Γενικά

Οι δραστηριότητες που κάποιοι αποκαλούν… σπορ

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να βαριέται ενώ παρακολουθεί έναν αγώνα ποδοσφαίρου; Μήπως το μπάσκετ σού φαίνεται εξαιρετικά προβλέψιμο, παρά τον γρήγορο ρυθμό του;

Είσαι από εκείνους που επιλέγουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα darts στην τηλεόραση αντί για ένα παιχνίδι που κρίνει τίτλο στο τένις; Αν ναι, πιθανότατα είσαι από εκείνους που έλκονται από την ιδιαιτερότητα των λιγότερο παραδοσιακών αθλημάτων.

Υπάρχουν στην πραγματικότητα τρία ειδών σπορ για τους φιλάθλους. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται εκείνα που όλος ο πλανήτης λατρεύει: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, αλλά και αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ και χόκεϊ. Η δεύτερη κατηγορία είναι γεμάτη από σπορ που έχεις ακούσει, ίσως έχεις παρακολουθήσει κιόλας από κοντά ή από απόσταση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι άλλωστε γεμάτοι από τέτοια, όπως είναι το κέρλινγκ, το λακρός ή τα χειμερινά σπορ που συνήθως δεν είναι πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα, εξαιτίας του ότι δεν έχουμε παράδοση σε αυτά ή δεν έχουμε… χιόνι για να τα απολαύσουμε.

Και τέλος, υπάρχει η τρίτη κατηγορία, που περιλαμβάνει αθλήματα που κανείς δεν λογίζει ως σπορ. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το ένα είναι το σκάκι, ένα άθλημα με τεράστια ιστορία πίσω του, το οποίο όμως πολύ συχνά το βλέπουμε ως μία διασκεδαστική ασχολία. Στην ουσία, το σκάκι κουβαλάει στις πλάτες του εκατομμύρια παίκτες σε όλον τον κόσμο, διαθέτει αρχές που ρυθμίζουν τις διοργανώσεις, έχει χιλιάδες επαγγελματίες παίκτες και μερικές από τις μεγαλύτερες μάχες μεταξύ των κορυφαίων σκακιστών ή… ανθρώπων εναντίον μηχανών, έχουν περάσει στην ιστορία.

Το άλλο είναι το πόκερ, ένα ακόμη παιχνίδι που έχει επίσης εκατομμύρια πιστούς φίλους. Αυτό δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη ως σπορ, αλλά διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά. Είναι μία δραστηριότητα που απαιτεί φυσική και πνευματική δύναμη, έχει προκαθορισμένους κανόνες που δεν αλλάζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, διεξάγεται με παίκτες που αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον και τα τουρνουά είναι πολλά και προγραμματισμένα κάθε χρόνο. Το πόκερ και το σκάκι είναι πιθανότατα οι δύο ασχολίες που ευνοήθηκαν περισσότερο απ’ όλα τα παραδοσιακά παιχνίδια από τη μετάβαση στον online κόσμο.

Η τεχνολογία έδωσε άλλη ώθηση και στα δύο σπορ, αφού πλέον έπαψε να απαιτείται φυσική παρουσία για να τα παίξει κανείς. Το πόκερ είχε περιορισμούς από τα μέσα του 1800, όταν έγινε δημοφιλές στις ΗΠΑ, έως και τα τέλη της προηγούμενης χιλιετίας όταν πέρασε στον ψηφιακό κόσμο.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του internet και των εξειδικευμένων πλατφορμών, που έδωσαν μέσω κινητού τη δυνατότητα σε όλους να παίζουν από όπου θέλουν, ό,τι ώρα θέλουν, χωρίς περιορισμούς. Υπάρχει, όμως, μία ακόμη κατηγορία σπορ που δεν είναι σπορ, αλλά οι φίλοι τους τα αντιμετωπίζουν ως τέτοια: τα… παράξενα! Το πιο… παράξενο; Μερικά από αυτά ήταν αναγνωρισμένα αθλήματα από τις ομοσπονδίες τους!

Οι Φιλανδοί κέρδισαν σίγουρα μία θέση ανάμεσα στους πιο παράξενους αγώνες, που μάλιστα μιμήθηκαν πολλές άλλες χώρες, με το «wife carrying», το οποίο είναι ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος του. Ένα ζευγάρι άντρα – γυναίκα συναγωνίζεται σε έναν αγώνα δρόμου τα υπόλοιπα ζευγάρια, με τον άντρα να κουβαλάει στους ώμους τη γυναίκα. Μοναδική προϋπόθεση, το βάρος της γυναίκας που συμμετέχει να ξεπερνάει τα 49 κιλά. Νικήσατε; Μπορείτε να απολαύσετε τόσο κιλά μπίρας, όσα και της παρτενέρ σας.

Αγαπάτε το σκάκι; Αγαπάτε και την πυγμαχία; Οι λάτρεις των δύο παιχνιδιών μπορούν να βρουν τον παράδεισό τους στο «chess boxing», που δεν είναι κάτι άλλο από τον συνδυασμό των δύο. Έντεκα γύροι, με έξι από αυτούς να είναι παιχνίδια σκάκι και πέντε πυγμαχίας, που παίζονται εναλλάξ. Εάν δεν κερδίσατε στον γύρο με το σκάκι, έχετε πάντα την ευκαιρία να πάρετε τη νίκη στον επόμενο γύρο… στο ρινγκ! Στην ίδια κατηγορία, συνδυαστικών σπορ, μπορείτε να ανακαλύψετε και το «ski ballet», το οποίο «παντρεύει» το κλασικό μπαλέτο με το σκι, μία μορφή σκι που ενσωματώνει την καλλιτεχνική πλευρά του μπαλέτου, με περιστροφές, άλματα και χορογραφίες.

Τέλος, μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες μετατράπηκε σε αγώνα, με την εφεύρεση των «competitive eating». Οι διαγωνισμοί φαγητού είναι πλέον ευρέως διαδομένοι παγκοσμίως, με επίκεντρο διαφορετικά κάθε φορά φαγητά, αλλά με έναν στόχο πάντα… Τις τεράστιες ποσότητες! Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να φάνε όσο περισσότερο μπορούν, κάνοντας ταυτόχρονα τον καλύτερο χρόνο για να κερδίσουν τους αντιπάλους τους.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button