Αλαλούμ υπό το φόβο τρίτου κύματος πανδημίας – Γιατί «ανοιγόκλειναν» σήμερα τα σχολεία
Στο παρατεταμένο δεύτερο lockdown το οποίο συμπληρώνει δύο μήνες έρχονται να προστεθούν ενισχύοντας την κόπωση, τον εκνευρισμό και την αγωνία των πολιτών, οι παλινωδίες με αντικρουόμενες δηλώσεις και χειρισμούς κυβερνητικών στελεχών.
Ουσιαστικά η περίπτωση των σχολείων που «ανοιγόκλειναν» σήμερα ανάλογα με το ποιος υπουργός έκανε δηλώσεις είναι πολύ χαρακτηριστική των δυσκολιών που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση ενόψει και των δραματικών προειδοποιήσεων των επιστημόνων για ένα τρίτο κύμα κοροναϊού.
Αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις
Ειδικότερα δε, το ζήτημα της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων έχει αναχθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα από τα πλέον μείζονα ζητήματα που προκαλεί καθημερινές αναταράξεις και αντιπαραθέσεις.
Η παράταση κατά μία εβδομάδα του αυστηρότερου lockdown αιτιολογήθηκε από την κυβέρνηση ως αναγκαία για να ανοίξουν τελικά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου και μάλιστα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε επικριθεί ότι προκαταλάμβανε τις αποφάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Και ενώ όλοι μετρούν αντίστροφα το χρόνο για το άνοιγμα της σχολείων της πρώτης βαθμίδας της εκπαίδευσης –καθώς γυμνάσια και λύκεια θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης από αύριο Παρασκευή- ήρθε σήμερα η «βόμβα» της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη που άφησε ανοιχτό το ζήτημα της αναβολής της επιστροφής των μικρών μαθητών στα θρανία στις 11 Ιανουαρίου.
Μάλιστα σε ανάλογη κατεύθυνση είχαν ερμηνευτεί και δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για πιο αυστηρά μέτρα και πως όλες οι αποφάσεις είναι δυναμικές καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται.
Για να έρθει τελικά το υπουργείο Παιδείας και να διαψεύσει τους συναδέλφους της και να διαβεβαιώσει ότι όπως έχει προγραμματιστεί θα λειτουργήσουν κανονικά παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά από την ερχόμενη Δευτέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε ξαφνικά σήμερα το απόγευμα με αποκλειστικό θέμα τα σχολεία και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δίνοντας τέλος στο αλαλούμ και οριστικοποιώντας το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα, αφήνοντας για την προγραμματισμένη αυριανή συνεδρίασή της το ζήτημα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και του click away.
Μπάχαλο
Το αλαλούμ των δηλώσεων αυτών προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση η οποία μιλάει κυβερνητικό μπάχαλο στα σχολεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Στέργιου Καλπάκη κάλεσε την κυβέρνηση να μην παίζει με την υγεία και την αγωνία εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών και να ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών αντί να χρησιμοποιεί την επιτροπή για να επικυρώνει πολιτικές αποφάσεις.
Για «ράβε ξήλωνε» της κυβέρνησης με το άνοιγμα των σχολείων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.
Απίστευτο μπάχαλο χαρακτήρισε το αλαλούμ των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αύριο είναι Παρασκευή και υποτίθεται πως την Δευτέρα ανοίγουν ορισμένες βαθμίδες της εκπαίδευσης και η κυβέρνηση ακόμα ταλαντεύεται, ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία προετοιμασία, καμία γνώμη των ειδικών και πάλι».
Ασφαλές άνοιγμα
Το ΠΑΜΕ επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να προχωρήσει σε ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ενώ σχολιάζοντας την προχειρότητα στο άνοιγμα των σχολείων, προεξοφλεί το εκ νέου κλείσιμό τους στο προσεχές διάστημα.
Δεν υπάρχει plan b
Η κατάσταση με τα σχολεία έρχεται να προστεθεί στους χειρισμούς με την εκκλησία στις γιορτές με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν την ημέρα των Φώτων αλλά και σε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν με την αβεβαιότητα που υπάρχει για την επαναλειτουργία των καταστημάτων που έκλεισαν αυτή την εβδομάδα και το click away.
Ουδείς μάλιστα είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι στις 18 Ιανουαρίου θα επιστρέψουμε στα όσα ίσχυαν πριν από μία εβδομάδα όπως είχε διαφανεί από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει πριν από την Πρωτοχρονιά.
Οι κυβερνητικές αρρυθμίες είναι πολλές, το τοπίο θολό ως προς την έξοδο από το lockdown και σε κάθε περίπτωση η σύγχυση από τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις όχι μόνο των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και τις απόψεις των «ειδικών» φαίνεται να προκύπτει από το φόβο μιας έξαρσης της πανδημίας στην Αττική όπου υπάρχει ο κίνδυνος μιας μη διαχειρίσιμης πίεσης στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας καθώς δεν υπάρχει plan b γι’ αυτή την περίπτωση.