ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: The Blue Aeroplanes – “Sulphur” (Θείο)

Η κολεκτίβα του Μπρίστολ ήταν ένα είδος μοναδικού Underground έργου τέχνης, που συνδύαζε την τέχνη της παράστασης, την ποίηση και το ροκ εν ρολ.

Χαρακτηριστική ερμηνεία που απαγγέλλει ποιητικούς στίχους, τονισμένα σύμφωνα και έλλειψη μελωδίας στα φωνητικά, παγερή αδιαφορία για εύκολα ρεφρέν και ασύλληπτες κιθάρες ζωγραφίζουν τον καμβά των Blue Aeroplanes.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε παρέα μαζί σας, είναι από τους The Blue Aeroplanes κι έχει τίτλο “Sulphur”. Ένα πραγματικό “πυροτέχνημα”, κυκλοφόρησε το 2011 μέσα από το άλμπουμ Anti Gravity.

The Blue Aeroplanes

Δημιουργήθηκαν το 1981 στο Μπρίστολ από πρώην μέλη της πανκ μπάντας των Art Objects των αδερφών Gerard και John Langley και τον χορευτή Wojtek Dmochowski. Το όνομα Blue Aeroplanes προέρχεται από το πολωνικό “Niebieske Samoloty”, το οποίο αρχικά επρόκειτο να είναι το όνομα της μπάντας του αδελφού του Wojtek.

Η σύνθεση του συγκροτήματος διαρκώς μεταβάλλεται, από το 2016 περιλαμβάνει 41 πρώην μέλη, κάτι που το έχουν ξεπεράσει μόνο οι The Fall. Οι Gerard, John και Wojtek είναι οι μόνοι που έχουν παραμείνει σταθεροί από την ίδρυση της μπάντας, αν και ο John αποχώρησε κατά την περίοδο 1990 – 2004.

The Blue Aeroplanes

Το πρώτο τους άλμπουμ “Bop Art” (1984) ήταν μία καλλιτεχνική μελαγχολία, μία συλλογή έργων που αναζητούν ταυτότητα. Πολύ σύντομα τη βρήκαν στους ποιητικούς στίχους του Gerard που καθοδηγούσαν το “πανκ όχημα”.

Ένας πραγματικός ποιητής που απλά επέλεξε τη μουσική για να εκφράσει τις σκέψεις, τις ιδέες, τα συναισθήματα του. Όπως έχει πει ο ίδιος, ποτέ δεν ασπάστηκε τη ροκ σαν μία γνήσια αστική δημιουργία αλλά πάντοτε δημιούργησε στις παρυφές της.

Ηχητικά δεν ανήκουν ούτε στα 80ς, ούτε στα 90ς, ούτε έρχονται απλά από τα 60ς να συναντήσουν τις αρχές της Indie Dance κουλτούρας. Οι Underground Blue Aeroplanes είναι διαχρονικοί, πράγμα που φαντάζει σχεδόν ουτοπικό.

The Blue Aeroplanes

Δεν κατάφεραν να κάνουν ποτέ την μεγάλη έκρηξη στην πολύχρονη πορεία τους, παρότι αρκετές φορές πλησίασαν επικίνδυνα στο να το πετύχουν: περισσότερο ανήσυχα πνεύματα απ’ ότι ανέχεται κάθε εποχή, άλλαξαν αρκετές φορές των ήχο τους αλλά καθόλου τη φιλοσοφία τους, ψάχτηκαν ίσως λίγο περισσότερα απ’ όσο ήθελαν οι οπαδοί τους.

Η μπάντα υπέγραψε μία συμφωνία με μία μεγάλη δισκογραφική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ηχογράφησε σε μεγάλα στούντιο του Λος Άντζελες χωρίς να συμβιβαστεί και χωρίς να θυσιάσει τις εκκεντρικότητες που τους καθόρισαν. Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή του τσακωμού που τους οδήγησε στην σιωπή για μισή δεκαετία.

Έχουν κάνει εκρηκτικές Live εμφανίσεις σε μικρούς Indie χώρους καθώς και έπαιξαν μαζί με τους REM και τους Siouxsie and the Banshees σε μεγάλες διεθνείς περιοδείες.

The Blue Aeroplanes

But what is this? We have neglected our love
And don’t know where it is

And if we don’t know, well it’s probably on the street
Getting the fireworks wrong and the dealing right
Bonfire Night is loud and bright and lasts all winter
Celebration rends the air
We are here and it is there
We have to call it home

And I thought I caught
A whiff of sulphur

Αλλά τι είναι αυτό? Έχουμε παραμελήσει την αγάπη μας
Και δεν ξέρουμε πού είναι

Κι αν δεν ξέρουμε, αλλά είναι πιθανώς στο δρόμο
Να πάρει τα πυροτεχνήματα λάθος και τη σωστή αντιμετώπιση
Η Bonfire Night είναι δυνατή και φωτεινή και διαρκεί όλο το χειμώνα
Ο Εορτασμός καθιστά την παραλλαγή του αέρα
Είμαστε εδώ και είναι εκεί
Πρέπει να το πούμε σπίτι

Και νόμιζα ότι έπιασα
Μια μυρωδιά θείου

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button