Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα κρούσματα – Ο στόχος του εμβολιασμού και το plan Β
Συναγερμό έχει σημάνει η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού με τη χώρα να καταγράφει πλέον καθημερινά νέα έκρηξη κρουσμάτων.
Ηχηρά «καμπανάκια» χτυπούν οι ειδικοί προειδοποιώντας πως η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπήσει όλους τους ανεμβολίαστους, με κάποιους να υποστηρίζουν πως εάν επιβραδυνθεί περαιτέρω η συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία μπορεί να φτάσουμε σύντομα και τα 6.000 κρούσματα την ημέρα.
Το γεγονός πως η μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει κυρίως τους νέους (χθες ανακοινώθηκε πως ο μέσος όρος των 2.327 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου είναι τα 28,5 έτη) δεν ασκεί προς το παρόν πίεση στο Σύστημα Υγείας, όμως αυτό που τρομάζει τους ειδικούς είναι η πιθανότητα μόλυνσης χιλιάδων ανεμβολίαστων συμπολιτών μας άνω των 50. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας άνω των 50 δεν έχουν εμβολιαστεί και το στοίχημα της κυβέρνησης είναι αυτοί οι άνθρωποι να εμβολιαστούν τάχιστα ώστε το τέταρτο κύμα να μην συνδυαστεί με κατακόρυφη αύξηση νοσηλειών και απωλειών.
Οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Στην κυβέρνηση υπήρξαν σκέψεις μέσα στην εβδομάδα για νέα μέτρα όπως την επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά από μια συγκεκριμένη ώρα που πάντως κρίθηκε ανεφάρμοστη στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει λόγω των ανεμβολίαστων και πως σενάριο νέου lockdown δεν υπάρχει στο προσκήνιο. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όσους εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στο νοσηλευτικό προσωπικό στο οποίο υπάρχουν ακόμη αρκετοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή σε μέσο της Αθήνας: «ο εμβολιασμός είναι σε υψηλά επίπεδα στους ιατρούς και σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στο νοσηλευτικό προσωπικό». Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για όσους κατατάσσονται για να υπηρετήσουν τη θητεία τους.
Το plan B για τους κλειστούς χώρους
Στην κυβέρνηση υπάρχει η σκέψη να παραταθεί η μη λειτουργία κλειστών χώρων, που υπό κανονικές συνθήκες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στις 15 Ιουλίου με τον διαχωρισμό σε «αμιγείς» (όπου θα δέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους) και σε μικτούς που θα έχουν μικρότερη πληρότητα. Εάν όμως τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα ξεπεράσουν και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, υπάρχει σκέψη για παράταση στη μη λειτουργία των κλειστών χώρων, ώστε αυτοί να ανοίξουν μετά το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Στην κυβέρνηση υπάρχουν κι άλλες σκέψεις αναφορικά με την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αλλά και για τους ελέγχους στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Βάσει αυτού του σεναρίου θα υπάρχουν μπλόκα που θα ελέγχουν τους ταξιδιώτες στα διόδια για το εάν διαθέτουν «green pass» ή μοριακό ή rapid test των τελευταίων 72 ωρών. Το σενάριο αυτό έχει βέβαια αντικειμενικές δυσκολίες, αφού δεν υπάρχουν ικανός μηχανισμός για να παρακολουθεί την τήρηση των μέτρων παρά μόνο δειγματοληπτικά.
Ανησυχία για την οικονομία
Κρίσιμο ζητούμενο παραμένει και η επίπτωση της πανδημίας στα τουριστικά έσοδα. Βάσει του σεναρίου που είχε επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο τα έσοδα στο τουριστικό προϊόν της χώρας θα προσέγγιζαν το 50% αυτών του 2019, όμως η υποτροπή της πανδημίας οδηγεί σε αναθεώρηση προς τα κάτω αυτών των ποσοστών. Σαφής εικόνα θα υπάρξει στις αρχές Αυγούστου, ενώ χαραμάδα αισιοδοξίας σε αυτό το γκρίζο σενάριο αποτελεί η απόφαση της Βρετανία να άρει την υποχρεωτική καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα. Αυτό σημαίνει ότι οι κρατήσεις από τη Βρετανία αναμένεται να αυξηθούν το κρίσιμο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου εάν ωστόσο το κλίμα δεν επιδεινωθεί από την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.
πηγή: reader.gr