Γενικά

6ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μέγαρο Μουσικής

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης καθιερώθηκε στη συνείδηση του φιλόμουσου κοινού ως κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι.

Το Φεστιβάλ έχει κατακτήσει πλέον μια ιδιαίτερη θέση στον φθινοπωρινό πολιτιστικό χάρτη της πόλης. Μετρώντας ήδη πέντε χρόνια σταθερής παρουσίας, έχει φιλοξενήσει πλήθος σπουδαίων ελλήνων πιανιστών, ενώ έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μέγαρο Μουσικής και το Δημοτικό Ωδείο.

Με ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που κινείται από το κλασικό μέχρι το σύγχρονο και το avant-garde, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης προσφέρει κάθε φθινόπωρο την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει τόσο ρεσιτάλ και συναυλίες στην παραδοσιακή τους μορφή, όσο και «αντισυμβατικές» δράσεις, όπως το διάρκειας 15 ωρών έργο του Eric Satie, «Vexations», ή το δημοφιλές σύνολο Piandaemonium (6 πιάνα – 12 πιανίστες), που δεν παύει να ενθουσιάζει τους θεατές σε κάθε του εμφάνιση. Ταυτόχρονα, επιδιώκει σταθερά να λειτουργεί ως πεδίο έκφρασης νέων καλλιτεχνών και να ενσωματώνει στο πρόγραμμά του δραστηριότητες, που ενισχύουν τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα.

6ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
04 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2017

Από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για να υποδεχτεί για ακόμα μια χρονιά σπουδαίους Έλληνες πιανίστες.

Οι Νίκος Κυριόσογλου, Ναταλία Μιχαηλίδου, Πάνος Καράν, Αλεξία Μουζά και Αντώνης Ανισέγκος τιμούν με την παρουσία τους τον κύκλο των κεντρικών ρεσιτάλ στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ενώ στο φετινό μεγάλο event λήξης του Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζεται το σύνολο Piandaemonium (6 πιάνα – 12 πιανίστες) σε δύο μοναδικές συναυλίες.

Μια αγαπημένη παρέα μουσικών καταπολεμά τη μοναχικότητα του πιανίστα, δημιουργεί μια ορχήστρα πιάνων και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο, τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο.

Συμμετέχουν οι Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Δόμνα Ευνουχίδου, Νίκος Ζαφρανάς, Χρήστος Λενούτσος, Ειρήνη Μαύρου, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Χρήστος Νούλης, Διονύσης Παντής, Αντώνης Σελεμίδης, Θοδωρής Τζοβανάκης και Κώστας Χάρδας.

Οι παράλληλες δράσεις από το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν φέτος, όπως κάθε χρόνο, τριήμερο Masterclass πιάνου με τη σπουδαία πιανίστα και παιδαγωγό Δόμνα Ευνουχίδου στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, αλλά και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και τη Φλώρινα.

Νέες συνεργασίες
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει φέτος τη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την αιγίδα της οποίας θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το «Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου».

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης θα παρουσιαστούν σε επανάληψη σχεδόν όλες οι φετινές δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών θα «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα.

Στην ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου, η ΕΛΣ σημειώνει: Το πιάνο, αν και είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο όργανο, είναι και το πιο μοναχικό. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, δημιουργούν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο βασιλιά των οργάνων.

Στόχος είναι το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας.

Ρεσιτάλ
04/11 Νίκος Κυριόσογλου
11/11 Ναταλία Μιχαηλίδου
18/11 Πάνος Καράν
25/11 Αλεξία Μουζά
02/12 Αντώνης Ανισέγκος
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 20.30
Συναυλίες λήξης
09/12 Piandaemonium
10/12 Piandaemonium

Στο Piandaemonium συμμετέχουν οι Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Δόμνα Ευνουχίδου, Νίκος Ζαφρανάς, Χρήστος Λενούτσος, Ειρήνη Μαύρου, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Χρήστος Νούλης, Διονύσης Παντής, Αντώνης Σελεμίδης, Θοδωρής Τζοβανάκης, Κώστας Χάρδας

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2), 21.00
Την Παρασκευή 08/12 και ώρες 09.30 και 11.00 το Piandaemonium θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά πρωινά για σχολεία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Masterclass
01/12, 02/12 και 03/12, Δόμνα Ευνουχίδου
Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, 10.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00

Νέοι καλλιτέχνες
10/11 Καβάλα – Στέργιος Σακελλαρίου, Νίκος Λαβασάς
24/11 Αλεξανδρούπολη – Αναστασία Σταύρου, Σάββας Παυλίδης
01/12 Φλώρινα – Εύη Ζυγούρη, Κωνσταντίνα Βιδαλάκη

Εισιτήρια
Ρεσιτάλ
10 ευρώ κανονικό
5 ευρώ – μειωμένο*
Ελεύθερη είσοδος με την επίδειξη της αντίστοιχης ταυτότητας σε σπουδαστές και καθηγητές του ΔΩΘ, φοιτητές του τμήματος ΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ, σπουδαστές του ΚΩΘ.
Προπώληση εισιτηρίων:
Ηλεκτρονικά στο www.thessalonikipianofestival.gr
Γκαλερί Αγγελόπουλου , Τσιμισκή 121, 2310 273298, Δε-Σα 10:00-14:00, Τρ-Πε-Πα 18:00-20:00
Καταστήματα Public
Ρiandeomonium
15 ευρώ – κανονικό
10 ευρώ – μειωμένο*
Προπώληση εισιτηρίων:
Ηλεκτρονικά στο www.thessalonikipianofestival.gr
ΜΜΘ, 25ης Μαρτίου & Παραλία, 2310895938-9, Δε-Σα 10:00-18:00
Πλατεία Αριστοτέλους, Δε, Τε, Σα 10:00-15:30, Τρ, Πε, Πα, 10:00-14:00 και 17:30-20:00
Καταστήματα Public

*Με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά την είσοδο και εφόσον αυτά είναι σε ισχύ για: φοιτητές (εκτός ΕΑΠ), μαθητές, παιδιά, ανέργους, πολύτεκνους, σπουδαστές ωδείων, κατόχους Κάρτας Αλληλεγγύης, κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κατόχους Διεθνούς Φοιτητικής Ταυτότητας, ΑμεΑ, μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, σπουδαστές σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ).

Πληροφορίες
www.thessalonikipianofestival.gr
www.facebook.com/thesspianofestival
www.twitter.com/thesspianofest
[email protected]

 

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Leave a Reply

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button