ΑπόψειςΜπάσκετ

Το “πετάξτε τα λεφτά σας” του Παναθηναϊκού και η υποκρισία του Ολυμπιακού “σκοτώνουν” το Ελληνικό μπάσκετ

Ο Παναθηναϊκός “ειρωνεύεται” όσους μιλάνε για διαιτησία, ο Ολυμπιακός κάνει τον Δον Κιχώτη για τον εαυτό του, και κάπου στην μέση είναι το Ελληνικό μπάσκετ

Δεν είναι μυστικό, είναι κάτι οφθαλμοφανές, εδώ και (πάρα πολλά) χρόνια ο Παναθηναικός κάνει ότι θέλει στο μπάσκετ.

Όποιος τολμήσει να απειλήσει να τον κερδίσει έχει να αντιμετωπίσει τις…ειδικές δυνάμεις, ή αλλιώς την εκάστοτε διαιτητική τριάδα με την απάντηση που δίνουν οι πράσινοι να είναι ίδια και απαράλλαχτη με ότι επί χρόνια έλεγε ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός: “Βάλτε λεφτά να κερδίσετε και την διαιτησία”.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ άλλωστε όταν τέθηκε το θέμα τις διαιτησίας από την συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων το μόνο επιχείρημα του προέδρου των πράσινων ήταν ότι “Ο Ολυμπιακός δεν πληρώνει τους παίκτες του”.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς εδώ; Ότι σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του Ελληνικού μπάσκετ ο Μάνος Παπαδόπουλος ενδιαφέρεται μόνο για να πει κάτι εύηχο στα αυτιά των οπαδών του; Ότι ακόμη και όταν ο Ολυμπιακός αποδεδειγμένα “πλήρωνε” αυτό δεν εμπόδιζε κανέναν διαιτητή να φορέσει πράσινα γυαλιά; ή να σχολιάσουμε το τραγικότερο όλων.

Για όποιον δεν το αντιλήφθηκε σε μια συνεδρίαση 12 ομάδων ο Παναθηναϊκός αγνοεί όλους τους υπόλοιπους, είναι σαν να μην υπάρχουν για αυτόν, τον νοιάζει να κερδίσει έναν πόλεμο εντυπώσεων με τον Ολυμπιακό χωρίς όχι να ενδιαφέρεται αλλά ούτε και να σέβεται οποιονδήποτε άλλο σύλλογο.

Αυτό που λέει ο Παναθηναϊκός είναι απλό: Κάντε ότι θέλετε, βάλτε τα λεφτά σας, πάρτε την Ευρωλίγκα, στον πλανήτη Ελλάδα κάνουμε κουμάντο εμείς. Θα σας κατηγορούμε ότι δεν ρίχνετε λεφτά και όταν το κάνετε θα καταλάβετε ότι πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων. Άλλωστε οι “50 αποχρώσεις του γκρι” είναι μια ταινία που έχουν δει πολλές ομάδες στην Α1.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός πολύ καλά έκανε και άνοιξε το θέμα τις διαιτησίας, ίσως για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο του από όσα συμβαίνουν, ίσως ότι με την απουσία των διεθνών διαιτητών οι 50αρηδες που κάνουνε…πλάκα και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα έχουν ρίξει το Ελληνικό πρωτάθλημα ακόμη πιο χαμηλά; Όποιος και αν ήταν ο λόγος που το έκανε πολύ σωστά έπραξε.

Και όλοι έχουν δικαίωμα να μην τους αρέσει αυτό που έγινε στον ημιτελικό του κυπέλλου, όλοι έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και να φωνάξουν, ή μάλλον σχεδόν όλοι. Όλοι εκτός από τον ίδιο τον Ολυμπιακό

Όσο παράξενο και αν ακούγεται είναι η πραγματικότητα, ο Ολυμπιακός είναι ο “αδικημένος” αυτός που σφάζει ο Παναθηναϊκός και δεν του δίνει την ευκαιρία ακόμη και σε μια κακή του μέρα να κερδίσει.

Ταυτόχρονα αν ρωτήσεις κάποιον οπαδό ερυθρόλευκης απόχρωσης για το φάουλ που ανακάλυψαν οι διαιτητές στον Μιλουτίνοφ στο πρόσφατο Ολυμπιακός-Άρης στο 72-67 θα ακούσεις πως “Έλα μωρέ, τι θα άλλαζε, θα κέρδιζε ο Άρης;”.

Και η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν θα άλλαζε τίποτα, ακόμη και αν όλα τα σφυρίγματα δινόταν όπως έπρεπε μάλλον δεν θα άλλαζε τίποτα και δεν θα το μάθουμε ποτέ, δεν είναι όμως αυτό το νόημα, και δυστυχώς η συγκεκριμένη δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Αν τυχαία πάρει κάποιος και δει τους αγώνες της συγκεκριμένης ομάδας μόνο με τον Άρη αυτή η εμπειρία θα του αρκεί για να καταλάβει ότι είναι ο…Παναθηναϊκός των φτωχών.

Δυο τεχνικές ποινές σε 30 δευτερόλεπτα; Τρία φάουλ στον καλύτερο παίκτη της ομάδας σε ένα λεπτό στην πρώτη περίοδο; Κανονικό καλάθι που δεν μέτρησε στην λήξη του αγώνα; Δεκάδες βολές στην έδρα του αντιπάλου απλώς και μόνο επειδή δεν έπρεπε ποτέ το ματς να πάει στον πόντο;

Αυτά και τόσα άλλα, και με τόσες άλλες ομάδες τόσα χρόνια, με όσες ομάδες “είχαν το θράσος” να τους κοιτάξουν στα μάτια.

Για μια ομάδα που νιώθει δίκαιο να σφάζει όποιον βρίσκει στον δρόμο της επειδή είναι “αδύναμος”, αλλά θεωρεί “unfair” όταν δεν παίρνει τα σφυρίγματα με τον Παναθηναϊκό, θα μας επιτρέψετε να πιστεύουμε ότι είναι άλλη μια περίπτωση…εξυγίανσης  με κάποιον που ευαγγελίζεται το καλό του Ελληνικού μπάσκετ αλλά στην πραγματικότητα θα ήθελε πολύ να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη.

Αμφότεροι λοιπόν, το μόνο που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια είναι -άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο- να καταστρέφουν το Ελληνικό μπάσκετ, να προσπαθούν να “πνίξουν” κάθε προσπάθεια που βγαίνει και να επιβληθούν με όσα μέσα έχουν και σίγουρα όχι να βοηθήσουν την Α1 να πάει έστω μισό βήμα μπροστά.

Υ/Γ Όλο αυτό που συνέβη, παραμένει μια πολύ καλή ευκαιρία για το Ελληνικό μπάσκετ, με τον Άρη μπροστά, με την συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων να θέλουν αλλαγές μπορεί όντως η Ελληνική διαιτησία να βελτιωθεί αισθητά.

Να μην ξεχνάμε όμως το…who is who της Α1, και το τι έχει κάνει ο καθένας…

Υ/Γ2 Ναι υπάρχει και άλλος δρόμος, αυτός της Ευρωλίγκας, δώσε 10.000.000, φτιάξε και ένα γήπεδο προδιαγραφών και πάρε συμβόλαιο.

Δεν λέω καλό, έλα όμως που δεν έπρεπε να είναι αυτός ο μοναδικός δρόμος….

Ιάσονας Μίσχος

Όντας 14 ετών του δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσει την αγάπη του για τον Άρη και την δημοσιογραφία μέσω των "Α.Ν. 98.7" Πλέον Βρίσκεται στην οικογένεια του ''Yellow Radio FM 101.7'' από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button