Football factory- Ποδοσφαιρική Κατασκοπεία
Με το πέρας του αγώνα της ομάδος μας την περασμένη Κυριακή και την επιβλητική (σε σκορ) νίκη όλοι, από την επομένη κιόλας, βάλαμε στο μυαλό μας τον ερχόμενο αγώνα με την ΑΕΚ.
Τα παιχνίδια με ομάδες της “κάτω” ζώνης κερδίζονται κυριαρχικά. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τα δημιουργικά δεκάλεπτα προς όφελος σου και κρατώντας την κατοχή σε υψηλά ποσοστά, στην συνέχεια, ώστε να ροκανισεις χρόνο και την ψυχολογία του αντιπάλου, όπως και έκανε ο Άρης μας στο νικηφόρο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό.
Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται ένας αγώνας υψηλών απαιτήσεων για την ομάδα μας. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με υψηλή ποδοσφαιρική αξία, παρά την λογική αστάθεια που παρουσιάζει σε διαστήματα στους αγώνες, οπότε σε τέτοιου χαρακτήρα ματς δεν φτάνει η ατομική ποδοσφαιρική αξία (επιθετικό κομμάτι) ή ενδεχομένως η σταθερά ανεκτή καλή λειτουργία της άμυνας.
Ποδοσφαιρική ανάλυση αντιπάλου
Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες υψηλής έντασης και απαιτήσεων είναι αυτοί που οριοθετούν και την αξία μιας ομάδας (προπονητές, ποδοσφαιριστές).
Ας ξεκινήσουμε με ένα πρόσφατο παράδειγμα.
Την προηγούμενη αγωνιστική έπαιξαν στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ. Σε αυτόν τον αγώνα παρακολουθήσαμε, εκτός από τους παίχτες, να κάνουν “παιχνίδι” και οι προπονητές και όσον αφορά την στρατηγική προετοιμασίας αλλά και την άμεση επέμβαση τους την ώρα του αγώνα. Εκεί, λοιπόν είδαμε ένα προπονητικό “τρικ” ή αλλιώς μία ποδοσφαιρική παγίδα που έστησε ο προπονητής του Ολυμπιακού σε αυτόν του ΠΑΟΚ. Έχοντας μελετήσει σωστά της αδυναμίες του αντιπάλου του εντόπισε την, σχεδόν μηδαμινή ικανότητα του Εσιτι, όχι απλά στο να συμμετέχει στο build up παιχνίδι της ομάδας του ( ακόμη ένας όρος λατρείας) αλλά ακόμα και στην απουσία ελέγχου της μπάλας όταν μαρκάρεται. Έτσι, έχοντας δύο παίχτες που, εκτός από ίδιο όνομα (Καμαρά), έχουν και κάποια άλλα κοινά χαρακτηριστικά όπως μεγάλη έκρηξη στα πρώτα μέτρα και καλές αμυντικές τοποθετήσεις, έβαλαν πολλάκις στην φάκα τον αργό ( σε σώμα και σε σκέψη) Εσιτι και δημιούργησαν πολλές επιθέσεις σε αμυντική ανισορροπία δημιουργώντας πολλές προϋποθέσεις τελικής ενέργειας.
Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που σε κάποιο βαθμό έχει παρόμοιο πρόβλημα. Θα ήθελα πολύ να με εκπλήξει ο προπονητής μας και να διαβάσει τις αδυναμίες της αντιπάλου ομάδας, το οποίο δεν συνήθιζε να κάνει πέρσι και δείχνει μία μικρή βελτίωση φέτος. Δηλαδή, το δόγμα ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει δεν ισχύει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι περισσότερο μια safe κίνηση για αυτούς που είτε φοβούνται λόγω άγνοιας είτε αγνοούν λόγω φόβου.
Στην ποδοσφαιρική κατασκοπεία χρησιμεύουν παρά πολύ οι αριθμοί, όπως και γενικώς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λανθάνουν κιόλας. Άρα :
1) Τα αποδεδειγμένα κενά διαστήματα της αντιπάλου πρέπει να μελετηθούν και να δημιουργηθούν πάνω σε αυτά οι συνθήκες ( αυξημένη επιθετική άμυνα, μεγαλύτερες εκρήξεις ταχύτητας και σωστό επιθετικό transition) έτσι ώστε να κτιστούν ποιοτικότερες επιθετικές ενέργειες.
2) Η ανομοιογένεια που, λογικά, παρουσιάζει μια ομάδα καινούργια είναι ένα αδύναμο σημείο που χρησιμοποιώντας γρήγορο αλλά και υπομονετικό passing game σου δίνεται η δυνατότητα να την προβάλεις και να την εκμεταλλευτείς.
3) Η ψυχολογική πίεση του χρόνου είναι πάντα ένα βέλος στην φαρέτρα των προπονητών. Σε μία ομάδα που δεν έχει μάθει, ακόμα, να δουλεύει με υπομονή γιατί δεν αισθάνεται ακόμη ασφαλής με την ποιότητα της οφείλεις να ισορροπήσεις μεταξύ μιας πολύ πιεστικης άμυνας στα 2/3 του γηπέδου έχοντας στόχο τις δευτέρες μπάλες με την υποχρέωση της επιθετικής τρομοκρατίας. Δηλαδή, δεν φτάνει να κερδίσεις τις μπάλες προσπαθώντας απλά να πάρεις την κατοχή αλλά να αναπτύξεις μεγάλες ταχύτητες έτσι ώστε να αναγκάσεις την προαναφερθείσα ανομοιογένεια να κατακλύσει τις γραμμές του αντιπάλου έτσι ώστε να τον φοβισεις παίρνοντας του σιγά σιγά την ψυχολογία του αγωνιστικού χώρου.
4) Να βρεις τα κατάλληλα γρανάζια της αναγκαιότητας του αγώνα. Παίχτες δηλαδή που σε συγκεκριμένα σημεία του γηπέδου μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση (Εντιαγε,Σάσα), που στην πρώτη γραμμή άμυνας μπορούν να κόψουν και να καλύψουν (Τζέκο) που μπορούν να πασάρουν στον κενό χώρο ( Ματιγια, Φαμπιάνο) που μπορούν να τρέξουν με την μπάλα ή χωρίς(Εντιαγε, Μαντσίνι,Ιτουρμπε, Καμαρά) και να πλέξεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό σου μια νικηφόρα ενδεκάδα.
Έχοντας, λοιπόν, τη εμπειρία των αιώνων ως σοφό πνεύμα ( κάπου το κίτρινο βέλος θα γελάει τώρα) και την απειρία ( στα σοβαρά τώρα) μπορούμε να κατανοήσουμε όσο πιο απλά γίνεται για το επίπεδο μας τις βασικές αρχές της ποδοσφαιρικής κατασκοπείας.
Οι Γερμανοί (φίλοι μας) λένε πως το 80% περίπου των αγώνων κερδίζονται στην προετοιμασία του παιχνιδιού. Δηλαδή στην στρατηγική και στον σωστό σχεδιασμό. Αυτό βέβαια εμπεριέχει και κάποια ρίσκα που ενδέχεται να μην αποδώσουν τόσο όπως για παράδειγμα μία κακή μέρα κάποιου παίχτη ή ένας εξωστρατηγικος παράγοντας όπως π.χ ένα ασύλληπτο γκολ η μία στιγμή αδράνειας οπότε να μην ξεχνάμε πως το πρωτάθλημα είναι ένας μαραθώνιος και όταν δουλεύεις σωστά νομοτελειακά θα δικαιωθείς…
Με αγάπη και Αριανοσυνη
Το Σοφό Πνεύμα
Υπό τους ήχους του: