ΓενικάΜουσική

Το Yellow προτείνει: “La Valla” (Ο Φράχτης) στο Netflix

Ένας θανατηφόρος ιός, ο αγώνας για ελευθερία και επιβίωση σε ένα δικτατορικό καθεστώς, οι διαφορές δύο κόσμων που τους χωρίζει ένας φράχτης.

Ο Daniel Ecija, ο δημιουργός της ισπανικής μίνι σειράς, 13 επεισοδίων, του Netflix “La Valla”/”The Barrier” (Ο Φράχτης) κατάφερε επιτυχημένα να συνδυάσει το δράμα, την περιπέτεια και το δυστοπικό στοιχείο και να παρουσιάσει μια εξαιρετική δουλειά.

Βρισκόμαστε στην Ισπανία του 2045, κατά τα τέλη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα είναι κατεστραμμένη πολιτικά και οικονομικά και προσπαθεί να ορθοποδήσει. Έχοντας θρηνήσει αμέτρητους νεκρούς ο λαός καλείται να αντιμετωπίσει και έναν αόρατο εχθρό, έναν φονικό ιό που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός.

“La Valla”

Εκμεταλλευόμενη αυτό το κλίμα έχει εγκαθιδρυθεί μια δικτατορική κυβέρνηση μέσα από κλιμακούμενες μεταρρυθμίσεις, με πρόσχημα πάντα την ασφάλεια του πολίτη, παραπέμποντας σε ναζιστικό καθεστώς. Αποκτά υπερεξουσίες, ελέγχει την διανομή νερού και τροφής, αποκαλύπτει το πρόσωπο του ρατσισμού διαχωρίζοντας τη χώρα σε δύο ζώνες και καταπνίγει οποιαδήποτε αντίδραση.

“La Valla”

Η επιτήρηση έχει περάσει σε επίπεδο ακραίου ελέγχου, με αυστηρές πύλες εισόδου, Drones, ενδελεχή ταυτοποίηση πολιτών, απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, φίλους – πληροφοριοδότες του καθεστώτος (αυτοί δεν λείπουν ποτέ), πλήρως ελεγχόμενη πληροφόρηση των ΜΜΕ από την εξουσία.

Η ζωή στην ύπαιθρο είναι αδύνατη και η Μαδρίτη έχει χωριστεί σε δύο ζώνες, στον τομέα 1, όπου ζουν οι οικονομικά ισχυροί και προνομιούχοι φίλοι του καθεστώτος και στον τομέα 2, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν οι υπόλοιποι σε άθλιες συνθήκες. Φυσικά οι λέξεις δημοκρατία και ελευθερία έχουν πάψει να υπάρχουν.

“La Valla”

Η πανδημία χτυπάει τον πιο αδύναμο και φτωχό πληθυσμό, κάνει εντονότερη την πάλη των τάξεων και των ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν την μετακαπιταλιστική πραγματικότητα. Οι έρευνες για ενδεχόμενο εμβόλιο κατά της νόσου βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ενώ σε εξέλιξη είναι τα πειράματα.

Η ιστορία αφορά την μάχη μιας οικογένειας που προσπαθεί να μείνει ενωμένη και να επιβιώσει από την πανδημία και τους φύλακες του καθεστώτος.

“La Valla”

Πίσω από το φράχτη, στις φτωχές γειτονιές οι αντιδράσεις που μέχρι τώρα καταπνίγονται έχουν αρχίσει και φουντώνουν. Η κοινωνική αναταραχή είναι έντονη κι ο λαός ενωμένος, μαζεύει τα αποθέματα αξιοπρέπειας που είχε φυλαγμένα και ετοιμάζεται για τη δική του αντεπίθεση, για τη δική του εξέγερση κατά της απολυταρχίας και υπέρ της διανομής του πλούτου και της θεραπείας.

“La Valla”

Η φουτουριστική σειρά τοποθετείται χρονικά στο 2045 και αναπτύσσεται σε μια αλλαγμένη Μαδρίτη, ενώ ξεκίνησε να στριμάρει στην Ισπανία στις 19 Ιανουαρίου του 2020, με τους δημιουργούς να πέφτουν πάνω σε μια ιστορική -για αυτούς- χρονική συγκυρία. Στο Netflix βγήκε σε παγκόσμια προβολή τον Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, και το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Είναι λοιπόν κατανοητό πως η δημιουργική ομάδα δεν “εκμεταλλεύτηκε” την πανδημία, ούτε χρησιμοποίησε συνωμοσίες που σχετίζονται με τον κορονοϊό για να αναπτύξει την υπόθεση, αλλά είχε την “άτυχη” τύχη να πέσει πάνω στα γεγονότα που μας απασχολούν αυτό το διάστημα.

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button