ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Einstürzende Neubauten – “Youme & Meyou”

Τα πράγματα που μας ενοχλούν, η μουσική που δεν μας αρέσει γίνονται πηγή έμπνευσης: “…ακούμε προσεχτικά, αναλύουμε, αποδομούμε και έτσι αντιδρούμε!” Η γενική ιδέα ήταν “γκρεμίζουμε για να χτίσουμε”. Πριν την δημιουργία, το χάος.

Σαράντα χρόνια μετά οι Einstürzende Neubauten είναι ένας ζωντανός θρύλος που έχει διατηρήσει την ορμή και το ακούραστο πνεύμα, συνεχίζοντας την αιώνια αναζήτηση του για τον ήχο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα παρέα μαζί σας, είναι το “Youme & Meyou” από τους Einstürzende Neubauten. Κυκλοφόρησε το 2004 μέσα από το άλμπουμ Perpetuum Mobile, ένα υπέροχο ρυθμικό κομμάτι γεμάτο ένταση και παλμό για την αλλαγή, την ανατροπή, μαζί ξανά από την αρχή…

Einstürzende Neubauten

Η ιστορία τους ξεκινάει το 1980, όταν ο Blixa Bargeld κλήθηκε να εμφανιστεί στο Moon Club στο Βερολίνο. Η πρόσκληση γίνεται αποδεκτή και καλεί μερικούς φίλους του μουσικούς να παίξουν μαζί του. Από εκείνο το βράδυ οι πέντε νεαροί μουσικοί Blixa Bargeld, FM Einheit, Alexander Hacke, Marc Chung και N.U. Unruh ενώνουν τις φωνές και την ιδεολογία τους για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Το 1981 κυκλοφορεί το πρώτο τους άλμπουμ “Kollaps” με το συνοδευτικό δελτίο τύπου να αναγράφει μία και μόνη φράση, “You’ll never listen to this”, μοιάζει να έχει ηχογραφηθεί ώστε να μην ακουστεί από κανέναν…

Einstürzende Neubauten

Τρυπάνια και κομπρεσέρ, βιολιά, πιάνα κρουστά και αυτοσχέδια όργανα, φυσικοί και ηλεκτρονικοί ήχοι πίσω από ακατάληπτες φωνές που μιλούν για ακραία συναισθήματα και αντιδράσεις, συνθέτουν ένα χαοτικό σύμπαν μιας διαφορετικής ηχητικής και αισθητικής αντίληψης. Πρόκειται για κάτι που ξεπερνά τα όρια μιας προκλητικής αντίδρασης. Τα πράγματα που μας ενοχλούν, η μουσική που δεν μας αρέσει γίνονται πηγή έμπνευσης: “…ακούμε προσεχτικά, αναλύουμε, αποδομούμε και έτσι αντιδρούμε!” Η γενική ιδέα ήταν “γκρεμίζουμε για να χτίσουμε”. Πριν την δημιουργία, το χάος.

Στην πραγματικότητα είναι ένας δίσκος που δεν ακούγεται, οι Einstürzende Neubauten δημιουργούν ενάντια σε όλες τις συμβατικές συνήθειες ακρόασης. Λόγω έλλειψης χρημάτων, μεταξύ άλλων λόγων, η γκάμα των οργάνων αποτελούνταν από “βρεμένα” και αυτοδημιούργητα αντικείμενα, δημιουργημένα από λαμαρίνα και περιλάμβαναν τρυπάνια, σφυριά, μια “μη φωνή” που άρπαζε κομμάτια γερμανικών λέξεων από ένα κείμενο, και επαγγελματικό εξοπλισμό στούντιο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε με συνέπεια για να υπονομεύσει τους πραγματικούς τεχνικούς σκοπούς του. Αυτό το ίδιο το αντικομφορμιστικό μείγμα θα γινόταν το θεμέλιο μιας εντελώς νέας κατανόησης της μουσικής που αργότερα θα επηρέαζε αμέτρητους καλλιτέχνες.

Einstürzende Neubauten

Ο ήχος τους δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός, δεν θα μπορούσε να είναι ευχάριστος, είναι η αντανάκλαση της ζοφερής αστικής πραγματικότητας. Η αλήθεια μιας πόλης με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από ναρκωτικά, τις περισσότερες αυτοκτονίες, τη σκληρή εκμετάλλευση, της άναρχης οικονομικής ανάπτυξης. Οι Einstürzende Neubauten νιώθουν την παρακμιακή ατμόσφαιρα αλλά αρνούνται να αδιαφορήσουν και αντιδρούν. Μάλλον θα λέγαμε ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση: “…για μένα η καταστροφή είναι κάτι πολύ θετικό, και δεν με καταθλίβει καθόλου. Αντιθέτως, είναι σημείο αισιοδοξίας, γιατί καταστρέφοντας δημιουργείς νέο χώρο…”

Einstürzende Neubauten

Οι ζωντανές εμφανίσεις τους αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της ιδεολογικής αναφοράς τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έβγαλαν φήμη η οποία άγγιζε τα όρια της παράνοιας, με αποτέλεσμα πολλοί οργανωτές συναυλιών να διστάζουν να τους καλέσουν να παίξουν, ίσως όχι αδικαιολόγητα! Σε μια Live εμφάνιση στο Όσλο, αποχώρησαν από τη σκηνή ανοίγοντας μια τρύπα στον τοίχο με κομπρεσέρ… Με τον καιρό βέβαια, οι συναυλίες έγιναν λιγότερο βίαιες.

“Δεν θέλουμε να είμαστε επικίνδυνοι μόνο για ένα κτίριο. Ένα κτίριο είναι απλώς ένα σύμβολο. Θα θέλαμε να είμαστε περισσότερο επικίνδυνοι για την κοινωνική δομή!”

Einstürzende Neubauten

They defend each other against the past
if the future isn’t bright at least it’s colorful
so burn the ship come spring

Υπερασπίζονται ο ένας τον άλλο ενάντια στο παρελθόν
Αν το μέλλον δεν είναι φωτεινό τουλάχιστον είναι πολύχρωμο
Γι’ αυτό κάψε το πλοίο έλα την άνοιξη

Einstürzende Neubauten

They fail, fail and try again
fall off a cliff, succeed, and fall, fall again
They have proven quite effectively
that bumblebees indeed can fly
against the field’s authority

Αποτυγχάνουν, αποτυγχάνουν και προσπαθούν ξανά
Πέφτουν από έναν γκρεμός, πετυχαίνει και πέφτει, πέφτει ξανά
Έχουν αποδείξει αρκετά αποτελεσματικά
ότι οι βομβιστές μπορούν πράγματι να πετάξουν
ενάντια στην εξουσία του γηπέδου

Einstürzende Neubauten

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button