Γενικά

Έμμεσο «lockdown» και αντιδράσεις στην αγορά! Παντού με rapid test- Όλα τα μέτρα

Αυστηρότερα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου από την κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

 Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή PCR τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.

 – Για την είσοδο τους στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ.

 Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.

Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης, ενώ διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ και θα μπαίνει «λουκέτο» στο κατάστημα για 15 μέρες, ενώ θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, ποινές θα επιβάλλονται και στις ομάδες, των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί 1.300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2.000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Επιπλέον, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φορέων του λιανεμπορίου, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την ανάσχεση της έξαρσης της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε πως είναι ανέφικτη η απαίτηση να ελέγχονται οι καταναλωτές από τους εργαζόμενους στα καταστήματα, προσθέτοντας ότι είναι «ασύμμετρο» το βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου από τα νέα μέτρα.

Επιπλέον, ο κ. Καφούνης δήλωσε πως το λιανεμπόριο, από την αρχή της πανδημίας, έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Άλλωστε», προσέθεσε, «έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του Covid-19 (σ.σ. το λιανεμπόριο) και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων».

Ως εκ τούτου, κατέληξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και, δυστυχώς, όπως τόνισε, το μέτρο αυτό «θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

ΕΣΕΕ: Το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά
Ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο κ. Καρανίνας, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην ‘κανονικότητα’, που συνεχώς αναβάλλεται», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές, όμως», επεσήμανε, «πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ».

Και προσέθεσε ότι η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και, μάλιστα, σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test», καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά.

Στον αντίποδα, κατέληξε ο κ. Καρανίκας, «η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαικές αγορές, δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας, που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε ‘αχαρτογράφητα νερά’ και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button