Γενικά

To Tραγούδι της Εβδομάδας: Paul Roland-“A Τhousand and Οne Nights”

“Υπάρχει βαθιά ριζωμένη η επιθυμία στους ανθρώπους για απόδραση σε έναν εναλλακτικό κόσμο”, Paul Roland

Ο πατέρας του Steampunk, ο “Edgar Allen Poe του Psych Pop”, ο εξαιρετικός μουσικός και συγγραφέας Paul Roland είναι μία περίεργη προσωπικότητα, με μία μουσική διαδρομή σχεδόν σαράντα ετών, αλλά και τη συγγραφή δεκάδων διηγημάτων, μυθιστορημάτων αποτελεί μία από τις πιο κεντρικές φιγούρες της βρετανικής Goth και Folk.

Από τον πρώτο του δίσκο, όπου και γνώρισε σημαντική επιτυχία, είχε επιλέξει να μην ασχολείται τόσο πολύ με τα εγκόσμια και να χάνεται μέσα σε φανταστικές ιστορίες, παραμύθια και μύθους. “Υπάρχει βαθιά ριζωμένη η επιθυμία στους ανθρώπους για απόδραση σε έναν εναλλακτικό κόσμο”.

Paul Roland

Παρ’ όλο που ασχολείται με εναλλακτικούς κόσμους δεν είναι “τυφλός”. Αναγνωρίζει τους κινδύνους από τον άνοδο του φασισμού και δηλώνει εξοργισμένος από την ακροδεξιά και την αντιμεταναστευτική προπαγάνδα.

Ο Paul Roland λοιπόν, μας αφηγείται με το δικό του μοναδικό τρόπο το Τραγούδι της Εβδομάδας. Ερμηνεύει μοναδικά με την απόκοσμη, ελαφρώς ένρινη φωνή του το υπέροχο “A Τhousand and Οne Nights”, που κυκλοφόρησε το 1994 μέσα από το άλμπουμ Sarabande.

Paul Roland

H φωνή του κινείται μεταξύ ψιθύρου, αφήγησης, ανακοίνωσης, αναπόλησης, απόγνωσης, αποστροφής, με ηχόχρωμα άλλοτε λεπίδας που αγγίζει τρυφερό δέρμα και άλλοτε παρηγοριάς γιατρού προς ασθενή που έζησε το χειρότερο του εφιάλτη.

Δημιουργεί από μόνη της τον παρα-ρεαλιστικό κόσμο στον οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες που αφηγείται. Ο άρχοντας-Διάβολος και οι παρατρεχάμενοι του, μάγισσες, βρικόλακες, Serial Killers, απέθαντοι, πλάσματα που λατρεύουν το έρεβος κυκλοφορούν στους στίχους, αλλά όλα αυτά μοιάζουν να είναι τυλιγμένα με ένα μανδύα υποδόριου χιούμορ, γεγονός που ελαφρύνει τον οποιονδήποτε τρόμο, σε σημείο που να θεωρούμε τα δρώμενα σχεδόν φυσιολογικά.

Paul Roland

Ξεκίνησε ακούγοντας King Crimson, Velvet Underground και T-Rex (η σύζυγος του Marc Bolan, June, υπήρξε άλλωστε και μάνατζερ του) και κατάφερε να δημιουργήσει από πολύ νωρίς ένα εντελώς προσωπικό στυλ, τραγουδώντας τα δικά του παραμύθια: ιστορίες της Βικτωριανής και Εδουαρδιανής Βρετανίας.

Το πρώτο του άλμπουμ The Werewolf Of London ηχογραφήθηκε όταν ήταν μόλις 19. Η επιτυχία του τον οδήγησε σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο και του εξασφάλισε τον σεβασμό μουσικών θρύλων όπως ο Michael Nyman και μέλη των Velvet Underground, που θέλησαν να δουλέψουν μαζί του.

H ενασχόληση του με την αφήγηση Goth θρύλων και η αγάπη του για το μεσαιωνικό grotesque του έδωσαν το όνομα “Edgar Allen Poe του Psychpop”. Δολοφόνοι του 19ου αιώνα, συνταξιοδοτημένοι εκτελεστές και οπιομανείς ήταν οι πρωταγωνιστές στο σκοτεινό σύμπαν της μουσικής του.

Το 1997 ο Roland αποφάσισε να απέχει από τη μουσική προκειμένου να μεγαλώσει τους δύο γιους του και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην συγγραφή των βιβλίων του. Έγραψε βιβλία για τον αποκρυφισμό και το έγκλημα και φτάνοντας σήμερα να έχει υπογράψει πάνω από 30 τίτλους, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες.

Paul Roland

Το 2002 επέστρεψε κυκλοφορώντας το άλμπουμ “Pavane” στη δική του ανεξάρτητη εταιρεία, Gaslight, και ηχογραφώντας ακόμα ένα, το “Re-animator”, βασισμένο σε ιστορίες του Η.Ρ. Lovecraft. To 2006 μετακόμισε στη Γερμανία, όπου συνθέτει μουσική και γράφει βιβλία μέχρι και σήμερα.

“Ο βασικός μου στόχος ήταν πάντα να κάνω τη μουσική μου διαθέσιμη σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ και να μην βγάλω χρήματα από αυτό. Επιπλέον, ήθελα να αγγίξω όσο περισσότερους ανθρώπους με τη μουσική μου και δεν μπορείς να βάλεις τιμή σε αυτό”, Paul Roland.

“Δεν υπάρχει ποίηση για εμένα στην απλή πραγματικότητα, παρότι πρόσφατα έγραψα δύο τραγούδια που σχετίζονται με τον φασισμό για τον Peter Hammill. Αυτό το έκανα γιατί ανησυχώ ιδιαίτερα για την άνοδο της ακροδεξιάς και της αμάθειας γύρω από τη σύγχρονη ιστορία και αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω τη γνώμη μου”, Paul Roland.

Paul Roland

“None of the treasures that you guard
Compare with fair Scheherazade”
Acrobats will entertain
But each would still their breath to hear
A thousand tales you’ll tell and then
I pray you will begin again

“Κανείς από τους θησαυρούς που φυλάσσετε
Συγκρίνετε με το δίκαιο Scheherazade”
Οι ακροβάτες θα διασκεδάσουν
Αλλά ο καθένας θα εξακολουθεί να αναπνέει για να ακούσει
Χίλιες ιστορίες θα πείτε και στη συνέχεια
Προσεύχομαι να ξεκινήσετε πάλι

Καλή σας ακρόαση!!!…

Ετικέτες

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close