ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: The Residents – “It’s a Man’s Man’s Man’s World”

Μία συγκλονιστική ερμηνεία πλημμυρισμένη από απόγνωση και μια τρέλα που μοιάζει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου.

Η εκδοχή των Residents στο θρυλικό κομμάτι του James Brown “It’s a Man’s Man’s Man’s World” είναι κάτι παραπάνω από μια διασκευή. Πρόκειται για μια εκπληκτική Live εμφάνιση τους το 2017 στο Άμστερνταμ, μία ερμηνεία τόσο διαφορετική από την πρώτη, γεμάτη απόγνωση, που μας έχει συγκλονίσει και γι αυτό το επιλέξαμε ως “Τραγούδι της Εβδομάδας”.

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας τους, έχουν χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως ως καινοτόμοι, πρωτοπόροι, εκκεντρικοί, μυστηριώδεις, τρομακτικοί, σουρεαλιστικοί, περίεργοι, αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που τους χάρισε ο Τύπος αλλά και οι οπαδοί τους.

The Residents

Οι εμφανίσεις τους καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου καθώς τα μέλη της μπάντας προσπάθησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, προτιμώντας έτσι να εστιάσουν την προσοχή στην τέχνη τους.

Σε όλα τα χρόνια της ύπαρξης τους έχουν κατορθώσει να κρατήσουν κρυφή την πραγματική τους ταυτότητα χρησιμοποιώντας διάφορες μεταμφιέσεις στις δημόσιες εμφανίσεις και τα Live τους, με διασημότερη αυτή όπου φορούν σμόκιν και βολβούς ματιών στο κεφάλι, κάτι που αποτελεί και Trademark του συγκροτήματος από το 1979 και μετά. Οι σχέσεις τους με τα ΜΜΕ είναι ανύπαρκτες καθώς δεν έχουν δώσει ούτε συνεντεύξεις.

Έχουν καταφέρει να παραμείνουν μοναδικοί αποτελώντας σημείο αναφοράς και επιδραστικότητας για πάρα πολλούς μεταγενέστερους μουσικούς, από τους Tuxedomoon, τους Devo και τους Yello μέχρι τους Primus και τους Animal Collective.

Δημιουργήθηκαν στο Shreveport της Louisiana στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Η γνωριμία τους με τον μοναδικό κιθαρίστα Phil Lithman, αργότερα γνωστό ως Snakefinger, αποτέλεσε κομβικό σημείο για την περαιτέρω εξέλιξη του ήχου τους. Ο Lithman παρέμεινε βασικός τους συνεργάτης μέχρι τον θάνατό του, από καρδιακή προσβολή, το 1987.

The Residents

Ήταν ανώνυμοι μέχρι το 1971 που έστειλαν ένα δείγμα της δουλειάς τους στη Warner Brothers ευελπιστώντας να τραβήξουν το ενδιαφέρον του Hal Halverstadt, ο οποίος είχε ήδη δουλέψει με τον Captain Beefheart, έναν από τους μουσικούς ήρωές τους. Εκείνος δεν εντυπωσιάστηκε και επέστρεψε την κασέτα στη διεύθυνση του ανώνυμου αποστολέα, με τη σημείωση “To The Residents” (“προς τους κατοίκους”) και έτσι εμπνεύστηκαν και αποφάσισαν να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο όνομα.

Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1974 με τίτλο “Meet The Residents” και σήμερα ο κατάλογος τους περιλαμβάνει πάνω από 60 Albums, 40 Singles και σχεδόν ισάριθμες κυκλοφορίες σε CD Rom και DVD – πολλές εκ των οποίων βραβευμένες, ενώ έχουν συνθέσει μουσική για αρκετές ταινίες.

Είναι ένα Avant Garde – Experimental συγκρότημα που έχει επηρεαστεί από σπουδαίους μουσικούς όπως οι George Gershwin, Miles Davis, Beatles, Dave Brubeck, Charles Mingus, Sun Ra, Willie Dixon, Bo Diddley, Hank Williams, Ennio Morricone, James Brown, Frank Zappa, John Cage.

The Residents

Ο ήχος τους παραμένει ιδιαίτερος, σκοτεινός και μοναδικός με χαρακτηριστικούς σουρεαλιστικούς στίχους.

Το 2017, ο Hardy Fox , γνωστός από καιρό ότι σχετίζεται με τους Residents, αναγνωρίστηκε ως συνιδρυτής και πρωταρχικός συνθέτης του συγκροτήματος και πέθανε το 2018.

“Sex, Shrugs and Anti-Rock’n’Roll” αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που δίνουν οι ίδιοι στις συναυλίες τους, το αχαλίνωτο δημιουργικό Power Trio που “αποκαλύφθηκαν” τελευταία ως Randy, Chuck και Bob συνεχίζοντας τον μύθο των Residents.

The Residents

Man made them happy, ’cause man made them toys
And after man make everything, everything he can
You know that man makes money, to buy from other man

Ο άνθρωπος τους έκανε ευτυχισμένους, γιατί ο άνθρωπος τους έκανε παιχνίδια
Και αφού ο άνθρωπος κάνει τα πάντα, ό,τι μπορεί
Ξέρετε ότι ο άνθρωπος βγάζει χρήματα, για να αγοράσει από άλλο άνθρωπο

This is a man’s world
But it wouldn’t be nothing, nothing, not one little thing, without a woman or a girl
He’s lost in the wilderness

Αυτός είναι ο κόσμος ενός άνδρα
Αλλά δεν θα ήταν τίποτα, τίποτα, ούτε ένα μικρό πράγμα, χωρίς μια γυναίκα ή ένα κορίτσι
Έχει χαθεί στην έρημο

The Residents

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button