Ποδόσφαιρο

O Κουέστα είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην Ελλάδα χωρίς αμφιβολία (Wyscout Analysis)

Ο Χουλιάν Κουέστα είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στη Super League, είτε κάποιος εφαρμόσει τη μέθοδο του… ματιού, είτε ανατρέξει σε στατιστικά.

Για μία ακόμη χρονιά ο τερματοφύλακας από την Ανδαλουσία κάνει τη διαφορά με τον Άρη, δίνοντας πολύτιμους βαθμούς και όντας -μακράν του δεύτερου- ο τερματοφύλακας που έχει αποτρέψει τα περισσότερα γκολ στη Super League.

Ο Κουέστα μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα στοιχεία του Wyscout αποτρέπει περίπου… μισό γκολ ανά αγώνα! Για να βάλουμε και τα νούμερα σε μία σύγκριση ο (πολύ καλός) Μπρινιόλι του Παναθηναϊκού «γλιτώνει» την ομάδα του από 0,15 τέρματα ανά παιχνίδι.

Η παρακάτω εικόνα μιλάει από μόνη της, με τον Κουέστα να έχει δεχθεί 6,19 γκολ λιγότερα από ότι υπολογιζόταν! Συγκριτικά ο Μάρκοβιτς του Λεβαδειακού που κάνει μία καλή χρονιά έχει δεχθεί μόλις 1 γκολ λιγότερο.

Φυσικά το συγκεκριμένο στατιστικό έχει και μεγαλύτερη αξία βάζοντας στην εξίσωση τους βαθμούς που έχει δώσει στον Άρη. Ο Κουέστα έχει αποτρέψει 5,13 γκολ σε παιχνίδια που ο Άρης τελικά κέρδισε.

Το κορυφαίο παράδειγμα αυτό στη Τρίπολη όπου σε μία βραδιά που ο αντίπαλος είχε τις περισσότερες και καλύτερες τελικές που είχε δεχθεί ο Άρης σε ολόκληρη τη σεζόν, έδωσε μία νίκη… ανάσα στην ομάδα του.

Ακόμη, το 58% των επεμβάσεων που κάνει ο Κουέστα είναι οι λεγόμενες «δύσκολες επεμβάσεις», ενώ από τα δεκατρία παιχνίδια του πρωταθλήματος που έπαιξε στα δέκα έχει δεχθεί λιγότερα γκολ από το αναμενόμενο!

Ακόμη άλλωστε και σε παιχνίδια όπως το 0-4 επί του ΠΑΣ Γιάννενα, ο Κουέστα ήταν αυτός που κράτησε με δύσκολες επεμβάσεις το 0-1, στο δεκάλεπτο που είχε ο αντίπαλος του Άρη, πριν οι επιθετικοί της ομάδας ξεκινήσουν να… πετάνε φωτιές και τελικά να τετραπλασιάσουν το προβάδισμα των κιτρινόμαυρων.

**Όσα στατιστικά στοιχεία αναφέρονται στο παρόν άρθρο αντλήθηκαν από το Wyscout

Ιάσονας Μίσχος

Όντας 14 ετών του δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσει την αγάπη του για τον Άρη και την δημοσιογραφία μέσω των "Α.Ν. 98.7" Πλέον Βρίσκεται στην οικογένεια του ''Yellow Radio FM 101.7'' από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του...
Back to top button