Γενικά

Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την άρση του lockdown – Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα

Η κυβέρνηση βλέποντας την κατάσταση με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων να μην βελτιώνεται, τονίζει πως η άρση του lockdown που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκέμβρη απομακρύνεται.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε lockdown εδώ και  δύο εβδομάδες, τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τα αρνητικά ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση σε περιοχές της  βόρειας Ελλάδας τείνει να βγει εκτός ελέγχου, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο κόκκινο. Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε μάλιστα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών ώστε να μείνει κανείς ασθενής χωρίς νοσηλεία.

Η κυβέρνηση βλέποντας την κατάσταση με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων να μην βελτιώνεται, τονίζει πως η άρση του lockdown που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκέμβρη απομακρύνεται.

Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα έχουν τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα καταρτιστεί και θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το οποίο θα γίνει με πολύ προσεχτικά βήματα και σίγουρα με καθυστέρηση μίας ή δύο εβδομάδων.

Στόχος είναι, όπως έχει τονιστεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων που κάνει τις εισηγήσεις, να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση.

Ωστόσο, η σειρά που θα ανοίξουν αλλά και ο τρόπος που θα γίνει δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και την κατάσταση που θα επικρατεί στις ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και δεν πρόκειται – όπως όλα δείχνουν – να δούμε ρεβεγιόν σε μαγαζιά.

Γιατί δε μειώνονται τα κρούσματα

Να εξηγήσουν το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα προσπάθησαν χθες οι επιστήμονες κάνοντας μάλιστα και κάποιες εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

«Νομίζω χρίζει σχολιασμού και προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά τη επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε ολόκληρη την επικράτεια» τόνισε χθες η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Η αλήθεια είναι, ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε και εξήγησε: «καθημερινά γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων που μπορούν να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. 

Αυτά διενεργούνται κατά κύριο λόγο στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα μεγάλος αριθμός τεστ διενεργήθηκαν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Λάρισα και είδαμε και εικόνες με τους ανθρώπους ή και τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές».

«Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου, σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις» υπογράμμισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που δεν παρατηρείται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι και η αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα είμασταν πολύ πιο προσεκτικοί, αφού έχουμε έναν συγγενή ο οποίος νόσησε. Δυστυχώς φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί, ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για εμάς και την οικογένειά μας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία» εξήγησε.

Τρομάζουν τα στοιχεία

Τα τελευταία στοιχεία από την πορεία του κοροναϊού στη χώρα εξακολουθούν να τρομάζουν.

Χθες ανακοινώθηκε διπλό ρεκόρ, με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους αλλά και 2.581 νέα κρούσματα, παρά το lockdown που παραμένει σε ισχύ εδώ και αρκετές ημέρες.

Την ίδια στιγμή, Θεσσαλονίκη και Αττική είναι σταθερά στο «κόκκινο» με 673 και 582 νέες μολύνσεις κοροναϊού, αντίστοιχα ενώ ακόμη 4 περιφέρειες μετράνε πάνω από 100 μολύνσεις, ενώ 23 περιφέρειες έχουν διψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων. 

Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ και θέλοντας να χαμηλώσει τις προσδοκίες για το άνοιγμα της Οικονομίας, ο κ. Πέτσας είπε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.https://www.megatv.com/embed/?p=2020175420

Δεν είναι όμως μόνο η κυβέρνηση που είναι απαισιόδοξη με το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις αρχές Δεκεμβρίου λιανομπόριο και εστίαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και οι επιστήμονες οι οποίοι σημειώνουν ότι είναι αδύνατο να αρθούν οι περιορισμοί αρχές Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, ξεκαθάρισε ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown την 1η Δεκεμβρίου».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως μπορεί λίγο αργότερα να γίνει κάποια άρση περιορισμών. «Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά» είπε για παράδειγμα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα και θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση» υπογράμμισε. 

Το παρασκήνιο πίσω από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Η κατάσταση πάντως στη βόρεια Ελλάδα είναι δραματική με τους γιατρούς να περιγράφουν εικόνες «πολέμου» μέσα στις ΜΕΘ.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αποκάλυψε το παρασκήνιο πίσω από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία 200 ασθενών κοροναϊού.

«Δίνεται μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα η επίταξη, βάσει της νομοθεσίας και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. Η επίταξη είναι από τα τελευταία μας όπλα έναντι της πανδημίας. Υλοποιήσαμε αυτό το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπήρχε ανάγκη για κλίνες COVID. Είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις καιρό. Εδώ να πούμε πως υπήρχε καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα από το πρώτο κύμα. Υπήρχε συμφωνία για μη COVID περιστατικά», είπε.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης είπε ότι προέβησαν σε αυτό το μέτρο «προκειμένου να μην βρεθούμε προς εκπλήξεων». Επανέλαβε ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες. «Υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κοροναϊό, προκειμένου να διαχειριστούμε την δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη».23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button