ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Έβερτον: Προσφορά 400 εκατ. για την πλήρη εξαγορά της

Προσφορά ύψους 400 εκατ. λιρών για την πλήρη εξαγορά της Έβερτον κατέθεσε όμιλος με επικεφαλής τον επιχειρηματία Βάτσε Μανουκιάν.

Μια ομάδα διεθνών επενδυτών με επικεφαλής τον επιχειρηματία Βάτσε Μανουκιάν, με έδρα το Λονδίνο, εντάχθηκε στο ολοένα και πιο πολυσύχναστο πεδίο των πιθανών νέων ιδιοκτητών της Έβερτον, υποβάλλοντας μια προσφορά £400 εκατομμυρίων για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου για τον σύλλογο της Premier League.

Ανιψιός ενός Αρμένιου μεγιστάνα της ψυχαγωγίας και των ακινήτων, ο Μανουκιάν είναι συνεργάτης στην παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας IMS Digital Ventures και η ομάδα προσφοράς του περιλαμβάνει επενδυτές από τον Κόλπο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ενδιαφέρον τους σημαίνει ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης Φαρχάντ Μοσίρι έχει ήδη τρεις σταθερές προσφορές στο τραπέζι, με τουλάχιστον άλλα δύο ενδιαφερόμενα μέρη να επιθυμούν να κάνουν μια κίνηση εάν η τιμή και ο χρόνος είναι σωστός.

Η Έβερτον αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία προσφορά όταν την προσέγγισε το «Athletic». Οι πρωτοπόροι, σίγουρα όσον αφορά το… συναίσθημα των φιλάθλων, είναι οι Βρετανοί επιχειρηματίες και ισόβιοι οπαδοί της Έβερτον, Άντι Μπελ και Τζορτζ Ντάουνινγκ.

Είναι ήδη μέρος ενός ομίλου με επικεφαλής την αμερικανική επενδυτική εταιρεία MSP Sports Capital που δάνεισε στην Έβερτον 158 εκατομμύρια £ πέρυσι, επομένως έχουν το πρόσθετο κίνητρο να προσπαθήσουν να προστατεύσουν την υπάρχουσα επένδυσή τους στον σύλλογο.

Η προσφορά τους, η οποία υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι ένας συνδυασμός νέων ιδίων κεφαλαίων και ενός δανείου 350 εκατομμυρίων λιρών που εξασφαλίστηκε στο νέο γήπεδο του συλλόγου που θα αναχρηματοδοτούσε τα υπάρχοντα χρέη της Έβερτον.

Αυτό το δάνειο θα χορηγούνταν από την εμπορική τράπεζα BDT & MSD Partners, η οποία ιδρύθηκε αρχικά για να επενδύσει την περιουσία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου πληροφορικής Μίκαελ Ντελ. Σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές, ο ίδιος ο Ντελ δεν επιθυμεί να αγοράσει την Έβερτον ή οποιονδήποτε άλλο αγγλικό ποδοσφαιρικό σύλλογο, καθώς θα ήταν ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων με την επικερδή επιχείρηση δανεισμού της επενδυτικής του εταιρείας.

Η MSD έχει δανείσει χρήματα σε Μπέρνλι, Ντέρμπι, Σαουθάμπτον, Σουόνσι, Γουέστ Μπρομ και Γουέστ Χαμ. Προκαλώντας σύγχυση, η τρίτη προσφορά προέρχεται από τους εταίρους της Bell and Downing, MSP Sports Capital, καθώς το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη συγκέντρωσε έναν νέο όμιλο με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο του συλλόγου.

Αυτή η προσφορά πιστεύεται ότι είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός ιδίων κεφαλαίων και χρέους. Ωστόσο, δίπλα σε αυτό το τρίο, υπάρχουν επίσης οι Τζον Τέξτορ και Νταν Φρέντκιν δύο Αμερικανοί επιχειρηματίες που έχουν ήδη δημιουργήσει ομάδες πολλών συλλόγων.

Ο Τέξτορ όπως ανέφερε αρχικά το The Athletic, μπορεί να κάνει μια κίνηση για την Έβερτον μόνο εάν βρει αγοραστή για το 45% των μετοχών του στην Κρίσταλ Πάλας, την οποία προσπαθεί να πουλήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Εκτός από τις μετοχές του στην Πάλς, έχει επίσης τη βελγική ομάδα RWD Molenbeek, τη Μποταφόσκο και τη γαλλική Λυών. Ο Φρέντκιν ιδιοκτήτης της Ρόμα και της γαλλικής Καν, είχε προκαταρκτικές συνομιλίες με τον Μοσίρι, αλλά δεν έχει κάνει προσφορά για τον σύλλογο.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button