Ποδόσφαιρο

Νέα δικαστική “σφαλιάρα” για την συνιδιοκτησία από τον Άρειο Πάγο

Και από αρεοπαγίτες δικαστές ήρθε η απόφαση ότι σωστά όλα τα όργανα έχουν δει συνιδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο δημοσίευσε το σκεπτικό του για την απόφαση του (53/2020) σχετικά με την προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της απόφασης της Super League 1, που έκρινε  ότι ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν έπρεπε να τιμωρηθούν για την προσφυγή τους στο Διοικητικό Εφετείο, κατά της έκθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) για την πολυιδιοκτησία.

Έχουμε, δηλαδή, στη διάθεσή μας, πλέον, τη στέρεη, βάσιμη και αληθή δικαστική άποψη του ανώτατου δικαστικού οργάνου της ΕΠΟ, του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου (Δ.Δ.Π.), δηλαδή των αρεοπαγιτών που το στελεχώνουν, για την σχέση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) με τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου και του νόμου 2725/1999 με τους ποδοσφαιρικούς κανονισμούς.Τι ακριβώς λένε οι κ. Δικαστές με βαθμό αρεοπαγίτη; Ότι έλεγαν όλα τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ, μαζί με όλα τα ελληνικά δικαστήρια που προσέφυγε ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη. Τι δηλαδή; Ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική και ανέλεγκτη για τα πειθαρχικά όργανα της λίγκας και της ΕΠΟ. Ότι τα πειθαρχικά όργανα της λίγκας και της ΕΠΟ μπορούν μόνο να επιβάλλουν ποινές, τίποτα άλλο.

Η απόφαση 
Συγκεκριμένα οι τακτικοί δικαστές του Αρείου Πάγου που απαρτίζουν το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ανέφεραν επί λέξει στην απόφασή τους ότι: «Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι συλλογικό όργανο της Πολιτείας. Η σύσταση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της προβλέπονται από το Ν.2725/1999, στα πλαίσια του εποπτικού ελέγχου της Πολιτείας επί του οργανωμένου επαγγελματικού αθλητισμού γενικώς και όχι μόνο επί του οργανωμένου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι αποφάσεις της, επομένως, φέρουν το χαρακτήρα διοικητικών πράξεων. Ενισχυτικό της απόψεως αυτής, ειδικά για την εδώ ενδιαφέρουσα απόφαση της 27.01.2020 ( σ.σ. η γνωστή απόφαση της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη), είναι το γεγονός ότι τα αδικήματα (παραβάσεις) περί απαγορεύσεως της πολύ-ιδιοκτησίας Α.Α.Ε. και περί απαγορεύσεως μεταβιβάσεως μετοχών Α.Α.Ε. χωρίς την προηγούμενη άδεια της Ε.Ε.Α., προβλέπονται από το Ν. 2725/1999, ο οποίος μάλιστα προβλέπει επιπλέον το είδος και τα όρια των απειλούμενων ποινών.
Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super league 1 Ελλάδας έχει ως μοναδική αρμοδιότητα την επιμέτρηση της επιβλητέας ποινής για τη διαγνωσθείσα από την Ε.Ε.Α. παράβαση, που είναι εκ μέρους του ανέλεγκτη. Στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο., συνεπώς, προσβάλλεται η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς πειθαρχικού Οργάνου της Super League 1 Ελλάδας κατά το παραπάνω μοναδικό της περιεχόμενο, δηλαδή ως προς το μέγεθος της επιβληθείσας ποινής».

Ξεκάθαροι
Τι αποδεικνύουν οι ίδιοι οι αρεοπαγίτες; Οι διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν σε όλα τα όργανα, είναι νομιμότατες και δεν πάσχουν πουθενά. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι σε συνάρτηση με τις προβλέψεις του νόμου και των αρμοδιοτήτων που ο ίδιος κατανέμει στα διάφορα όργανα, της Πολιτείας και του ποδοσφαίρου.. Την κατάσταση αυτή τη νομιμοποίησε πλήρως η ίδια η Ε.Π.Ο., όταν,  στις 31 Ιουλίου 2019,  εκχώρησε μόνη της, με τη συμμετοχή του κ. Γκαγκάτση, πλήρη και ανέλεγκτη αρμοδιότητα στην Ε.Ε.Α. για όλες τις υποθέσεις πολυιδιοκτησίας με βάση τις διατάξεις του ν. 2725/1999 και μόνο.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button