ΓενικάΜουσική

Όταν οι Rage Against The Machine λογοκρίθηκαν από το κανάλι NBC και την εκπομπή Saturday Night Live…

Στις 13 Απριλίου 1996, οι Rage Against The Machine ήταν καλεσμένοι στο Saturday Night Live, τη δημοφιλή εβδομαδιαία εκπομπή του καναλιού NBC που εκείνο το βράδυ θα παρουσίαζε ο Steve Forbes, ο μεγαλοεπιχειρηματίας και υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Rage Against The Machine

Ένας από τους κανόνες που έθετε (και εξακολουθεί να θέτει) η συγκεκριμένη εκπομπή, μια από τις μακροβιότερες της αμερικανικής τηλεόρασης, ήταν η απαγόρευση των κοινωνικών και πολιτικών σχολίων από τους καλλιτέχνες που καλούνταν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Αυτή η απαγόρευση όμως δεν αφορούσε μόνο τα σχόλια, αλλά και τους στίχους των τραγουδιών. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που οι μουσικοί δεν είχαν υπακούσει στον κανόνα, όπως ο Elvis Costello ο οποίος, αντί για ένα από τα κομμάτια που είχαν εγκριθεί από τη λογοκρισία του καναλιού, είχε αποφασίσει να παρουσιάσει το «Radio Radio», ένα κομμάτι που επέκρινε την εμπορευματοποίηση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, το κανάλι απαγόρευε την συμμετοχή τους σε μελλοντικά επεισόδια της εκπομπής.

Rage Against The Machine

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι απορίας άξιο, το πως τα στελέχη του καναλιού, είχαν αποφασίσει να καλέσουν τους Rage Against The Machine, αφού η στάση της μπάντας απέναντι σε κοινωνικοπολιτικά θέματα ήταν πασίγνωστη.

Το κλίμα είχε αρχίσει να χαλάει ήδη από την Πέμπτη, την ημέρα της πρόβας. Οι RATM ανακοίνωσαν ότι θα έπαιζαν τα κομμάτια «Bulls on Parade» και «Bullet in the Head» – το πρώτο ήταν αντιπολεμικό και καυτηρίαζε τις αμερικανικές επεμβάσεις στο βωμό του χρήματος και το δεύτερο μία απευθείας επίθεση στα μέσα ενημέρωσης (ηλεκτρονικά και έντυπα) και στον τρόπο που ασκούσαν έλεγχο στο κοινό.

Επιπλέον, όπως άλλωστε συνήθιζαν στις ζωντανές εμφανίσεις τους, ήθελαν να απλώσουν πάνω στους ενισχυτές αναποδογυρισμένες αμερικανικές σημαίες, μια συμβολική χειρονομία που δήλωνε την αντιστροφή της ουσίας της αμερικανικής δημοκρατίας από αυτά που πρέσβευε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και την επιβολή ενός καθεστώτος όπου η μόνη επιλογή ήταν η εκλογή αντιπροσώπων προερχόμενων κατά κανόνα από την οικονομική ελίτ. Το κανάλι αρνήθηκε κάθετα και τελικά το συγκρότημα δέχτηκε να μην κρεμάσει τις σημαίες με αντάλλαγμα να παίξει τα κομμάτια που θα επέλεγε εκείνο.

Rage Against The Machine

Ωστόσο, παρά τη «συμφωνία», το βράδυ της 13ης Απριλίου και λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Steve Forbes παρουσιάσει την μπάντα στο κοινό, οι roadies των RATM άρχισαν να απλώνουν ανάποδα τις σημαίες πάνω από στους ενισχυτές, ενώ οι άνθρωποι του καναλιού έτρεχαν για να τις μαζέψουν. Τελικά, η μπάντα κόπηκε μετά το πρώτο κομμάτι χωρίς να ολοκληρώσει την εμφάνισή της. Μάλιστα, όταν οι RATM επέστρεψαν στα παρασκήνια, δέχτηκαν επίθεση από τα τσιράκια του καναλιού που τους έδιωξαν κακήν κακώς από το κτίριο.

Φυσικά και όπως ήταν αναμενόμενο, οι Rage Against the Machine δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά στο Saturday Night Live.

ΠΗΓΗ: www.merlins.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button