Ποδόσφαιρο

Μουντιάλ 2022: Έκθεση της FIFA δείχνει σχεδόν 20.000 κακοποιητικές αναρτήσεις στα social media

Σχεδόν 20.000 καταχρηστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχαν στόχο παίκτες, προπονητές και αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, αναφέρει έκθεση της FIFA.

Από 20 εκατομμύρια αναρτήσεις που σαρώθηκαν από το λογισμικό ελέγχου που ανέπτυξε η FIFA και η ένωση παικτών Fifpro, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ, 286.895 αποκρύφθηκαν από τη δημόσια θέα.

Η μεγαλύτερη έξαρση στις προσβολές σημειώθηκε μετά την ήττα της Αγγλίας στον προημιτελικό από τη Γαλλία, όταν ο Χάρι Κέιν έχασε ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις.

«Οι αριθμοί και τα ευρήματα αυτής της έκθεσης δεν αποτελούν έκπληξη, αλλά εξακολουθούν να είναι μαζικά ανησυχητικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Fifpro, David Aganzo. «Αποτελούν μια ισχυρή υπενθύμιση για όλους όσοι εμπλέκονται στο παιχνίδι μας και πρέπει να οδηγήσουν στην παροχή προληπτικών μέτρων και λύσεων για τους παίκτες που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο αυτού του είδους την κακοποίηση».

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (18/06), αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 300 άτομα και τα στοιχεία τους θα κοινοποιηθούν στις αρχές «για να διευκολυνθεί η ανάληψη πραγματικής δράσης». Σημειώνεται επίσς ότι το 38% της αναγνωρίσιμης κατάχρησης προήλθε από λογαριασμούς με έδρα την Ευρώπη και το 36% από τη Νότια Αμερική.

Πέρυσι, η FIFA, συνεργάστηκε με την Fifpro για την εφαρμογή ενός σχεδίου προστασίας των παικτών, των προπονητών και των αξιωματούχων από την κακοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια διεθνών τουρνουά. Δημιούργησαν μια δέσμη εργαλείων που ονομάστηκε υπηρεσία προστασίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (SMPS), η οποία σημείωνε αναρτήσεις και σχόλια, με 19.636 κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ να επιβεβαιώνονται από τον πάροχο υπηρεσιών ως καταχρηστικές, μεροληπτικές ή απειλητικές.

Αυτά αναφέρθηκαν στις σχετικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και, σε πολλές περιπτώσεις, αφαιρέθηκαν. Από τα καταχρηστικά μηνύματα που εντοπίστηκαν, ο σεξισμός αποτελούσε το 13,47%, η ομοφοβία το 12,16% και ο ρατσισμός το 10,70%.

«Οι αντιδράσεις των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης στις προσβολές και τις απειλές που δημοσιεύτηκαν στις πλατφόρμες τους εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια του τουρνουά, αλλά εξακολουθούσαν να υποδεικνύουν πολλά τυφλά σημεία, ιδίως εκτός του αγγλόφωνου περιεχομένου», αναφέρει η έκθεση.

«Ο στοχευμένος ατομικός ρατσισμός ήταν μεγάλος σε όγκο, με περισσότερους από 300 παίκτες να έχουν στοχοποιηθεί και μερικούς μεμονωμένους παίκτες υψηλού προφίλ να δέχονται μεγάλο ποσοστό στοχευμένης κακοποίησης σε όλη τη διοργάνωση. “Η ομοφοβία ήταν διαδεδομένη και οι αντιδράσεις της πλατφόρμας φάνηκαν να θολώνουν από τις πολιτισμικές διαφορές που φάνηκε να εμποδίζουν τη δράση».

Το Twitter είχε τον μεγαλύτερο αριθμό καταχρηστικών μηνυμάτων που του αναφέρθηκαν με 13.105, ακολουθούμενο από το Instagram (5.370), το Facebook (979), το YouTube (113) και το TikTok (69).

Η Γαλλία υπέστη τον υψηλότερο αριθμό καταχρηστικών μηνυμάτων όταν ομαδοποιείται ανά χώρα, με τη Βραζιλία να είναι δεύτερη και την Αγγλία την τρίτη θέση.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το οποίο αρχίζει στις 20 Ιουλίου, θα έχει επίσης την υποστήριξη της SMPS και η FIFA διαθέτει ένα εμπιστευτικό διαδικτυακό σύστημα καταγγελίας για να μπορούν οι άνθρωποι να αναφέρουν την κακοποίηση.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button