ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Scott Walker – “The Seventh Seal” (Η Έβδομη Σφραγίδα)

“Είμαι αουτσάιντερ σίγουρα. Αυτό μου ταιριάζει. Η μοναξιά είναι σαν ναρκωτικό για μένα. Τη λαχταρώ…”

Η μουσική του Scott Walker δεν είναι ευχάριστη, απαιτεί χρόνο και προσοχή, προθυμία να υποταχθεί σε κάτι περίεργο, τεράστιο και περιοδικά καταστροφικό. Σίγουρα δεν θα τη βρούμε σε επιμελημένες Playlist, η μεταγενέστερη δουλειά του ήταν πιο πιθανό να συγκριθεί με τους πίνακες του Φράνσις Μπέικον παρά με άλλους μουσικούς.

Δεν ήθελε τα έργα του να μας διασκεδάζουν ή να παρηγορούν τον τρόπο ζωής, ήθελε να μας κάνει να εκραγούμε…

Scott Walker

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα μαζί σας, είναι το “The Seventh Seal” από τον Scott Walker. Κυκλοφόρησε το 1969 μέσα από το άλμπουμ Scott 4, ανατρεπτικό και συγκλονιστικά ανεπιτήδευτο.

Ανέβηκε στην κορυφή ως σούπερ σταρ της ποπ από τη δεκαετία του 1960, παρήγαγε μερικά από τα πιο αξιοσέβαστα άλμπουμ στα τέλη του ’60, άφησε τις δάφνες του στη δεκαετία του ’70. Συνέχισε να ωριμάζει και να εξελίσσεται σε ένα στυλ εντελώς αντίθετο με την μουσική που τον έκανε είδωλο, πέρα ως πέρα ασυμβίβαστο, υπερβατικό και γεμάτο ειλικρίνεια.

Scott Walker

Ο Scott Walker γεννήθηκε ως Noel Scott Engel, στο Χάμιλτον του Οχάιο, το 1943. Ως παιδί του άρεσαν οι ταινίες του Ingmar Bergman και η ποίηση του Beat. Σε συνέντευξη του περιέγραψε τον εαυτό του στο αγγλικό ροκ περιοδικό MOJO ως “Ηπειρωτικό φυσικό εχθρό του Καλιφορνέζου σέρφερ”. Το 1961 γνώρισε τον κιθαρίστα John Maus και τον ντράμερ Gary Leeds, ο καθένας τους υιοθέτησε το επίθετο “Walker” και σχημάτισαν τους Walker Brothers. Το 1965, κατά τη διάρκεια της ακμής των Beatlemania, το συγκρότημα ταξίδεψε στο Λονδίνο και πέτυχε ένα Νο. 1 σινγκλ: το δραματικό “Make It Easy on Yourself”. Ο Walker στα είκοσι δύο του χρόνια, όμορφος, με λυπημένα μάτια και πλούσιο ξανθό μαλί έγινε καρδιοκατακτητής. Ακολούθησαν περισσότερες επιτυχίες έως το 1967 που ο Walker εγκατέλειψε το συγκρότημα. Όλα όσα ακολούθησαν, δεκαπέντε στούντιο άλμπουμ ως σόλο καλλιτέχνης και τρία Soundtrack ταινιών ήταν τεράστια, προκλητικά και ένδοξα μη εμπορικά.

Ο Walker συνέχισε την σόλο καριέρα του με την κυκλοφορία τεσσάρων άλμπουμ, Scott, Scott 2, Scott 3 και Scott 4, προτού οι Walker Brothers ξαναβρεθούν για μια τελευταία κυκλοφορία. Κυκλοφορήσε πολυάριθμα έργα πριν το τέλος του, όπως το Bish Bosch το 2012, το Soused το 2014.

Scott Walker

Ανάμεσα στα θέματα που τον απασχολούσαν ήταν το πόσο σκοτεινά θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα για έναν άνθρωπο. Έκανε απλώς μια σειρά από όλο και πιο παράλογα αστεία για την κόλαση της ύπαρξης και ίσως είναι, στην πραγματικότητα, ο πιο προληπτικός καλλιτέχνης, ο μόνος που είδε το τέλος του κόσμου να έρχεται γρήγορα.

Προκάλεσε το σεβασμό και το δέος των άλλων καλλιτεχνών. “Ήταν το είδωλό μου από τότε που ήμουν παιδί”, είπε ο Ντέιβιντ Μπάουι, ενώ οι Thom Yorke, Brian Eno και Jarvis Cocker των Radiohead είχαν εμπνευστεί από τα τραγούδια του. “Έφυγε” από τη ζωή 22 Μαρτίου 2019 στο Λονδίνο.

Scott Walker

My life’s a vain pursuit of meaningless smiles
Why can’t God touch me with a sign
Perhaps there’s no one there answered the booth
And Death hid within his cloak and smiled

Η ζωή μου είναι μια μάταιη αναζήτηση χαμόγελων χωρίς νόημα
Γιατί ο Θεός δεν μπορεί να με αγγίξει με ένα σημάδι
Ίσως δεν υπάρχει κανείς εκεί απάντησε στο περίπτερο
Και ο θάνατος κρύφτηκε μέσα στον μανδύα του και χαμογέλασε

This morning I played chess with Death said the knight
We played that he might grant me time
My bishop and my knight will shatter his flanks
And still I might feel God’s heart in mine

Σήμερα το πρωί έπαιξα σκάκι με τον θάνατο είπε ο ιππότης
Παίξαμε ότι μπορεί να μου δώσει χρόνο
Ο επίσκοπός μου και ο ιππότης μου θα συντρίψουν τις πλευρές του
Και ακόμα μπορεί να νιώσω την καρδιά του Θεού στη δική μου

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button