Ποδόσφαιρο

Φερνάντο Ιέρο: Πολλά παραπάνω από προπονητής

Ο Φερνάντο Ιέρο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Άρη για τον αντικαταστάτη του Σάββα Παντελίδη και η καριέρα του Ισπανού δείχνει ότι είναι πολλά παραπάνω από προπονητής.

Έχει συνδέσει το όνομα του με τη σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης ενώ υπήρξε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην ιστορία της Ισπανίας. Η εμπειρία του ως προπονητής είναι περιορισμένη αλλά τα όσα έχει καταφέρει στην καριέρα του αποδεικνύουν πως ο Ιέρο είναι πολλά περισσότερα από προπονητής.

Κρέμμασε τα παπούτσια του το 2005 και 2 χρόνια μετά ανακοινώθηκε ως ο αθλητικός διευθυντης της Εθνικής Ισπανίας. Μέσα από τη θέση αυτή, ο Ιέρο συνέδεσε το όνομα του με τις επιτυχίες της Ισπανίας σε Euro 2008 και στο Παγκόσμιο του 2010 ενώ ήταν αυτός που ανακάλυψε τον Χουάν Λοπετέγκι φέρνοντας τον στις ομάδες της Εθνικής.

Τον Ιούλιο του 2011 ο “Σίδηρος”, όπως μεταφράζεται το επίθετο του στα Ελληνικά, αποχώρησε για να πάρει την ίδια θέση στη Μάλαγα, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο πάμπλουτος σείχης Αλ Θάνι. Με την ομάδα της Ανδαλουσίας, ο Ιέρο έμεινε ένα χρόνο αλλά ήταν αρκετός για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Η Μάλαγα κατάφερε να βγει 4η και να προκριθεί στο Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η πρώτη γνωριμία του Ιέρο με την προπονητική ήταν ως βοηθός προπονητή στη Ρεάλ Μαδρίτης επί των ημερών Αντσελότι. Η χρονιά δεν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία καθώς οι Μερένχες αναδείχθηκαν δεύτεροι στη La Liga ενώ στο Champions League αποκλείστηκαν στα ημιτελικά.

Στο τέλος της σεζόν 2014-15, Αντσελότι και Ιέρο αποτέλεσαν παρελθόν. Ωστόσο, μετά από έναν μόλις χρόνο ο Ιέρο έγινε για πρώτη φορά πρώτος προπονητής στη Ρεάλ Οβιέδο. Η χρονιά δεν τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο καθώς η Οβιέδο έχασε το εισιτήριο την τελευταία αγωνιστική για τα play-offs και ο Ιέρο απομακρύνθηκε. Ωστόσο, άφησε το στίγμα του στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτόν.

“Υπάρχουν προπονητές που δεν έχουν κάνει τίποτα και παρόλα αυτά δρουν λές και τους χρωστάς τη ζωή σου. Δεν μπορείς καν να τους κοιτάξεις στα μάτια. Και από την άλλη, είναι άνθρωποι σαν τον Ιέρο που έχει κάνει τα πάντα στο ποδόσφαιρο και είναι πάντα δίπλα στον καθένα. Η σεμνότητα του δεν είναι φυσιολογική, δεν έχω συναντήσει ξανά τέτοιον άνθρωπο”. Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Μιγκέλ Λινάρες, ο οποίος αγωνιζόταν στην Οβιέδο όταν ανέλαβε ο Ιέρο.

Ο Τότσε, συμπαίχτης του Λινάρες, συμφωνεί: “Ο Ιέρο είναι από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στο ποδόσφαιρο. Έχει την ικανότητα να πετύχει. Είναι πανέξυπνος και ξέρει πως θα μπει μέσα στο κεφάλι των παιχτών. Αυτό είναι το πιο σημαντικό”.

Η διαχείριση των παιχτών είναι το μεγάλο ατού του Ιέρο, κάτι που επιβεβαιώνει ο επιθετικός Μίτσου που τέθηκε υπό τις οδηγίες του: “Είναι ένας πραγματικός τζέντλμαν, από την κορυφή ως τα νύχια. Το πώς διαχειρίζεται τα αποδυτήρια και την ομάδα είναι κάτι πραγματικά το εξαιρετικό. Ένα μείγμα πειθαρχίας και ταπεινότητας. Θυμάμαι πως είχε επισκεφθεί τον Τοτσέ όταν βρίσκονταν στο νοσοκομείο αν και είχε ήδη αποχωρήσει από την ομάδα”.

“Είναι ένας προπονητής που του αρέσει να ανταλλάσσει ιδέες. Είναι ανοιχτός σε όλους και πάντα προσβάσιμος. Πάντα προσπαθούσε να κρατήσει ένα καλό επίπεδο στα αποδυτήρια μέσω της συζήτησης” συμπληρώνει ο Ντιέγκο Γιοχάνεσον για τον Ιέρο.

 

Πηγή δηλώσεων: Guardian

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button