Η “Συμμορία των τεσσάρων”, μία από τις πιο πολιτικοποιημένες βρετανικές μπάντες, ποτέ δεν δίστασαν να πάρουν θέση σε οποιοδήποτε θέμα, προκαλούσαν αντιδράσεις και κατέληγαν ακόμα και να λογοκριθούν παραμένοντας πάντα πιστοί στις αξίες τους.
Εξοργισμένοι από την πολιτική κατάσταση στη χώρα τους αμφισβήτησαν με τους στίχους τους κάθε τι που σχετιζόταν με το κατεστημένο. Επηρεασμένοι από τον Μπρεχτ και διαβάζοντας με προσοχή τα κείμενα του Μαρξ, χωρίς διάθεση διδακτισμού, ανακατεύουν το Funk με το Punk.
Το Τραγούδι της Εβδομάδας που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα είναι από το “To Hell With Poverty” (Στην κόλαση με φτώχεια) από τους Gang of Four. Κυκλοφόρησε το 1981 μέσα από το άλμπουμ “Another Day/Another Dollar” και δεν είναι παρά ένας σαρκασμός για την εργατική τάξη που ενώ νομίζει ότι επαναστατεί ενάντια στο σύστημα είναι η ίδια ένα γρανάζι του.
Η ιστορία των Gang of Four ξεκινάει στο Λιντς το 1977 από τους Andy Gill (κιθάρα), Jon King (φωνητικά), Hugo Burnham (ντραμς) και Dave Allen (μπάσο). Αποφασίζουν να πάρουν το όνομά τους από την περίφημη “Συμμορία των τεσσάρων”, την κινεζική διαφωνούσα πολιτική ομάδα που είχε ως επικεφαλής την χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ.
Ο ήχος τους, ένα κράμα από Post-Punk, Funk, Reggae, Jimi Hendrix και ο πολιτικοποιημένος και γεμάτος σαρκασμό στίχος τους θα τους κατατάξει ψηλά στο χάρτη της Βρετανικής και παγκόσμιας ροκ σκηνής. Αποτελούν ένα από τα πιο συνεπή συγκροτήματα της ροκ ως προς τις απόψεις και την τοποθέτηση και πραγματικούς εκπροσώπους της βρετανικής εργατικής τάξης.
Τα τραγούδια τους κατάφεραν να εκφράσουν τα κοινωνικά και πολιτικά δεινά του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, μίλησαν για τον καπιταλισμό, τους πολέμους, τη βία, τη φτώχεια, την κοινωνική αδικία, το ρατσισμό, την εκμετάλλευση, τη ζοφερότητα και βαρβαρότητα του καταναλωτισμού.
Επηρεασμένοι από το μαρξισμό και τα ρεύματα σύγχρονης κοινωνικής κριτικής, κατόρθωσαν να κάνουν το κοινό να χορεύει και ταυτόχρονα να σκέφτεται.
Φαίνεται ειρωνικό για μια μπάντα, η οποία ανήκε στο δυναμικό μιας πολυεθνικής δισκογραφικής εταιρίας, να επιτίθεται στα συστημικά εργαλεία ελέγχου που δήθεν λειτουργούν ως μέσα ψυχαγωγίας.
Ο King και ο Gill προτιμούν να προτείνουν στον ακροατή “να σκέφτεται” παρά να τον αποκαλούν μια “άμυαλη μαριονέτα του συστήματος”, όπως θα έκανε ένα καθαρόαιμο Punk συγκρότημα.
Το ντεμπούτο τους έγινε το 1978 με το ΕΡ “Damaged Goods” και την υποστήριξη του μεγάλου ραδιοφωνικού παραγωγού John Peel ο οποίος το αγάπησε αμέσως και άρχισε να το μεταδίδει από την εκπομπή του δημιουργώντας ένα αφοσιωμένο κοινό για το συγκρότημα και εξασφαλίζοντάς τους εμφανίσεις σε Βρετανία, Ευρώπη και Αμερική.
Το 1979 κυκλοφορούν το Entertainment!, το δίσκο ορόσημο για το Post-Punk που θεωρείται από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής. Παρέμειναν στη μουσική σκηνή πάνω από 40 χρόνια τιμώντας τη βαριά κληρονομιά τους μέχρι και την τελευταία τους εμφάνιση κι έχουν αποτελέσει έμπνευση για πάρα πολλά γνωστά συγκροτήματα στο χώρο της ροκ όπως Red Hot Chili Peppers, Nirvana, R.E.M., Killing Joke, Rage Against The Machine και πολλά άλλα.
Ο Andy Gill “έφυγε” από τη ζωή το Φεβρουάριο του 2020 ενώ προετοίμαζε την κυκλοφορία της συλλογής The Problem of Leisure: A Celebration of Andy Gill and Gang of Four για την 40η επέτειο του Entertainment! Παρόλο που δεν πρόλαβε το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 12 Μαίου από την σύζυγο του Catherine Mayer και τους συνεργάτες του.
“Δεν είναι ότι απλώς διαλαλούσαμε την υποστήριξή μας στο σοσιαλισμό, ούτε τραγουδούσαμε κάθε φορά τη Διεθνή! Απλώς οι στίχοι μας ήταν αναλυτικοί, και έντονα παρατηρητικοί. Μιλούσαν για τον εαυτό μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς και οι φίλοι μας, και νομίζω κι άλλοι άνθρωποι. Πιστεύω πως ένας από τους λόγους που οι Gang of Four είναι ένα συγκρότημα σχετικά διεθνές, είναι γιατί μιλάει σε όλους. Είτε ζεις στο Σάο Πάολο, είτε ζεις στην Αθήνα, είτε ζεις στο Λονδίνο είτε στο Ληντς, τα αναγνωρίζεις αυτά και λες «ναι, αυτά συμβαίνουν και στη δική μου ζωή, και στους φίλους μου και στη γενιά των γονιών μου», κι όλα αυτά”, Andy Gill.
Αφιερωμένο σε όσους έχουν κλειστά τα αυτιά και τα μάτια τους… στο βασίλειο της απάθειας και της αδιαφορίας…
In my arms we shall begin with none of the rocks well there’s no charge
In this land right now some are insane a million charge
To hell with poverty we’ll get drunk on cheap wine
To hell with poverty the check will arrive we’ll turn the boast again
Στην αγκαλιά μου θα ξεκινήσουμε δεν είμαστε στα βράχια λοιπόν δεν υπάρχει καμία χρέωση
Σε αυτήν τη γη αυτήν τη στιγμή μερικοί είναι τρελοί, ένα εκατομμύριο χρέωση
Στην κόλαση με φτώχεια θα μεθύσουμε με φτηνό κρασί
Στην κόλαση με φτώχεια ο έλεγχος θα φτάσει, θα γυρίσουμε για να καυχηθούμε ξανά
Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!
Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/