Γενικά

Το «φάντασμα» των lockdown πάνω από την Ευρώπη – Ανησυχία των ειδικών στην Ελλάδα

Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού αποδεικνύεται το χειρότερο μέχρι τώρα, ενώ ειδικοί ανησυχούν ότι μπορεί τα μέτρα να μην προλάβουν να «φανούν» τώρα, αλλά να «πιάσουν» το επόμενο κύμα του ιού.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση με τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε για άλλη μια φορά ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν, όμως ειδικοί επισημαίνουν ότι το πανδημικό κύμα που περνάμε είναι το χειρότερο από όλα τα προηγούμενα και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα αποδώσουν όπως αναμένεται.

Άλλωστε, η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αρχίσει να είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη αφού το τέταρτο κύμα του ιού «χτυπάει» όλες τις χώρες, με την Αυστρία να ανακοινώνει καθολικό lockdown, ενώ θα κάνει υποχρεωτικό το εμβόλιο από την 1η Φεβρουαρίου.

Η ανησυχητική εκτίμηση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα

Για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Τα μέτρα, είπε, «θα έχουν αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 1,5 μήνα, εάν υποθέσουμε ότι από σήμερα ξεκινούν μαζικά οι εμβολιασμοί», επομένως «θα βοηθήσουν στην αποτροπή ενός βίαιου 5ου κύματος της πανδημίας και εγγράφονται στην προετοιμασία για το επόμενο κύμα που αναμένεται τον Φεβρουάριο».

Έπρεπε να είχαν παρθεί από τον Ιούνιο

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι για την αποτροπή ή ακόμη και τον μετριασμό του 4ου κύματος, «δυστυχώς είναι πολύ αργά», καθώς τα μέτρα αυτού του τύπου «θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο και να προετοιμαστεί ο κόσμος για το 4ο κύμα».

Ο καθηγητής καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί μόνο το «όπλο» του εμβολιασμού, ενώ «ξέρουμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα και να προστατευθεί ο κόσμος χρειάζεται ενίσχυση της περίθαλψης και στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και πολύ καλή ιχνηλάτηση», λέγοντας πως «δεν ακούσαμε τίποτα για αυτά τα δύο».

«Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία»

«Με τον εμβολιασμό δεν λύνουμε την πανδημία. Δυστυχώς, όχι ακόμη. Για να λυθεί η πανδημία χρειάζεται μαζικός, γενικός και γρήγορος εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είμαστε πάρα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο. Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία που έχουμε και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των μέτρων που ανακοινώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά o Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Η χειρότερη και πιο δύσκολη απόφαση θα είναι το lockdown, το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο, καθώς θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σενάριο», υπογράμμισε. Όπως εξήγησε, «το πρόβλημά μας είναι ότι σήμερα, τα κρεβάτια που είναι καλυμμένα στα νοσοκομεία, θα συνεχίσουν να είναι καλυμμένα και τις επόμενες 15 ημέρες, γιατί οι άρρωστοι με covid ακόμη και αν πάνε καλά, μένουν περισσότερο από τους άλλους ασθενείς. Άρα όποιοι άλλοι αρρωσταίνουν, δεν θα έχουν κρεβάτι».

«Αν καθυστερήσεις να τον νοσηλεύσεις τον ασθενή, η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη. Αν παρέμβεις τις πρώτες 3-4 ημέρες, ελαττώνεις κατά 50% την πιθανότητα βαριάς νόσησης», διευκρίνισε, σημειώνοντας πως έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη φαρμακευτική παρέμβαση και περίθαλψη των αρρώστων στο σπίτι.

Το σκληρό κύμα έρχεται και στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας, με δεδομένο ότι έχουμε ένα σκληρό κύμα που πλήττει τη βόρεια Ελλάδα και σύντομα θα κατέβει στην Αθήνα, και το οποίο πλήττει κυρίως τις περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «ακόμη και αν ξεκινήσουν αύριο μαζικοί εμβολιασμοί, στις επόμενες 15 ημέρες δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του ιού».

Η σημασία της τρίτης δόσης

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε και η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ. Η ίδια παρουσιάστηκε πιο αισιόδοξη αναφορικά με το επόμενο διάστημα. Τόνισε, όμως, ότι θα κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα με μέτρα και υπογράμμισε τη σημασία της τρίτης δόσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, όλοι θα αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ανεμβολίαστοι και δεν θα τελειώσουμε ποτέ».

Το «φάντασμα» των lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, σήμερα έγινε γνωστό ότι η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα που αποφασίζει να πάει σε lockdown (και για τους εμβολιασμένους), ενώ ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν τόνισε ότι δεν μπορεί και για τη χώρα του να αποκλειστεί κανένα μέτρο. Άλλωστε, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε την Πέμπτη ότι στις περιοχές όπου τα νοσοκομεία βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, τότε θα υπάρξουν περιορισμοί σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής για όλους, είτε είναι ανεμβολίαστοι, είτε εμβολιασμένοι.

Επίσης, στην Ιταλία, οι Περιφερειάρχες ζητούν την εφαρμογή σκληρότερων μέτρων το συντομότερο δυνατόν εφόσον εντός ενός μήνα σχεδόν όλες οι Περιφέρειες ενδέχεται να περάσουν το όριο του 15% της πληρότητας των ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, Μπασιλικάτα και Μάρτσε αλλά και η επαρχία του Μπολτζάνο ήδη ξεπέρασαν το εν λόγω όριο, ενώ σχεδόν όλη η επικράτεια παρουσιάζει άνω των 50 εβδομαδιαίων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μέσω του ανταποκριτή της.

Για την κρίσιμη κατάσταση με τον κοροναϊό στην Ευρώπη μίλησε και ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ.

«Το καμπανάκι χτυπάει πολύ έντονα», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, «έρχονται Χριστούγεννα γι’ αυτό και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά οι γερμανόφωνες, τρέχουν να πάρουν μέτρα για να αποφύγουν μία εκατόμβη», δήλωσε ο κ. Τσαγκάρης αναφέροντας ότι αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο με τα εκατοντάδες θύματα του κοροναϊού, πρέπει πάση θυσία να το αποφύγουμε.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button