Από τον Παπέττα στον Νικόλα- Αφιέρωμα από την Κύπρο στον Άρη!
Στην σχέση του Άρη με τους Κύπριους ποδοσφαιριστής αναφέρεται η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης».
Οι κιτρινόμαυροι ανά τα χρόνια έχουν αποκτήσει αρκετούς Κύπριους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μάλιστα στην πλειοψηφία τους άφησαν την δική τους υπογραφή και έμειναν αξέχαστη στην ομάδα.
Σε αυτήν την σχέση και το τι έκανε ο κάθε Κύπριος που φόρεσε την φανέλα του Άρη αναφέρθηκε με αναλυτικό τρόπο το κορυφαίο μέσο του Νησιού της Αφροδίτης.
Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης»:
Πριν από λίγες μέρες, φόρεσε τη φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης ο Νικόλας Ιωάννου. Μάλιστα, ο Κύπριος αμυντικός στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου (23/01) κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης πέτυχε και το πρώτο του γκολ.
Θα είναι παίκτης της ιστορικής αυτής ομάδας για ένα εξάμηνο και στη συμφωνία που υπάρχει με τη Νότιγχαμ Φόρεστ υπάρχει οψιόν αγοράς. Ίσως λοιπόν μείνει και για μεγαλύτερο διάστημα.
Ο 24χρονος Κύπριος αμυντικός έγινε έτσι ο 6ος Κύπριος ποδοσφαιριστής που φοράει την κιτρινόμαυρη φανέλα και ευελπιστεί να πάρει ξανά τα… πάνω του, αφού στο πρώτο μισό της περιόδου δεν είχε την επιθυμητή πορεία.
Άρης Θεσσαλονίκης λοιπόν και Κύπρος ανάπτυξαν μία… σχέση που ξεκίνησε το 1976. Την αρχή έκανε ο Τάκης Παπέττας, ο Γιώργος Παντζιαράς που πήγε δύο χρόνια μετά έμεινε τη μεγαλύτερη περίοδο ενώ είχαμε και διπλή εκπροσώπηση την ίδια περίοδο για κάποιο διάστημα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά…
Τάκης Παπέττας
Την αρχή θα κάνει ο Τάκης Παπέττας, το καλοκαίρι του 1976 και σύμφωνα με αναφορές στο λεύκωμά του, η μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό στοίχησε τότε 15 χιλιάδες λίρες. Ο τότε προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας είδε τις αρετές του και έπεισε τους ανθρώπους του Άρη να τον αποκτήσουν. Την περίοδο 1976-77 αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ των κιτρινόμαυρων με 13 γκολ, ένα τεράστιο επίτευγμα, με τους οπαδούς του Άρη να φωνάζουν από την κερκίδα το σύνθημα «Πέτα Παπέττα, ένα γκολάκι πέτα…».
Την επόμενη περίοδο, γίνονται πολλές προσθήκες στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και ο Παπέττας δεν παίζει πολύ, παραγκωνίζεται από τον νέο προπονητή που ανέλαβε και αποχωρεί με τη λήξη της σεζόν για την Καστοριά. Έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε η θητεία του στον Άρη, έχοντας πετύχει συνολικά 19 γκολ.
Γιώργος Παντζιαράς
Ένας Κύπριος έφυγε, ένας άλλος πέρασε την πόρτα του Άρη και έμεινε για πολλά χρόνια. Τον Αύγουστο του 1978 ο τερματοφύλακας Γιώργος Παντζιαράς γίνεται κάτοικος Χαριλάου, έχοντας αποχωρήσει μετά από μια επιτυχημένη πορεία στον ΑΠΟΕΛ και σύντομα απέδειξε πως άξιζε με το παραπάνω τα λεφτά του και πως δεν ήταν καθόλου ρίσκο η απόκτησή του.
Άλλωστε είχε αναδειχθεί ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της σεζόν από την ΕΑΚ. Γρήγορα έγινε βασικός στην ομάδα του Άρη και έδειξε τα σπουδαία του προσόντα. Τρομερά αντανακλαστικά, ικανότητα στις αποκρούσεις πέναλτι και σταθερή απόδοση τον καθιέρωσαν στην ενδεκάδα για τα επόμενα χρόνια. Ο Γιώργος Παντζιαράς έμεινε στον Άρη μέχρι το 1984, παίζοντας σε 140 αγώνες, σε όλες τις διοργανώσεις.
Μάριος Αγαθοκλέους
Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να δούμε ξανά Κύπριο ποδοσφαιριστή στον Άρη. Το 1998 φοράει τα κιτρινόμαυρα ο Μάριος Αγαθοκλέους, ο οποίος μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη από τον Αθηναϊκό. Είχε πάει στην Ελλάδα έχοντας αναδειχθεί στην ΑΕΛ. Οι αναφορές του Τύπου τότε έκαναν λόγο για έναν επιθετικό με εκπληκτικά χαρακτηριστικά. Και κάποιες φορές αυτό αποδεικνυόταν και στον αγωνιστικό χώρο. Έπαιξε στον Άρη για τρία χρόνια (1998-2001), πετυχαίνοντας 13 τέρματα.
Μάριος Χριστοδούλου
Για μία τριετία φόρεσε τη φανέλα του Άρη και ο Μάριος Χριστοδούλου. Ήταν ήδη γνωστός στη Θεσσαλονίκη αφού για μία τετραετία έπαιξε στον Ηρακλή, έχοντας και αυτός ξεκινήσει την καριέρα του στην ΑΕΛ. Ο Κύπριος μέσος κατέγραψε, σύμφωνα με αναφορές από το διαδίκτυο, 72 συμμετοχές και στην τριετία 1999-2002 πανηγύρισε και οκτώ γκολ.
Χρίστος Μαραγκός
Το καλοκαίρι του 2006 ο Χρίστος Μαραγκός προσπάθησε στα 23 του χρόνια να ξεκινήσει καριέρα στο εξωτερικό και πήγε στον Άρη, έχοντας αποχωρήσει από την Ανόρθωση. Εκεί όμως δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και μετά από έξι μήνες και μόλις εφτά συμμετοχές (τρεις ως βασικός), αποχώρησε. Ήταν μεν στα πλάνα του Γκιγέρμο Όγιος, εντούτοις ζήτησε να φύγει και επέστρεψε στην Κύπρο, ερχόμενος και πάλι στην «Κυρία».