To πείραμα των 5.000: Γιατί οι Ολλανδοί έβαλαν κόσμο χωρίς μάσκες στο ματς με την Λετονία
Κατάργηση του social distancing, 9 «φούσκες». Οχι οι Ολλανδοί δεν τρελάθηκαν και μπήκαν στο γήπεδο για να δουν το ματς με την Λετονία αλλά συμμετείχαν σε μια συγκεκριμένη έρευνα για τον κορωνοϊό.
Το Ολλανδία-Λετονία δεν ήταν απλά «ένα ακόμα ματς» για την προκριματική φάση του Μουντιάλ. Ηταν ένας ιστορικός αγώνας για περισσότερους από έναν λόγους. Ιστορικός γιατί οι παίκτες της Ολλανδίας, μετά τις Νορβηγία και Γερμανία, διαμαρτυρήθηκαν για τους θανάτους εργατών στα έργα του Μουντιάλ του Κατάρ.
Ιστορικός γιατί η Στέφανι Φραπάρ, έγινε η πρώτη γυναίκα που διευθύνει παιχνίδι προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά και την διαμαρτυρία την είχαμε ξαναδεί και την Φραπάρ να σφυρίζει ματς ανδρών και μάλιστα σε επίπεδο Champions League (Γιουβέντους-Ντιναμό Κιέβου τον Δεκέμβριο).
Το Ολλανδία-Λετονία έγινε… viral σε όλον τον κόσμο γιατί εν μέσω πανδημίας και με ρεκόρ κρουσμάτων το Σάββατο στην χώρα της τουλίπας για το 2021 (8.798), εμφανίστηκαν 5.000 φίλαθλοι. 5.000 φίλαθλοι όλων των ηλικιών, χωρίς μάσκες!
Τι διάολο έπαθαν οι Ολλανδοί κι αποφάσισαν να ανοίξουν τις Θύρες; Ενα rapid test πριν μπουν στο γήπεδο αρκούσε;
Υπάρχουν απαντήσεις και προφανώς όσα είδαμε το απόγευμα του Σαββάτου ήταν μέρος μιας μεγάλης έρευνας από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν μαζί με το Field Lab. Μία έρευνα η οποία έχει ως στόχο να δείξει πόσο εύκολα ή όχι μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του αέρα και ποιες καιρικές συνθήκες βοηθούν την μετάδοση.
Εντολές για μπύρα, τραγούδι και όλα αυτά χωρίς μάσκες!
Εκτός από την εικόνα των 5.000 φιλάθλων σ’ ένα γήπεδο χωρητικότητας 55.000 θέσεων τρομερή εντύπωση έκανε σε όλο τον κόσμο ότι ουδείς φορούσε μάσκα! Οπως αποδείχθηκε δεν ήταν άγνοια κινδύνου ή η ανεμελιά των Ολλανδών. Ηταν εντολή. Εντολή της έρευνας. Και οι 5.000 φίλαθλοι είχαν εντολή να τραγουδούν συνθήματα, να φωνάζουν για να υποστηρίξουν την Εθνική τους ομάδας και να πίνουν ότι θέλουν βλέποντας το αγώνα.
Στόχος του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί εάν και πόσο μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω των σταγονιδίων (από τις φωνές, το τραγούδι και οτιδήποτε άλλο).
Ο Μπερτ Μπλόκεν, επικεφαλής της έρευνας, τοποθέτησε περισσότερες από 300 συσκευές στις κερκίδες που μπήκε ο κόσμος. Οι συγκεκριμένες συσκευές κατέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια, την θερμοκρασία, την υγρασία, την συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και φυσικά τα σωματίδια. Ταυτόχρονα μετρούσε και την ταχύτητα του αέρα αλλά και την κατεύθυνση των σωματιδίων.
Photo: Από το προσωπικό προφίλ του Μπερτ Μπλόκεν στο Facebook
Ο Μπερτ Μπλόκεν είχε κάνει το ίδιο πείραμα στο γήπεδο της Αϊντχόφεν χωρίς κόσμο. Είχε παρατηρήσει σε εκείνο το πείραμα πως ο σημαντικότερος παράγοντας για το πόσο ψηλά και μακριά μπορούν να ταξιδέψουν τα σωματίδια είναι ο καιρός. Μπορεί τα ποδοσφαιρικά γήπεδα να είναι ανοιχτά, αλλά οι δομές τους είναι τόσο συγκεκριμένες με γωνίες και σκέπαστρα (προφανώς αναφερόμαστε σε αυτά του εξωτερικού) που τα σωματίδια δεν… φεύγουν τόσο εύκολα.
Εξαφανίστηκαν τα εισιτήρια σε 90 λεπτά
Η συγκεκριμένη έρευνα ήταν η 9η της Fieldlab η οποία συνεργάζεται όπως είπαμε με το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν. Και ναι ήταν η μεγαλύτερη από όλες όσες έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Οπως είπαμε θα γέμιζε το 10% της Γιόχαν Κρόιφ ΑrenA και τα 5.000 εισιτήρια για την έρευνα εξαφανίστηκαν μέσα σε 1,5 ώρα!
Οι φίλαθλοι οι οποίοι εξασφάλισαν το τυχερό (;) εισιτήριο θα έπρεπε να είχαν κάνει rapid test πριν το ματς και να δείξουν τα αποτελέσματα στις Θύρες μέσω του CoronaCheck app που έχουν στην Ολλανδία. Από την στιγμή που θα έμπαιναν στο γήπεδο δεν θα ίσχυε ο κανόνας του 1.5 μέτρου του social distancing. Οπότε… χύμα στο κύμα.
Οι 9 «φούσκες» στο γήπεδο
Οσοι είδατε το ματς της Ολλανδίας με την Λετονία θα διαπιστώσετε πως οι 5.000 είχαν μοιραστεί σε διάφορες θύρες χωρίς όμως να τηρούν αποστάσεις. Οσοι δεν το είδατε γιατί προφανώς απόγευμα Σαββάτου θα είχατε καλύτερες δουλειές να κάνετε, τότε σας ενημερώνουμε πως οι 5.000 φίλαθλοι χωρίστηκαν σε 9 «φούσκες»!
Κι αυτό γιατί θα ήταν πιο εύκολο για τις συσκευές που τοποθετήθηκαν να μετρήσουν τον αριθμό των σταγονιδίων από τους φιλάθλους.
Ταυτόχρονα μ’ ένα συγκεκριμένο βραχιολάκι που είχαν οι φίλαθλοι καταγραφόταν η κάθε τους κίνηση. Πόσες κοντινές επαφές είχαν με τους άλλους φιλάθλους αλλά και την διάρκεια αυτών.
Τεστ μετά από 5 μέρες
Και οι φίλαθλοι; Οι φίλαθλοι θα υποβληθούν σε τεστ covid μετά από 5 μέρες. Σε προηγούμενες έρευνες (μικρότερης κλίμακας) είχαν βρεθεί θετικοί κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν στο πείραμα.
Μένει να δούμε την Πέμπτη (01/05) τα αποτελέσματα των covid τεστς. Για να δούμε τελικά πόσο… τυχερά ήταν τα 5.000 εισιτήρια.
Η UEFA θέλει κόσμο στο Euro
Παρόμοιες έρευνες έχουν και σε άλλα ματς στην Ολλανδία αλλά σε χαμηλότερες κατηγορίες. Για παράδειγμα περίπου 1.300 φίλαθλοι παρακολουθήσαν το Αlmere City-Cambuur και το NEC-De Graafschap. Σε σύνολο 2.600 φιλάθλων βρέθηκε μόλις ένα τεστ θετικό. Προφανώς τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών θα παίξουν τεράστιο ρόλο όχι μόνο στο ολλανδικό ποδόσφαιρο.
Η UEFA έχει ζητήσει από τις 12 χώρες που θα φιλοξενήσουν το Euro (φυσικά και το Αμστερνταμ) να ανοίξουν μέρος των γηπέδων μέχρι το Euro. Eίναι δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα ήθελε ένα Euro με (κάποιο) κόσμο.
πηγή: gazzeta.gr