ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Nikki Sudden – “Pirate Girls”

Τα τραγούδια του ακατέργαστα, χαραγμένα με μελαγχολία και σκληρή πανκ απογοήτευση, μεταφέρουν τη σοφία ενός μεσήλικα και τον ενθουσιασμό ενός εφήβου που μόλις πήρε την πρώτη του κιθάρα.

Δεν χρειαζόταν να δημιουργήσει το δικό του μύθο γιατί η αυθεντικότητά του ήταν εμφανής σε ό,τι έκανε. Αντί να απεικονίζει τον εαυτό του ως κάποιον που θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία, αντιμετώπισε την καριέρα του ως ένα μεγαλειώδες ταξίδι μέσα από τα θορυβώδη μπαρ του κόσμου και χαιρόταν που έπαιζε για αυτούς που τον άκουγαν.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα μαζί σας, είναι το “Pirate Girls” του Nikki Sudden. Κυκλοφόρησε το 2011 μέσα από το άλμπουμ Playing With Fire, μία μελωδία που μας έχει συγκινήσει με την απλότητα και την εκφραστικότητα της, μας υπενθυμίζει την ομορφιά του αγνού και άφθαρτου.

Nikki Sudden

Ο Nikki Sudden ή Adrian Nicholas Godfrey, γεννημένος στο Λονδίνο στις 19 Ιουλίου 1956, άρχισε να παίζει κιθάρα το 1971 μόλις άκουσε το συγκρότημα των T.Rex. Μαζί με τον αδελφό του Kevin ή αλλιώς Epic Soundtracks, στα μέσα της δεκαετίας του ’70 σχηματίζουν την Post Punk μπάντα Swell Maps.

Έχοντας επιρροές από τους T.Rex, Rolling Stones, Faces, Bob Dylan, Johnny Thunders γίνονται διάσημοι για την ανάλαφρη Avant-Garde προσέγγιση τους στην Punk αισθητική. Το πρώτο τους Single, “Read about Seymour”, κυκλοφόρησε το 1978 και έφτασε στην κορυφή του ανεξάρτητου Chart, επιτυγχάνοντας πωλήσεις σχεδόν 25000 αντιτύπων.

Nikki Sudden με τον Rowland S. Howard

Στη συνέχεια το 1984 δημιουργεί τους Jacobites μαζί με τους Epic Soundtracks (ντραμς) και Dave Kusworth (κιθάρα, φωνητικά), μια ροκ μπάντα με ακουστικές κιθάρες που θυμίζει τους Velvet Underground. Θα κυκλοφορήσουν τέσσερα άλμπουμ και 2 EP πραγματικά αριστουργήματα.

Πήρε τα πρώτα του μουσικά “μαθήματα” από τους ήρωες του, τους New York Dolls, και ιδιαίτερα από τον κιθαρίστα τους, τον Johnny Thunders. Εμπνευσμένος, ίσως και σε υπερβολικό βαθμό, από την “Live Fast, Die Young” στάση ζωής ήταν απίστευτα ενεργητικός και θετικός με έναν ασυγκράτητο ενθουσιασμό για τη μουσική που αγαπούσε.

Nikki Sudden

Η προσωπική αλλά και η Rock & Roll ζωή του δεν γνώριζαν όρια, ένα έντονο, ατελείωτο μουσικό ταξίδι από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Ένας γνήσιος, μοναδικός μουσικός με την ικανότητα να αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων είτε εμφανιζόταν μπροστά σε 10 είτε σε 500 άτομα. Για πολλούς ο χαρακτήρας του Nikki ήταν ενός ανθρώπου που είχε προέλθει από μια άλλη εποχή.

Ένας ποιητής που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην προσπάθεια του να εκφραστεί με πάθος και ηδονή μέσα από τα λόγια και τη μουσική του. Κόντρα στο κατεστημένο, στο σύστημα που υπαγορεύει νόμους και κανόνες έχοντας για πυξίδα την αγάπη για την μουσική και τη ζωή. Η ανάγκη και ο άκρατος ενθουσιασμός του να την μοιραστεί με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο ήταν υπεράνω δισκογραφικών, μάνατζερ και κυκλωμάτων.

Nikki Sudden

Έχει συνεργαστεί με τους Rowland S. Howard, Mike Scott και Anthony Thistlethwaite των Waterboys, Jeff Tweedy των Wilco, Mick Taylor των Rolling Stones, Jeremy Gluck των Barracudas, Ian McLagan των The Faces, Phil Shoenfelt, Al DeLoner των Midnight Choir, Tom Ashton των The March Violets, μέλη των R.E.M. και Sonic Youth.

Στις 29 Μαρτίου 2006, “έφυγε” από τη ζωή από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 49 ετών μετά από Live εμφάνιση στο Knitting Factory.

Nikki Sudden

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button