Κορωνοϊός : Lockdown χωρίς ημερομηνία λήξης – Με μάσκες και αποστάσεις τα ψώνια των Χριστουγέννων
Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν είναι η αναμενόμενη και αυτός είναι ο λόγος που το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες
Με την Ελλάδα να διανύει την τρίτη εβδομάδα του καθολικού lockdown, είναι πλέον ορατή μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας, η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο στην μείωση κρουσμάτων, όσο και στον δείκτη θετικότητας της χώρας μας, που υποχώρησε κάτω από το 10% έπειτα από αρκετό καιρό. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πλέον αρχίσει οι συζητήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Παρ’όλα αυτά η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική, καθώς καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν είναι η αναμενόμενη και αυτός είναι ο λόγος που το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να περιμένει λίγες ημέρες ακόμα για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την άρση του lockdown και εν συνεχεία το σχέδιο της επιστροφής σε μια κάποια κανονικότητα, εν όψει και της περιόδου των Χριστουγέννων.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως η άρση του lockdown αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ τα SMS στο 13033 αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και στο νέο έτος. Κάποιες πληροφορίες, δε, κάνουν λόγο για SMS μέχρι… το Πάσχα.
Οι τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως όλα δείχνουν θα ληφθούν την Πέμπτη, ενώ η ανακοινώσεις θα γίνουν λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.
Πτώση 11% στα κρούσματα
Τα στοιχεία που μελετά η κυβέρνηση για να λάβει τις αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown είναι συγκεκριμένα, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, να βλέπει μια βραδεία πτώση των κρουσμάτων στα τελευταία τεστ της τάξης του 11%.
Η σύγκριση αυτή αφορά στην σημερινή ημέρα, με την ίδια ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, σήμερα 24/11 έγιναν περίπου 32.500 τεστ κοροναϊού, ενώ μία εβδομάδα πριν, 17/11 περίπου 31.000 τεστ.
Έτσι, με λίγα περισσότερα τεστ το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν λιγότερα νέα κρούσματα (σ.σ. 2.135 σήμερα έναντι 2.422 τεστ την προηγούμενη εβδομάδα) κι αυτό είναι ένα πρώτο, καλό νέο για την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.
Βέβαια, όσο καλά και αν είναι τα νέα σήμερα, αυτό που έχει σημασία είναι η καλή πορεία να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ώστε να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.https://www.megatv.com/embed/?p=2020179271
Διαφορετικά Χριστούγεννα
Την ίδια στιγμή, για Χριστούγεννα στο σπίτι με περιορισμούς α λα Πάσχα προϊδεάζει η κυβέρνηση ελέω της πανδημίας του κοροναϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS και τα Χριστούγεννα, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.
Όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:
- Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
- Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
- Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.
Το μονοπάτι της επιστροφής στην κανονικότητα
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση -παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα- προσανατολίζεται πρώτα στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο της εστίασης. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Όλα δείχνουν πως η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, κατά πάσα πιθανότητα στις 7 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν σταδιακά τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Άλλωστε, όπως έχουν εξηγήσει τόσο από το επιστημονικό, όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα σχολεία, δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κοροναϊού.
Ο λόγος που έκλεισαν, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια και λίγες εβδομάδες αργότερα τα δημοτικά, ήταν με σκοπό να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακόμα και η 7η Δεκεμβρίου φαντάζει… δύσκολη, αφού η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας μπορεί μεν να παρουσιάζει βελτίωση, ωστόσο δεν είναι η ζητούμενη.
Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο ημερών και τη σχετική εισήγηση των ειδικών προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός της.
Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα
Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 14η Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πάρει σειρά η εστίαση και συγκεκριμένα εστιατόρια και καφέ (το άνοιγμά τους υπολογίζεται… παραμονές Χριστουγέννων), τα οποία θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, συγκεκριμένο ωράριο και αυστηρά μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει».
Ακόμα και αν ανοίξει η αγορά, τα ψώνια των Χριστουγέννων θα γίνουν με… μάσκες και αποστάσεις.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».
Ακολουθώντας την πεπατημένη του Πάσχα, απαγορευτικό θα ισχύσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για τυχόν ρεβεγιόν κατ’ οίκον, αφού θα τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, ως απόρροια των αλλαγών του 2020.
Το «στοίχημα» της εστίασης
Τέλος και πιο… απομακρυσμένο μοιάζει το άνοιγμα της εστίασης.
Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι… μέχρι νεοτέρας εστίαση εννοούμε μόνο τα εστιατόρια και τα καφέ και αυτά με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.
Τα μπαρ και τα κλαμπ, στα οποία παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός, ο οποίος συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην έκρηξη του δεύτερου κύματος, θα παραμείνουν κλειστά.
Τα υπόλοιπα αναμένεται να ανοίξουν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Πιθανότερη ημερομηνία φαντάζει η 21η Δεκεμβρίου.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία προκρίνεται αφού από την κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξουν την εστίαση Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να παρατηρηθεί πολύ μεγάλη κίνηση πολιτών.
Τέλος, για τη νέα χρονιά μετατίθεται το άνοιγμα σινεμά, θεάτρων και γυμναστηρίων.
Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις
Το δρόμο… της εξόδου από το lockdown θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.
«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Ελαφρώς αυξημένα, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, εμφανίστηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού σήμερα στη χώρα, τη στιγμή οι θάνατοι ξεπέρασαν για ακόμα μια φορά τους 100, ενώ οι διασωληνωμένοι σημείωσαν και πάλι αρνητικό ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.135 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έκρηξη κρουσμάτων σημείωσε για ακόμη μία φορά η Θεσσαλονίκη καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης από το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, τα 607 είναι στην Θεσσαλονίκη και τα 401 στην Αττική.
Την ίδια στιγμή σε δύσκολη θέση βρίσκεται η η Λάρισα με 129 κρούσματα η Πέλλα με 68, η Ημαθία με 75, η Δράμα με 33 και ο Εβρος με 48.https://www.megatv.com/embed/?p=2020179295
Αναλυτικά:
- 13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 401 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 607 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 75 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 129 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
- 93 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πάνω από 95.000 τα κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95.137, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες, ενώ 4.840 (5.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 24.679 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 490 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.815 θανάτους συνολικά στη χώρα. 721 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.