Γενικά

VOLΤάρουμε για ηλεκτροκίνητους τρόπους μεταφοράς

Σήμερα στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης στήθηκε μια υπαίθρια γιορτή για την ενημέρωση των πολιτών για τα καινοτόμα ηλεκτρικά μέσα μετακίνησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.


Εκεί από τις Ομπρέλες μέχρι τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης υπήρχαν τέσσερα σημεία-σταθμοί για την ενημέρωση αλλά και συμμέτοχη σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι ερωτήσεων, ώστε οι παίχτες να ανακαλύψουν με αυτόν τον τρόπο πώς να χρησιμοποιούν ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα, αυτοκίνητα και σκάφη, στα οποία δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για την λειτουργία τους πέρα από την ηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια.

 

Τα ηλεκτροκίνητα σκάφη παίρνουν ενέργεια μόνο από τον ήλιο και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Ο Δήμος Πρεσπών έχει φέρει πρώτος το ηλεκτροκίνητο σκάφος στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα το νομοθετικό πλαίσιο για την έναρξη της λειτουργιάς του. Δεν χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής αλλά είναι κύριο μέσω πίεσης για την ανάδειξη του θέματος.

 

 

Πολλές ήταν οι οργανώσεις και οι επιχειρήσεις αρωγοί που συμμετείχαν σε αυτό το δρώμενο επαγρύπνησης. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν είχαν ενημερωθεί για αυτούς τους αντισυμβατικούς τρόπους μετακίνησης και υπήρχε μια ευχάριστη αντίδραση για την εκδήλωση.

Η Διαμαντοπούλου Μαρία αφού συμμετείχε στο διαδραστικό παιχνίδι δήλωσε ότι όντως το κόστος είναι μικρότερο για την μεταφορά σου στην πόλη με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Μπορεί στην αρχή να ξενίζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δώσεις κάποια παραπάνω χρήματα για να αποκτήσεις ηλεκτρικό αμάξι, αλλά όπως εξηγούν οι ειδικοί μετά από αυτήν την αγορά το μόνο που χρειάζεται είναι η φόρτιση του με ηλεκτρική ενέργεια σε ειδικούς σταθμούς ή στο σπίτι σου.


Οι σταθμοί αυτοί αρχίζουν σιγά σιγά να υπάρχουν στην πόλη με τον πρώτο να βρίσκεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία του από κατοίκους του εξωτερικού που επισκέπτονται την πόλη για επαγγελματικούς και τουριστικούς λόγους μέχρι στιγμής.

Ο Σταματίου Σάββας μαζί με την κόρη του Ζωή συμμετείχε και αυτός στο διαδραστικό δρώμενο και αν και ήταν θετικός ως προς τις δράσεις της ηλεκτροκίνητης μετακίνησης παραμένει πιστός στο συμβατικό τρόπο μετακίνησης με το δικό του ποδήλατο γιατί όπως δηλώνει: «Ακόμα τα πόδια μου βαστάνε, είναι η καλύτερη γυμναστική».

Η δράση των ηλεκτρικών ποδηλάτων υποβοηθά τον αναβάτη ώστε να είναι πιο ξεκούραστος μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Μέσω ειδικών ταχυτήτων μπορεί να ρυθμίζει το εύρος της « βοήθειας» που χρειάζεται ώστε και να αθληθεί αλλά συγχρόνως και να απολαύσει μια βόλτα χωρίς δυσφορία και κόπωση στο τέλος της διαδρομής.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τους πολίτες όλων των χωρών ότι με τους συμβατικούς τρόπους μετακίνησης αυξάνεται ο αριθμός ατμοσφαιρικών ρύπων οπότε μέσω διάφορων προγραμμάτων ενημέρωσης για τις επιβλαβείς συνέπειες ήδη σε πολλές χώρες οι κάτοικοι είναι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων και σκαφών και με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούν χρήματα αλλά και συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις με λιγότερη ρύπανση και περισσότερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κώστα Γιουτίκα Αντιπεριφεριάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ήδη η περιφέρεια έχει εξοπλιστεί με 50 ηλεκτροκίνητα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και σύντομα θα τεθούν υπό λειτουργεία στον Νομό.

Με τέτοιες ενέργειες υπάρχει ενημέρωση και μετέπειτα γνώση των πολιτών που αισθητοποιούνται περιβαλλοντικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Ρεπορτάζ: Νάνσυ Χαλκοπούλου

Πηγή: press724.gr

YellowRadio.gr

Το ειδησεογραφικό Site για τους Αρειανούς. Από οπαδούς για οπαδούς!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button