Αυγενάκης: «Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας»
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την προοπτική να «ανθίσει» και πάλι στη χώρα ο αθλητικός τουρισμός.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην διάρκεια του συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, τόνισε την εθνική σημασία διεκδίκησης και διοργάνωσης διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε ιδιαίτερα στην επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο WRC και στον σχεδιασμό αναβίωσης του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, τονίζοντας την σημασία που θα έχει στην οικονομία της χώρας ο αθλητικός τουρισμός.
Στην συζήτηση, όπου συμμετείχε ακόμα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο κ. Αυγενάκης ανέλυσε τη φιλοσοφία και την πολιτική της Κυβέρνησης για το πως ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και αστικής ανάπλασης.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι ο αθλητισμός «συνδυαζόμενος με τον τουρισμό μπορεί να πυροδοτήσει την αναβάθμιση των υποδομών και να δημιουργήσει νέες συμπράξεις για τη χρηματοδότηση αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων» και τόνισε πως «αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία, έχει εξαιρετική δυναμική στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στην προβολή της χώρας και μπορεί να συμβάλει ώστε ο αθλητικός τουρισμός να μετατραπεί σε δημοφιλή δραστηριότητα».
Ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξωστρέφεια και στη διαρκή διεκδίκηση και διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, οι οποίες εξυπηρετούν την παραπάνω στρατηγική, ενώ στάθηκε στη μεγάλη επιτυχία της επιστροφής από φέτος του Ράλλυ Ακρόπολις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έπειτα από απουσία οκτώ ετών και στα σημαντικά, πολυποίκιλα, οφέλη που θα προκύψουν.
Ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε και οικονομικά στοιχεία σχετικά με την συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στη χώρα, αναφέροντας πως πριν την περίοδο της πανδημίας, κατείχε το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.
Ακόμη, ο υφυπουργός έκανε μία αναφορά στις διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και σε αυτές που έχει αναλάβει ή σκοπεύει να διεκδικήσει στο άμεσο μέλλον.
Πρόκειται για τις εξής διοργανώσεις:
- Super Final World League στο Πόλο Γυναικών (Εθνικές ομάδες, 14-19/06 ΟΑΚΑ)
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Νέων (2022)
- Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Τσιρλίντινγκ, (4-6 Νοεμβρίου 2022)
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών (2023)
- Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες (2023 ή 2025)
Παράλληλα, στάθηκε στην επιστροφή του Rally Ακρόπολις, αλλά και στην απόφαση να αναβιώσει ο Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας, διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας που θα συνεισφέρει, όπως εκτιμα, στην τουριστική προβολή της χώρας.
Δίνεται μάλιστα μεγάλη βάση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό που όπως είπε «αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο του αθλητικού τουρισμού. Κι αυτό διότι στον κλάδο της αυτοκίνησης εμπλέκονται ισχυροί παράγοντες του χώρου. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί μια δραστηριότητα με φιλάθλους σε όλο τον κόσμο και μάλιστα προσελκύει τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης».
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις επενδύσεις στα αθλητικά γεγονότα και να ενισχύσει την ανάπτυξη βελτιώνοντας:
- την απόδοση από τα υπάρχοντες αθλητικές διοργανώσεις και την οργάνωση περισσότερων αθλητικών γεγονότων,
- την στοχοθέτηση και ενίσχυση αθλητικών εκδηλώσεων που προσφέρουν υψηλότερα πιθανά έσοδα για τον τουρισμό,
- την διάδοση των ωφελειών των αθλητικών γεγονότων (νέων και υπαρχόντων) σε περισσότερες περιοχές και όχι μόνο στα κύρια μητροπολιτικά κέντρα
- και τέλος, τον συντονισμό των αθλητικών εκδηλώσεων με άλλες σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των αθλητικών τουριστών καθώς και τα έσοδα που δημιουργούν στην τοπική κοινωνία» ανέφερε επίσης ο κ. Αυγενάκης κατά την ομιλία του στο Φόρουμ.