Άρση lockdown πολλών ταχυτήτων για σχολεία, καταστήματα και εστίαση
Προς παράταση του lockdown «δείχνουν» ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.
Ιδιαίτερα στην Αττική, η κατάσταση όσον αφορά τις αντοχές του συστήματος υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να ξεπερνά το 80% ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναζητούν καθημερινά λύσεις με τη δημιουργία νέων κλινών.
Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα για σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων, αρχικά σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στη συνέχεια, η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.
Το πως θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα, θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις. Πάντως η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών είναι η 8η Μαρτίου ενώ το άνοιγμα των καταστημάτων φαίνεται να είναι πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε.
Πιθανό το άνοιγμα καταστημάτων
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης από πλευράς του εκτιμά πως την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο θα ανοίξει. «Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί».
«Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside», σημείωσε.
Για την κρισιμότητα της ερχόμενης εβδομάδας σχετικά με την άρση ή μη του lockdown μίλησε επίσης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό, Αθανάσιος Δημόπουλος. Αφού αρχικά αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται εκ νέου το ΕΣΥ, με τη μειωμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και κλίνες Covid-19, υπογράμμισε ότι όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες» είπε ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Τι θα γίνει με την εστίαση
Τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως, το πώς θα επηρεαστούν από την κινητικότητα λόγω επαναλειτουργίας σχολείων και καταστημάτων, θα κρίνουν το μέλλον τις εστίασης, η οποία έχει κατεβάσει ρολά από τις 7 Νοεμβρίου του 2020.
Λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση είχαν απώλειες της τάξεως των 7 δισ. ευρώ το 2020. Πιο συγκεκριμένα, στην εστίαση η μείωση του τζίρου ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, με delivery και take away να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του lockdown.
Ο υπουργός Ανάπτυξης σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει τοποθετήσει χρονικά το άνοιγμα των εστιατορίων στις αρχές Μαΐου.
Βαρύ το κόστος του lockdown στο λιανεμπόριο για την οικονομία
Όσο βρισκόμαστε σε lockdown σφίγγει και ο κλοιός για χιλιάδες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Το οικονομικό επιτελείο εναποθέτει τις ελπίδες του στο άνοιγμα της αγοράς. Μόνο στο λιανεμπόριο το λουκέτο στοιχίζει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως στον κρατικό προϋπολογισμό.
Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση καθώς πλέον κρίνεται κρίσιμο το άνοιγμα της αγοράς. Για κάθε εβδομάδα που παραμένει κλειδωμένο το λιανεμπόριο το εβδομαδιαίο κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Μόνο λόγω του δεύτερου lockdown, οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1 δισ. ευρώ.
Το άνοιγμα της αγοράς θα είναι και αυτό που θα μπορέσει να σώσει την παρτίδα ώστε να μπορούν να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ιδιαίτερα κατά την επανεκκίνησή της.