Διεθνή

LOGO STORIES: Οι… τσαμπουκάδες αετοί του Δούναβη

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατιάδης:

Ίδρυση

Στις 3 Μαΐου 1899, η Ferencvárosi TC (Φερεντσβάρος με ελληνική γραφή) ιδρύθηκε από πολίτες του 9ου διαμερίσματος της Βουδαπέστης.

Logo – Χρώματα

Το πράσινο και το άσπρο χρώμα είναι παρμένα από την ουγγρική σημαία. Υπάρχουν εννέα λωρίδες σε πράσινο/άσπρο για να συμβολίσουν το 9ο διαμέρισμα της Βουδαπέστης, το οποίο καταγράφεται κιόλας με την επιγραφή “BPEST. (συντομογραφία της Βουδαπέστης) ΙΧ. (αριθμός 9) Κ. (αρχικό γράμμα από την ουγγρική λέξη  Kerület, που σημαίνει «περιοχή»). Τα τρία Ε που υπάρχουν στη χρονολογία ίδρυσης είναι τα αρχικά γράμματα (στην ουγγρική) των λέξεων Ηθική, Δύναμη, Συμφωνία, οι οποίες αποτελούν το μότο του συλλόγου.

Αντιπαλότητα

Ως η πιο πετυχημένη ουγγρική ομάδα, η Ferencváros έχει έντονη αντιπαλότητα στο εθνικό πρωτάθλημα με αρκετές ομάδες. Η  Újpest όμως θεωρείται το «αντίπαλο δέος» και δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες τα μεταξύ τους ντέρμπι αμαυρώνονται από σοβαρά επεισόδια. Ο χουλιγκανισμός αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια «ανοικτή» πληγή για τους «πράσινους».

Παρατσούκλια: Fradi, συντομογραφία του γερμανικού Franzstadt, που αναφερόταν στην ένατη περιοχή της Βουδαπέστης. Επίσης, zöld sasok (πράσινοι αετοί).

LOGO STORIES: Οι… τσαμπουκάδες αετοί του Δούναβη

Μασκότ: Fradi Eagle

Ένας αετός με τα χρώματα της ομάδας (πράσινο/άσπρο).

LOGO STORIES: Οι… τσαμπουκάδες αετοί του Δούναβη

Το γνωρίζατε;

Ο γιγάντιος μεταλλικός αετός που υπάρχει έξω από το γήπεδο της Ferencváros είναι προς το παρόν η μεγαλύτερη αναπαράσταση πτηνού στην Ευρώπη. Το εντυπωσιακό κατασκεύασμα αναφέρθηκε σε πολλά blogs τέχνης και σχεδιασμού ως το καλύτερο δημιουργικό του 2014. Το έργο τέχνης είναι κατασκευασμένο από σχεδόν 3000 πλάκες  ανοξείδωτου χάλυβα. Χρειάστηκαν 7 μήνες για να ολοκληρωθεί o αετός με άνοιγμα φτερών 16 μέτρα.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button