Football factory – Ποδοσφαιρικά συστήματα
Έπειτα από μία τετράμηνη επιλογή αποστασιοποίησης και περισυλλογής, όπως κάθε σοφό πνεύμα οφείλει να κάνει εφόσον σέβεται την πνευματική του υπόσταση, οι άνεμοι φύσηξαν, τα αστέρια έλαμψαν και το νερό έτρεξε στα ποτάμια . Έτσι, νομοτελειακά το σοφό πνεύμα των LOS AMARILLOS επιστρέφει ως έτερη ράγα παράλληλα του κίτρινου βέλους έτσι ώστε να ταξιδέψει ελεύθερα και ασφαλή το τρένο της καθαρης και ατόφιας Αριανοσύνης μας.
Γράφει το Σοφό Πνεύμα…
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Ζώντας ανά τους αιώνες, ως πνεύμα φυσικά, γνώρισα την εξέλιξη των ποδοσφαίρου από την εποχή που δεν υπήρχε η έννοια των ποδοσφαιρικών γραμμών (προφανώς και αστειεύομαι). Πάμε όμως να δούμε παρέα, ως απλοί φίλαθλοι χωρίς προσωπικές αγκυλώσεις, ποιος είναι ο ρόλος και η βαρύτητα των συστημάτων στο ποδόσφαιρο γενικά αλλά και στον Άρη μας συγκεκριμένα. Ας θεωρήσουμε δεδομένο την καλή προετοιμασία της ομάδας (για την εξυπηρέτηση του άρθρου) και ας προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις συνισταμένες αυτές οι οποίες οδηγούν τον προπονητή στην επιλογή ενός συστήματος ή και κάποιου εναλλακτικού.
α) Σύμφωνα με τους αναλυτές το ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρίζεται σε τρεις ίσες ζώνες (παραλληλες με την εστία) και σε ακόμη τρεις ισες (καθετες με την εστία). Έτσι, δημιουργούνται 9 τετράγωνα σε όλο τον χώρο του γηπέδου. Το σύστημα που καλύπτει ισομερώς και με μεγαλύτερη ασφάλεια όλα αυτά τα τετράγωνα είναι το λεγόμενο 4-4-2 σε ευθεία . Από αυτό το σημείο και έπειτα αρχίζει το λεγόμενο κέντημα. Τι σημαίνει αυτό όμως ;
Προσπαθώντας ο κάθε προπονητής να καλύψει τα ενδιάμεσα κενά που αυτομάτως δημιουργούνται λόγω του ότι όλες οι γραμμές είναι στην ευθεία, αφαιρεί έναν ή και κάποιες φορές δύο παίκτες από μία ζώνη και τον/τους τοποθετεί συστημικά και όχι για τις ανάγκες μόνο ενός αγώνα σε άλλη ζώνη του γηπέδου. Αποτελεσματικά λοιπόν το 4-4-2 μεταμορφώνεται σε 4-2-3-1 ή σε 4-3-3. Αυτά τα 3 συστήματα είναι τα πιο ασφαλή και τα πιο εξυπηρετούμενα από παίκτες της μεσαίας και κάτω ποιότητας . Πηγαίνοντας στα συστήματα με 3 αμυντικους κατανοούμε σύμφωνα με τον κανόνα των 9 τετραγώνων πως θυσιάζονται ΄μέρη του γηπέδου για να εξυπηρετηθούν διαφορετικές ανάγκες όπως για παράδειγμα τα δυο ακριανά τετράγωνα της αμυντικής ζώνης. Αυτά για να καλυφθούν από την ομάδα πρέπει να ανεβούμε σε ποιότητα επιλογής παικτών και στους ακριανούς full back αλλά και στην υψηλή ποδοσφαιρική οξυδέρκεια των κεντρικών αμυντικών. Για αυτό και βλέπουμε ακόμη και σε πολύ υψηλού επιπέδου πρωταθλήματα να μην χρησιμοποιείται το 3-5-2 και η παραλλαγή του το 3-4-3.
Συμπερασματικά λοιπόν όλοι κατανοούμε τον λόγο που στην ομάδα μας επιλέγονται τα συστήματα με 4 αμυντικούς. Διότι(για να βοηθήσω λίγο) δεν υπάρχει ο χρόνος της μακρόχρονης δουλειάς και αντιθέτως υπάρχει η ανάγκη των άμεσων αποτελεσμάτων.
β) Η δεύτερη αιτία επιλογής ενός συστήματος είναι η πληρότητα του είδους των ποδοσφαιριστών. Όταν δηλαδή στον Αρη υπάρχει μεγάλος αριθμός ικανών περιφερειακών τότε, για να κρατηθεί και η ισορροπία των αποδυτηρίων σε σχέση με τον χρόνο συμμετοχής οδηγούμαστε σχεδόν αναγκαστικά σε ένα σύστημα που εξυπηρετεί και αυτόν τον σκοπό. Οπότε το λεγόμενο 4-2-3-1 είναι το εμβόλιο(στο πνεύμα της εποχής) που μας προστατεύει από ανισορροπίες και γκρίνιες οι οποίες θα τριξουν τα θεμέλια μιας ομάδας που είναι η ομοιογένεια και η ηρεμία.
γ) Είναι σύνηθες το παρελθόν να οδηγεί το μέλλον .Όταν λοιπόν προέρχεσαι από μια συνολική επιτυχία σε αξιόλογο χρονικό διάστημα τότε σίγουρα δεν μπορείς να το παραβλέψεις. Η ομάδα μας είναι μια συνέχεια της περσινής χωρίς κοσμογονικές αλλαγες( βαθιά αλλαγή ρόστερ , αλλαγή προπονητή, μεγάλη περικοπή χρημάτων κ.λ.π). Είναι λογική λοιπόν η συνέχεια της χάραξης της πορείας όπως αυτή είχε επιτύχει την περσινή περίοδο.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε ή να μάθουμε πως τα συστήματα του ποδοσφαίρου είναι πολύ σημαντικά αλλά δεν καθορίζουν απόλυτα τον τρόπο που αγωνίζεται μια ομάδα.Ας τα φανταστούμε ως μία πυξίδα η οποία μας δείχνει τον προορισμό αλλά δεν μας δεσμεύει πως και πόσο θα κοπηλατουμε.Για τα προπονητικά τρικς θα μιλήσουμε σε άλλη περίοδο.Με τον καιρό θα συμπεραίνουμε πως όλα μοιάζουν ευκολότερα μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο ή σε ένα λευκό μαξιλαρακί από αφρολέξ στην κερκίδα του αγαπημένου μας Κλεάνθης Βικελίδης.
(Και για να κλέψω κάτι από το φως του βέλους)
Υπό τους ήχους του: https://www.youtube.com/watch?v=R7hi883s0Wo
Με σεβασμό και αγάπη για τον Αρη μας
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021
Σοφό Πνεύμα