Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για την «αθηναϊκή μετάλλαξη» – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Συναγερμό στους επιστήμονες έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η αποκαλούμενη «αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορωνοϊού, η οποία ουσιαστικά αποτελεί παραλλαγή του στελέχους από τη Νιγηρία και εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για μετάλλαξη, η οποία είναι πολύ ισχυρή και δεν αποκλείεται να αποδειχθούν εξαιρετικά ισχυρές, ακόμη και μπροστά στο τείχος ανοσίας που χτίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τη μετάλλαξη 484Κ του στελέχους 318 η παλιά απομόνωση του οποίου βρίσκεται στη Νιγηρία.
Η εν λόγω μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει προβληματίσει έντονα τους επιστήμονες της χώρας μας και αυτό φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι αναφέρονται σε αυτή.
Τελευταία χρονικά αναφέρθηκε σε αυτή και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη μετάλλαξη κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου, εξέφρασε μια εύλογη ανησυχία, η οποία όπως τόνισε επικρατεί και για οποιαδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πολύ περιορισμένη.
«Σχετικά με την ‘αθηναϊκή μετάλλαξη’ που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.
Τι είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη
Πρόκειται για το στέλεχος 318 που είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία.
«Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» είχε πει.
Μάλιστα αναφερόμενος στα ποσοστά που εμφανίζει η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε διάφορα σημεία:
«Δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων» είχε πει.
«Δεν είναι δηλαδή ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται» είπε χαρακτηριστικά.
«Εμφανίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες»
Από την πλευρά του, μιλώντας για το ζήτημα στον Real Fm Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πάντως, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα στοχευμένα μέτρα.
Όπως ανέφερε, η «αθηναϊκή μετάλλαξη» εμφανίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες και ζήτησε στοχευμένους εμβολιασμούς στις συγκεκριμένες περιοχές για «να σταματήσει η διασπορά ενός τέτοιου στελέχους».
Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι υπαρκτός.
Αν, όμως, τηρηθούν τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναμένει πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου.
«Καμπανάκι» και από τον Τσιόδρα
Για τις μεταλλάξεις προειδοποίησε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αρχικά από το βήμα του Συνεδρίου Λοιμώξεων όπου ουσιαστικά προανήγγειλε ότι «αυτό που θα μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα είναι οι μεταλλάξεις».
Στη συνέχεια, κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας για την πορεία του κορωνοϊού υπενθύμισε ότι η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί και χρειάζεται διαρκής επιφυλακή.
«Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν εμπνέει ανησυχία»
Από την άλλη πλευρά, ο αν. καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο MEGA εξήγησε πως δεν εμπνέει ανησυχία η μετάλλαξη της πανδημίας που έχει εντοπιστεί στο κέντρο της Αθήνας.
«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι πιο μολυσματικό» επισήμανε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως να αφορά ένα απλό φαινόμενο το οποίο διασπείρεται σε πιο κλειστές ομάδες πληθυσμού».
«Δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα» υπογράμμισε καθώς «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι και αυτής της μετάλλαξης».
Αναφερόμενος στα ενδεχόμενα μέτρα που ίσως εφαρμοστούν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται αύξηση της διασποράς του ιού, ο κ. Παρασκευής επισήμανε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για να γίνει έλεγχος αυτής της διασποράς.
«Είμαστε σε επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές. Αν τυχόν συνετίζεται, ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα όχι προς την κατεύθυνση όμως των τοπικών lockdown».
«Αν χρειαστούν περισσότερα μέτρα τότε θα τα εισηγηθούμε» κατέληξε ο καθηγητής.