Γενικά

Συνεδριάζει η επιτροπή για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού – Δεν τίθεται θέμα μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, δεν τίθεται θέμα εισήγησης περιοριστικών μέτρων.

Συνεδριάζει σήμερα στις 14.00 η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδόμενα, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, δεν τίθεται θέμα εισήγησης περιοριστικών μέτρων.

Μαγιορκίνης: Διαχειρίσιμη η αύξηση – Ο δείκτης που θα κρίνει τις εξελίξεις

«Θα δούμε αύξηση και στις διασωληνώσεις, αλλά θεωρούμε ότι θα είναι διαχειρίσιμη», τόνισε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Εξήγησε ότι επαναφορά μέτρων μπορεί να εξεταστεί στην περίπτωση που οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 250-300 ωστόσο ότι ακόμα είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένονται μεγάλα νούμερα σε διαγνώσεις που θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 20.000 και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

1. Στις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που είναι πολύ πιο μεταδοτικές στο πλαίσιο της ανοσίας που έχουμε.

2. Στον υψηλό αριθμό τεστ που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε σαν χώρα. «Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη και για αυτό το λόγο έχουμε και τη μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

«Μεσοσταθμικά υπολογίζουμε ότι η κορύφωση θα είναι στα 20.000 και λίγο πάνω από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μέρες μπορεί να έχουμε και 30.000 κρούσματα και κάποιες άλλες μέρες 15.000», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πάντως, επισήμανε ότι σε αντίθεση με όσα ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στα social media, υπάρχει μια πιθανότητα σήμερα να μη δούμε το νούμερο των 20.000, και αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτό, σημαίνει ότι έχουμε μπει σε μια επιβράδυνση και η κορύφωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα.

Τζανάκης: Θα φτάσουν 30.000 κρούσματα – Μετά τις 15 Ιουλίου η κορύφωση

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ ότι τα μοντέλα «δείχνουν» τα σημερινά κρούσματα μεταξύ 17.000 και 22.000. Στις αιχμές του πανδημικού κύματος, τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν 30.000.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου «χωρίς να την βλέπουμε ακόμα επακριβώς».

«15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το μύτιλο Πορτογαλίας που μας ‘’μοιάζει’’ πάρα πολύ και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά και μετρήσουμε σωστά τα κροτήματα, κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η ‘’Όμικρον 2», 20.000 με 30,000 κρούσματα στις αιχμές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250».

Κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.

Για την τέταρτη δόση, παροτρύνει όσους είναι άνω των 60 ή έχουν συνοδά νοσήματα να το κάνουν και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν.

«Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα, μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button