ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

LOGO STORIES: Και… μπουρζουάδες και… λιοντάρια!

Η Olympique Lyonnais (Ολιμπίκ Λιόν στην ποδοσφαιρική καθομιλουμένη) ανήκει στα Club που «γεννήθηκαν» μεταπολεμικά. Η ίδρυσή της τοποθετείται στο 1950 και οφείλεται κυρίως στον  Dr. Albert Trillat.

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατιάδης:

Χρώματα

Από την ίδρυσή της έχει επιλέξει ως βασικά χρώματα το μπλε, το κόκκινο και το άσπρο (ίδια χρώματα με τη γαλλική σημαία), με το άσπρο να είναι διαχρονικά το κυρίαρχο.

loading...

Logo

Το κύριο σύμβολο της πόλης και το κλαμπ είναι το εραλδικό (αυτό που σχετίζεται με οικόσημα και εμβλήματα) λιοντάρι, το οποίο στέκεται στα πίσω πόδια του. Στο logo υπάρχουν τα τρία βασικά χρώματα της ομάδας, το πλήρες όνομά της στα γαλλικά και φυσικά τα αναγνωρίσιμα αρχικά OL.

Παρατσούκλι

Είναι γνωστοί ως Les Gones. Στην τοπική διάλεκτο της Lyon σημαίνει «Τα παιδιά».

Αντιπαλότητα

Η βασική αντίπαλος της Lyon θεωρείται η παραδοσιακή  Saint-Étienne. Οι δύο πόλεις απέχουν μια ώρα δρόμο με το αυτοκίνητο και το μεταξύ τους ντέρμπι του Ρον-Αλπ, της ομώνυμης γαλλικής περιφέρειας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Υπάρχουν και κοινωνικά κριτήριά που ενισχύουν τη μεταξύ τους αντιπαλότητα. Αναφέρεται ότι στην πόλη της Lyon  κατοικούν άνθρωποι που ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, ενώ στο Saint-Étienne κυριαρχεί η εργατική τάξη.

Αντιπαλότητα υπάρχει και με τη Marseille. Το μεταξύ τους ντέρμπι ονομάζεται «Σύγκρουση των Ολύμπιων», καθώς και οι δύο ομάδες έχουν το πρόθεμα Olympic στην επωνυμία τους. 

Μασκότ: Lyou

Μασκότ: Lyou

Ένα χαριτωμένο λιοντάρι είναι η μασκότ της Lyon  Αλλωστε η γλωσσική ρίζα του ονόματος της πόλης παραπέμπει στο «βασιλιά των ζώων».

Το γνωρίζατε;

Ο ιδρυτής της Lyon,  Dr. Albert Trillat (1910-1988), ήταν ένας εξαιρετικός ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματιολόγος. Στάλθηκε στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου που διεξήγε εκεί η Γαλλία, μετά το τέλος του Β’ Π.Π. όπου φρόντιζε Γάλλους αλλά και Γερμανούς τραυματίες. Ο ίδιος ο Ρόμελ τον επισκέφθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο και τον συνεχάρη για τις υπηρεσίες του. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του έγινε καθηγητής Ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο της Lyon.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button