Ποδόσφαιρο

Όταν ο Άρης κέρδισε (ξανά) τα κιτρινόμαυρα από τον ΠΑΟΚ, η δολοφονία και η απαρχή της κόντρας

Σαν σήμερα, πριν 95 χρόνια ακριβώς, στις 09.08.1925 στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή, ο Άρης θα κερδίσει την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (μετέπειτα ΠΑΟΚ) με 5-2.


Πρόκειται για τον περίφημο φιλικό αγώνα που έμεινε στην ιστορία με έπαθλο τα κιτρινόμαυρα χρώματα!
Όλα ξεκίνησαν λίγο καιρό πρίν, μέσα στο καλοκαίρι του 1925, όταν και 4 ποδοσφαιριστές του Άρη (Αρμάς, Βεντουρέλης, Πάγκαλος και Σκέμπρης) επικαλούμενοι τη καταγωγή τους από την Κωνσταντινούπολη “μετακόμισαν” στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών παίρνοντας μαζί τους και μέρος του ιματισμού του Άρη (μπλούζες, σορτς, κάλτσες).
Ο Άρης άσκησε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και κάπως έτσι ήρθε το περίφημο φιλικό μεταξύ των δυο ομάδων.


Ο Άρης θα δεχτεί τελικά να παίξει με τον ΠΑΟΚ παρα το γεγονός ότι είχε φυσικά ήδη τα κιτρινόμαυρα χρώματα! Το παιχνίδι δεν θα ξεκινήσει καλά για τον Άρη και θα βρεθεί πίσω στο σκορ με 0-2. Οι “κίτρινοι” θα συνέλθουν γρήγορα και πρίν την ανάπαυλα, όταν και θα ισοφαρίσουν σε 2-2.


Το όποιο ενδιαφέρον είχε το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο (2-2) θα τελειώσει στο 2ο με τον Άρη να βάζει 3 ακόμη γκολ και να “καθαρίζει” γρήγορα και συνοπτικά τη “κατοχύρωση” των χρωμάτων.


Δυστυχώς ο τύπος της εποχής δεν μας παρέχει καμιά πληροφορία σχετικά με τους σκόρερ του παιχνιδιού όμως ακόμη και έτσι, η ουσία είναι ότι στο παιχνίδι της 9ης Αυγούστου παιζόταν η υπόληψη, η τιμή, η περηφάνια και το κύρος για ολόκληρη την οικογένεια του Άρη!


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής κατά τη διάρκεια του αγώνα διαδραματίστηκαν και επεισόδια μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων με τους παίκτες του Άρη να γρονθοκοπούν αυτούς της Ένωσης (ΠΑΟΚ).


Μια άγνωστη ιστορία όμως και την οποία δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρξε και μια δολοφονική επίθεση κατα αθλητή του Άρη από φίλαθλο του ΠΑΟΚ.
Μην αντέχοντας τη ταπείνωση, ο Αριστείδης Στεργιόπουλος, στρατιώτης του 3ου τάγματος της Δημοκρατικής Φρουράς και φίλαθλος του ΠΑΟΚ τραυμάτισε θανάσιμα με τη ξιφολόγχη του έναν αθλητή του Άρη, τον Αλέξανδρο Ζηνισόπουλο!
Μια μέρα αργότερα, στις 10 Αυγούστου 1925 ο Άρης θα βγάλει ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο γεγονός της δολοφονικής επίθεσης!

Το βράδυ της 9ης Αυγούστου 1925 στη πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξαν και επεισόδια μεταξύ αθλητών και οπαδών των δύο ομάδων στο καφεζυθοπωλείον “Καστέλλα”.
Το γεγονός αυτό αρχικά το διέψευσε ο Άρης λέγοντας με ανακοίνωση στον τύπο ότι στο συμβάν δεν εμπλέχτηκαν αθλητές του Άρη, όμως λίγες μέρες αργότερα περισσότερα στοιχεία ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας εκείνης της εποχής.
Ο Άγγελος Νικολάου και Ιορδάνης Βογδάνου, ποδοσφαιριστές του Άρη, φέρεται μεταξύ άλλων να χτύπησαν τον Φρούραρχο και οπαδό του ΠΑΟΚ κ.Καραφούκα.
Ο Νικολάου που ήταν και αξιωματικός πέρασε από Στρατοδικείο λίγο καιρό αργότερα αλλά αθωώθηκε λόγω μέθης…
Τα επεισόδια της “Καστέλλας” ήταν ουσιαστικά και τα αντίποινα για τον αθλητή του Άρη Αλέξανδρο Ζηνισόπουλο!
Το καλοκαίρι του 1925 υπήρξε ιδιαίτερα “θερμό” ανάμεσα στον Άρη και την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (μετέπειτα ΠΑΟΚ) και ήταν φυσικά η απαρχή της αιώνιας κόντρας!

Η ενδεκάδα του Άρη που αγωνίστηκε στο ιστορικό παιχνίδι της 9ης Αυγούστου 1925:
Κοτρώτσης Δημήτρης, Νακόπουλος Γιάννης, Οπλοποιός Δημήτρης, Γιακουμής Ιάκωβος, Βικελίδης Κώστας, Ηλιάδης Δημήτρης, Μπαρίτας Γιάννης, Αγοραστός Λάζαρος, Ιωαννίδης Βασίλης, Αγγελάκης Νίκος, Βλαχόπουλος Ζαχαρίας

πηγή: ARIS RETRO 1914

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button