.

Στη τελευταία του χρονιά στην ομάδα, μάλιστα, αναδείχθηκε πρώτος τόσο στη λίστα των σκόρερ των Hilltoppers με 17.6 πόντους, όσο και των δημιουργών μετρώντας 4.3 ασίστ σε 29 αγώνες.

Η άλλη άκρη του Ατλαντικού

Αφότου αποφοίτησε από το κολλέγιο, ο Έι Τζέι Σλότερ δε βρήκε συμβόλαιο στο NBA και συνεπώς μετακόμισε στην Ευρώπη, αρχικά για λογαριασμό της ιταλικής Μπιέλα.

Ακολούθησε έπειτα από έναν χρόνο η βέλγικη Μονς, ενώ την επόμενη διετία ο Πολωνός βρήκε συμβόλαια στο γαλλικό πρωτάθλημα, του οποίου το στυλ ταίριαζε με την έκρηξη και τις επιθετικές αρετές τού.

Αυτό φάνηκε και στη Σολέ αλλά και στη Σαλόν, καθώς σούταρε με ποσοστά κοντά στο… 42% από το τρίποντο, δείγμα της προσαρμογής του στο γρήγορο και up-tempo γαλλικό πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός και η επιστροφή στη Γαλλία:

Καλοκαίρι του 2014 και ο 27χρονος τότε Σλότερ αποφασίζει να αλλάξει παραστάσεις, μετά από δύο πολύ καλές σεζόν στη Γαλλία.

Προορισμός του ήτανε η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός, με τον οποίο ο πρωταγωνιστής μας αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας.

Η συνεργασία αυτή δε συνεχίστηκε, καθώς παρά την ικανότητα στο σκοράρισμα, ο Σλότερ υστερούσε αμυντικά, κάτι που δεν του επέτρεψε να κάνει μεγάλη καριέρα σε ομάδες του κορυφαίου ευρωπαϊκού επιπέδου.

Η Μπάνβιτ τον απέκτησε, δίνοντας του την ευκαιρία να παίξει στο Eurocup, αντιμετωπίζοντας -μεταξύ άλλων- και τον Άρη. Στη Τουρκία εκπλήρωσε τον ρόλο του, καταγράφοντας 12.3 πόντους και 3.4 ασίστ.

Από το καλοκαίρι του 2016 είχε έρθει η ώρα για επιστροφή στην… αγαπημένη του Γαλλία. Εκεί έπαιξε για έναν χρόνο στη Στρασμπούρ (αποκλείστηκε από τον Άρη στο BCL) και μετά για μια διετία στη Βιλερμπάν, προσιδιάζοντας ξανά στα χαρακτηριστικά της γαλλικής LNB, λειτουργώντας ως ένας… κλασικός σκόρερ.

Η εγκατάσταση στην Ισπανία:

Η πρώτη φορά στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήρθε τη σεζόν 2019/20 για τον 36χρονο παίκτη, ο οποίος ανακοινώθηκε από τη Ρεάλ Μπέτις.

Στην ACB έδειξε πως μπορούσε να προσαρμοστεί στις πολυσύνθετες τακτικές, διατηρώντας ταυτόχρονα τον έμφυτο ρόλο του παίκτη που θα αναλάβει σε μεγαλύτερο βαθμό να βάλει τη μπάλα στο καλάθι.

Η Γκραν Κανάρια δεν έχασε την ευκαιρία και τον ένταξε στο έμψυχο δυναμικό της, με τον Σλότερ να έχει γίνει πια… μόνιμος κάτοικος των Κανάριων Νησιών, αφού φέτος έχει ξεκινήσει η 4η συνεχόμενη χρονιά συνεργασίας των δύο πλευρών.

Μάλιστα ο ισπανικός σύλλογος δεν δίστασε να του προσφέρει συμβόλαιο στα 36 του χρόνια και μετά από τη πρώτη σεζόν στην Ευρώπη, οπού ο Σλότερ δεν είχε διψήφιο μέσο όρο πόντων (9.9 πέρυσι στο πρωτάθλημα).

Η… εθνική Πολωνίας

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης καριέρας και συγκεκριμένα το 2015, ο Έι Τζέι Σλότερ έλαβε το Πολωνικό διαβατήριο, συμμετέχοντας ως νατουραλιζέ σε διοργανώσεις με την εθνική ομάδα της χώρας.

Μάλιστα αποδείχθηκε… πιστός στα διεθνή ραντεβού του, αφού έδωσε το «παρών» σε όλες τις διοργανώσεις, καταγράφοντας και συμμετοχές στα προκριματικά.

Η παρουσία του αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για την άνθιση της εθνικής ομάδας της Πολωνίας, η οποία από «φτωχός συγγενής» μετατράπηκε σε μια υπολογίσιμη ομάδα, με αποκορύφωμα τη τέταρτη θέση του Ευρωμπάσκετ του 2022, οπού με εξαιρετική εμφάνιση των Σλότερ και Πονίτκα, απέκλεισε τη Σλοβενία του Λούκα Ντόνσιτς.

Back to top button