Ποδόσφαιρο

Άρης 1931: Ταξίδι στον χρόνο με το Ατμόπλοιο “Μπουμπουλίνα”!

Ο Τύπος της εποχής (εφημερίδα Μακεδονία) μας περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την παραθεριστική εκδρομή του Άρη στη Μηχανιώνα. 

Ταξιδέψτε πίσω στον χρόνο… 

17 Ιουλίου 1931 

Θέμα συζητήσεως μεταξύ των περισσοτέρων φιλάθλων της πόλεως μας είναι η διοργανουμένη υπό του Άρεως μεγάλη θαλασσία εκδρομή είς Μηχανιώνα με το ταχύπλουν θαλαμηγόν της Ακτοπλοϊας “Μπουμπουλίνα”.Είς την Μηχανιώνα, κατά τας πληροφορίας του εκεί ανταποκριτού μας, ο φίλαθλος του Άρεως Μαέστρος κ.Σεκόντο Ποζέλι, προετοιμάζει μεγαλειώδη υποδοχήν είς το κέντρον ο “Περικλής”. Κατά τας αυτάς πληροφορίας από της χθές είς το εν λόγω κέντρον κυματίζει τεράστια σημαία του Άρεως διακρινομένη εξ’ αποστάσεως χιλιομέτρου.

21 Ιουλίου 1931

Εξαιρετικήν επιτυχίαν εσημείωσεν η προχθεσινή εκδρομή του Αθλητικού Σωματείου Άρης είς Μηχανιώνα. Εξακόσια πενήντα και πλέον φίλαθλοι έλαβον μέρος στην ωραία εκδρομή πρός το μαγευτικό παραθαλάσσιο προάστειο της Θεσσαλονίκης. Πολύ πρωί το λιμάνι κατά τη μεριά του λιμεναρχίου ήταν πλημμυρισμένο από τους εκδρομείς και από ένα σωρό μικροπωλητές και αχθοφόρους της στιγμής που έκαμναν περισσότερο θόρυβο με τις φωνές τους.

Το ατμόπλοιον “Μπουμπουλίνα” με το οποίον οι εκδρομείς θα πήγαιναν στη Μηχανιώνα δεν είχε έλθη ακόμα από τον Βόλο και μολονότι η ώρα της αναχωρήσεως είχεν ορισθεί στις 7 το βαπόρι και ύστερα από την ώρα αυτή δεν φαινότανε ακόμη. Οι οργανωταί της εκδρομής αρχίζουν να ανησυχούν και δέχονται τα πειράγματα των φιλάθλων που διακηρύσουν επίτηδες ότι η εκδρομή εματαιώθηκε.

Ωστόσο ο πράκτωρ κ.Σασαγιάννης βεβαιώνει όλους ότι το βαπόρι θα ‘ρθει, οπωσδήποτε και σε μια στιγμή ένας ναύτης του λιμεναρχίου που κατόπτευε με τα κυάλια τη θάλασσα αναγγέλει ότι η “Μπουμπουλίνα” έρχεται. Παρευθύς καλάθια και μπαγάζια αναταράζονται και παίρνουν θέση στον μώλο, λες και βιάζονται να επιβιβασθούν πρώτα αυτά ενώ οι κάτοχοι τους τρέχουν να εξασφαλίσουν εισιτήρια. 

Όταν το βαπόρι πλεύρισε, αληθινή μάχη γίνεται στις σκάλες του μεταξύ των εκδρομέων. Τόσος είναι ο ενθουσιασμός που επικρατεί ώστε και πολλοί που ήλθαν στο λιμάνι μόνο και μόνον για να ξεπροβοδίσουν τους οικείους των αποφασίζουν την τελευταίαν στιγμήν να μετάσχουν τας εκδρομής. Τον ενθουσιασμόν μεγαλώνει το σήκωμα είς τον κεντρικόν ιστό του ατμόπλοιου της κίτρινης σημαίας του Άρεως την οποίαν όλοι χαιρετίζουν με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Στις 8.10 π.μ. το βαπόρι ξεκινά και οι εκδρομείς αρχίζουν το τραγούδι ενώ οι νεότεροι στήνουν στην πρύμνη χορό με τους ήχους του γραμμοφώνου. Ένας νεαρός καλόγηρος που πήγαινε στο Άγιον όρος ντυμένος με ένα μοντέρνο μπλέ ράσο και με τα χέρια στις τσέπες παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις εύθυμες συνομιλίες και τα πειράγματα των νεαρών εκδρομέων προσπαθώντας να μη χάσει ούτε λέξη και σπάζοντας στα γέλια σε κάθε διφορούμενη κουβέντα. Και ένας ευφυολόγος μιλώντας σχετικά μου λέγει: -Ώρες είναι και ο καλόγερος μας να πετάξει τα ράσα του κατά το παράδειγμα του Παπά-Δημήτρη Στάθη.

Σε 1.50 ώρα το όμορφο θαλάσσιο ταξίδι τελείωσε και η “Μπουμπουλίνα” μη μπορώντας ν’αγκυροβολήσει στα ρηχά της Μηχανιώνας σταματά σε απόστασιν ενός μιλίου περιμένοντας τας βενζινάκατους που θα μετέφερον τους εκδρομείς στη παραλία. Οι εκδρομείς μπουκάρουν στις σκάλες του βαποριού και δεύτερος αγώνας διεξάγεται για το ποιός θα πρωτοαποβιβασθεί. Δεν πέρασε πολύ ώρα και η μαγευτική πλάζ της Μηχανιώνας πλημμυρίζει από εύθυμο κόσμο. Οι γυναίκες με το μαγιό φορεμένο κάτου από την πρόχειρη τουαλέτα μόλις πάτησαν το πόδι τους στη παραλία πέταξαν τα περιττά ρούχα και βούτηξαν στο νερό. Το ίδιο έκαναν με τα πέντε λεπτά και όλοι οι άνδρες για να αποτελεσθεί ένα σπάνιο και θεότρελο Μπαίν-Μίξτ. Η αμμουδιά εξ’άλλου είναι γεμάτη από ξαπλωμένους κολυμβητάς και κολυμβήτριες που κυλιούνται απολαυστικά και μεταξύ ενός ερωτόλογου και ενός πειράγματος κάνουν και την ηλιοθεραπεία τους.

Το μεσημέρι όλο το κέντρο της Μηχανιώνας εβούιζε από τους εκδρομείς που έπιναν, έτρωγαν, γλεντούσαν και χόρευαν. Είς όλα επεκράτησε μέγας ενθουσιασμός, ιδίως όμως είς τον κέντρον “Περικλής” όπου εστάθμευσαν το Δ.Συμβούλιον, οι αθληταί του Άρεως μετά των φανατικότερων οπαδών του. Τον ενθουσιασμόν των εκδρομέων είς το κέντρο τούτο ετόνωσε περισσότερον και η μουσική υπό τον Μαέστρον κ.Σεκόντο Ποζέλι, όστις και όλην την ημέραν με τα εκλεχτά του τεμάχια, εσκόρπιζε το γλέντι και την χαράν είς τους εκδρομείς. Ιδιαιτέρως ενθουσίαζεν ο κ.Ποζέλι τους Αρειανούς με το εκλεκτόν εμβατήριον του Συλλόγου τούτου -ιδίας του συνθέσεως- το οποίον έπαιζεν συνεχώς. Τόσον κατά την επιβίβασην των εκδρομέων όσον και κατά την αποβίβασην παρετηρήθει άκρας τάξις, χάρις είς τα ληφθέντα μέτρα της επιτροπής. 

Είς την Μηχανιώνα ενέμενον το ατμόπλοιον και βενζινόπλοια σημαιοστολιστά παρέλαβον τους εκδρομείς και τους επιβίβασαν μετά μεγάλης ταχύτητος και προσοχής.Τους εκδρομείς είς Μηχανιώνα μεταξύ των άλλων υπεδέχθη και το Κότερον “Άρης” του κ.Βλυοπούλου, φανατικού οπαδού του Άρεως. Είς το Κότερον αυτό ευρίσκετο και η μικρά κόρη του κ.Ποζέλι η οποία προσέφερεν είς τον κ.Πρόεδρον του Άρεως κ.Ηλιάδην στέφανον εκ δάφνης.

Αλλά ας μπούμε στις διάφορες παρέες. Να μια παρέα από τον κ.Σωτηριάδην με συντρόφους τον κ.Μιχαηλίδην της ΧΑΝ και τας κυρίας των. Πιο πέρα διασκεδάζει η μεγάλη παρέα των αθλητών του Άρεως συγκεντρώσασα όλους τους κανταδόρους. Επικεφαλής αυτών ο Γ.Αρχηγός Κωνσταντινίδης δίδει το δαιμονιώδες σύνθημα “Άρης Άρης Άρης”, απαντούν όλοι, γυναίκες και άνδρες. Εν τω μεταξύ ο κόσμος δε σταματά να χορεύει. Ο κ.Ποζέλι τους ξεθέωσε. Προτού τα χειροκροτήματα σταματήσουν, επανάληψιν χορού, αυτός τον επαναλάμβανε και δεν λέει να τον τελείωσει. Άλλη παρέα παρακολουθεί με κέφι και χαρά τους διασκεδάζοντας. Είναι αι κυρίαι Παπακώστα και Καπετανίδου με τους κυρίους.

Είναι αδελφαί παλαιού Αρειανού του κ.Κρέη. Ο Καζαντζής επίσης έχει μεγάλην παρέα και διασκεδάζει οικογενειακώς με τας αφελφάς του Βικελίδου. Σε ένα άλλο τραπέζι κάθονται οι… σοβαροί. Η παρέα αυτή αποτελείται από τους κ.Ηλιάδην, Αγγέλου μετά της οικογενείας του και των συγγενών των του κ.Οπλοποιού και των δύο αδελφών του, του κ.Ζώμπου κλτ. Αλλά ποιός να θυμηθεί τόσες και τόσες παρέες. Μετά το μπάνιο το οποίο θα διήρκησε ως τη μία το μεσημέρι και μετά το φαγοπότι όλοι σκορπίσθηκαν πρός ανεύρεσιν σκιάς. Άλλοι κάτω από τέντες πρόχειρας και άλλοι στους μπαξέδες. Με τη πρώτη δροσιά όμως όλοι μαζεύθηκαν κοντά στη πίστα για χορό. 

Χορεύουν στον “Περικλή” όπου οι περισσότερες παρέες, χορεύουν στον “Στρατή” όπου κυριαρχεί ο σύμβουλος του Άρεως κ.Λοράνδος οικογενειακώς, ο ιατρός κ.Μπαϊμπούτης, ο κ.Οικονόμου, η Δεβλετόγλου ιατρός, οικεγένεια ιατρού Τσινοπούλου, οικογένεια Παπία, ιατρός Φραγκόπουλος και άλλοι. Κατά τας 7 το γλέντι οργιάζει. Χορεύουν, φωνάζουν, τραγουδούν. Πρώτος και καλύτερος χορευταράς στο παλιό βάλς ο κ.Βλαχοδήμος, χορέυει με την κόρη του που προ ολίγου πάντρεψε με τον λαμπρό νέο τον Λουκά Οικονόμου. Να μου ζήσεις Άρη -φωνάζει μια τρελή Αρειανούλα- με ό,τι πιάνεσαι το πετυχαίνεις, ευχαριστήθηκα εκδρομή. Το γλέντι κράτησε ως την 9μιση ώραν οπότε όλοι άρχισαν με δυσθυμίαν να σκέπτωνται ότι θα φύγουν. Ο πλοίαρχος της “Μπουμπουλίνας” Καπετάν Τζέκος εκ των καλυτέρων του Εμπορικού μας Ναυτικού επεριποιήθει ποικιλοτρόπως εξέφραζον τάς ευχαριστίας των, τόσον διά την ευγένειαν του, όσον και δι’όλον το πλήρωμα αυτού. 

Τα θερμά μας συγχαρητήρια είς την Ακτοπλοίαν. 

πηγή: http://retro1914.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button