Football factory – Ποδοσφαιρικό rotation
Έτος 2021 και το ποδόσφαιρο συνεχίζει να βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις των φιλάθλων σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Παρά την σταθερή συμπάθεια του κόσμου στο συγκεκριμένο άθλημα παρατηρούμε πως δεν εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο στο χορτάρι. Έχει μια συνεχής εξέλιξη και ως νομοτελειακό αποτέλεσμα αυτής, την υπεραναλυση του. Με την πάροδο του χρόνου η κοινή συνιστώσα μίας καλοδουλεμενης ομάδας είναι προϊόν αρκετών, έως πολλών συνισταμένων. Τα συστήματα, η μετάβαση σε άμυνα και επίθεση (transition), η φυσική κατάσταση, η ποδοσφαιρική κατασκοπεία κ.λ.π
Μία σχετικά νέα συνισταμένη που ενεπλάκη στην ιστορία του δημοφιλούς αθλήματος τα τελευταία χρόνια είναι και το λεγόμενο ποδοσφαιρικό rotation….. Οπότε
Let’s talk about football! Γράφει το Σοφό Πνεύμα
Ποδοσφαιρικό rotation
Ποδοσφαιρικό rotation θεωρείται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η αναλογική (στην κρίση του εκάστοτε προπονητή) και αρμονική χρησιμοποίηση όλου του ρόστερ στο βάθος του χρόνου έτσι ώστε να εισπράττει η ομάδα το μέγιστο (άμεσο, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο) όφελος. Εως τώρα υπήρξαν αρκετοί προπονητές που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το rotation με το να χρησιμοποιούν σχεδόν όλους τους ποδοσφαιριστές. Η ουσιαστική όμως διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις προσπάθειες του παρελθόντος και του σωστού rotation είναι ότι απαιτείται όλοι οι ποδοσφαιριστές να χρησιμοποιούνται και στους εύκολους και στους δύσκολους αγώνες και όχι μόνο σε πεντάλεπτα ή δεκάλεπτα εύκολων αγώνων όπως γινόταν στο παρελθόν. Βέβαια, αυτό και δεν ακούγεται αλλά και δεν είναι εύκολο. Σε τέτοιες λεπτομέρειες όμως ξεχωρίζουν οι μέτριοι από τους άριστους.
Με την επίκληση του Σοφού Πνεύματος σε όλα τα ποδοσφαιρικά πνεύματα των αιώνων θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε κάποιες προϋποθέσεις πετυχημένου rotation.
α) Ισορροπημένο ρόστερ.
Σε όλες σχεδόν τις ομάδες υπάρχουν οι παίχτες “κραχτες” οι οποίοι προφανώς και έχουν μεγάλη ποδοσφαιρική αξία. Χρειάζονται ως τροφή σε οπαδούς, σε εμπορικά τμήματα ομάδων κ.λ.π . Είναι ευθύνη της κάθε διοίκησης, λοιπόν, να μην παρασύρεται και να βρει αυτούς του παίχτες που να μην δημιουργούν μεγάλη ανισορροπία ποδοσφαιρικής αξίας στην ομάδα. Δηλαδή είναι προτιμότερο σε μία ομάδα που προσπαθεί ως σωματείο να ανεβάσει την χρηματιστηριακή της αξία να αποκτούνται παίχτες λιγότερο ικανοί σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και να ανεβαίνει η αξία του ρόστερ συνολικά παρά τις λογικές διαφορές ποιότητας, αρκεί αυτές να συντηρούνται στα πλαίσια της εξυπηρέτησης ενός rotation.
β) Ποδοσφαιρική ρόλοι
Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρεθούν σε μία ομάδα δύο παίχτες που μπορούν να ανταποκριθούν στην ίδια θέση με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολυτέλεια του να μπορεί ο εκάστοτε προπονητής να παίρνει συγκεκριμένα θετικά που πιστεύει ότι χρειάζονται στην ομάδα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή να αποφεύγει αρνητικά τα οποία θα δημιουργήσουν προβλήματα στην συμπεριφορά της ομάδας εντός του αγώνα.
Επίσης η επιλογή διαφορετικών συστημάτων ή διαφορετικής προσέγγισης και σκοπού ενός αγώνα είναι πάντα ένας δρόμος που οδηγεί σε rotation. Για να γίνει πιο κατανοητό αρκεί να σκεφτούμε τις διαφορετικές ανάγκες κάθε αγώνα. Αν για παράδειγμα μία ομάδα παίζει σε μία δύσκολη έδρα ή με μία ιδιαίτερα επιθετική αντίπαλο ή ακόμα αν θέλει να υπερασπιστεί ένα αποτέλεσμα σε διπλούς αγώνες. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν τον προπονητή να χρησιμοποιήσει το βάθος του ρόστερ έτσι ώστε να καθοριστούν οι ρόλοι που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του αγώνα.
Μία ακόμη περίπτωση αυτής της κατηγορίας είναι αυτό που έχουμε αναφέρει ως προπονητικά τρικς. Δηλαδή να τοποθετηθούν ένας η δύο παίχτες σε τέτοια σημεία του γηπέδου και με συγκεκριμένο ρόλο ως κρυφα όπλα. Δηλαδή για παράδειγμα ένας αμυντικός σε θέση μέσου για ανάσχεση συγκεκριμένου αντιπάλου ή ακόμα ένας έξτρα επιθετικός σε σημείο του γηπέδου που θα παρασύρει αντίπαλο ώστε να δημιουργηθούν χώροι ανάπτυξης
Ψυχολογία παιχτών.
Η ψυχολογία έχει αποδειχθεί ότι είναι κινητήριος μοχλός των ποδοσφαιριστών. Για αυτό και πρέπει να αισθάνονται κομμάτι της ομάδος και σημαντική για το σύνολο και όχι ως συμπλήρωμα της φυσικής κούρασης ή τον τραυματισμό ενός παίχτη.
Αυτό το σημείο είναι, ίσως, και το πιο δύσκολο για τον προπονητή. Διότι οφείλει να διαχειριστεί παίχτες και ψυχοσυνθεσεις παιχτών με διαφορετική κουλτούρα ποδοσφαιρική με διαφορετικούς χαρακτήρες. Ίσως κάποιες φορές και αυτό που λέμε κλικες. Για αυτό είναι απαραίτητο ο σύγχρονος προπονητής να μιλάει τουλάχιστον 4 γλώσσες και να συμπράττει με ειδικούς στην ψυχολογία παιχτών. Έτσι και μόνο θα καταφέρει να κρατάει τους παίχτες “ζεστούς” όπως αρέσκεται να λέγεται.
Στα του οίκου μας.
Ο μόνος δρόμος της εξέλιξης είναι η αυτοκριτική. Έτσι χωρίς καμία διάθεση “αναθεματισματος” οφείλουμε να αποδεχτούμε πως προς το παρόν στην ομάδα μας δεν υπάρχει η έννοια ποδοσφαιρικό rotation με την έννοια που το αναλύσαμε παραπάνω. Οι μόνες αλλαγές έγιναν από κακές εμφανίσεις ή τραυματισμούς. Δεν έγιναν με διάθεση χρησιμοποίησης του βάθους του πάγκου. Αυτή είναι η επιλογή της τεχνικής ηγεσίας που επιλέχτηκε από την ηγεσία της διοίκησης. Έχουμε προαναφέρει σε παλαιότερο άρθρο τα θετικά του προπονητή μας. Η προσωπική μου άποψη είναι πως το ποδοσφαιρικό rotation δεν βρίσκεται στο σύμπαν του. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ούτε την δουλειά που κάνει αλλά ούτε και αυτή που μπορεί να κάνει.
Πάντα με αγάπη και Αριανοσυνη!
Υπό τους ήχους…..