ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Certain General – “I Lose Myself” (Χάνω τον Εαυτό μου)

Το απεριόριστο, σχεδόν ψυχεδελικό πνεύμα τους, έχει δημιουργήσει δίσκους για όλους τους εφηβικούς διαβόλους του κόσμου.

Οι θεαματικές Live εμφανίσεις τους ξεχώρισαν για την απίστευτη ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν, η εκρηκτική και μοναδική ενέργεια που μετέδιδαν στο κοινό ήταν τόσο έντονη που οι οπαδοί τους έκαναν το χώρο να σείεται, “γκρέμιζαν” τους τοίχους.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “I Lose Myself” από τους Certain General. Κυκλοφόρησε το 1988 μέσα από το άλμπουμ Cabin Fever, ένα μουσικό κομμάτι σκοτεινό, απελπισμένο που η ακρόαση του δεν θέλουμε να τελειώσει…

Οι Certain General δημιουργήθηκαν το 1980 στην Νέα Υόρκη καθώς η νέα δεκαετία ξεκινούσε και το East Village ήταν γεμάτο ζωγράφους και μουσικούς, βρίσκοντας την πολιτιστική και πνευματική ζύμωση της περιοχής στο αποκορύφωμα της. Μέσα σε αυτό τον αναβρασμό η μπάντα έρχεται για να γίνει ο συνδετικός κρίκος που έλειπε, ο σύνδεσμος μεταξύ του New Wave και του Post Punk, των Television και των Sonic Youth.

Certain General

Οι Parker Dulany (ποιητής και ζωγράφος), Phil Gammage (κιθαρίστας), Marcy Saddy (ντράμερ), Russell Berke (μπασίστας) δίνουν παραστάσεις στα κλαμπ της Νέας Υόρκης και πολύ σύντομα προκαλούν αίσθηση χάρη στο μοναδικό συνδυασμό των επιβλητικών στίχων και της ξέφρενης ενέργειας τους.

Η μουσική τους έχει εμπνευστεί από τους Doors, Velvet Underground, Birthday Party, το Contortions του James Chance αλλά και… τον Modigliani όπως ισχυρίστηκε ο Parker Dulany.

Το πρώτο EP, το Holiday of Love (1982) ηχογραφείται μετά από μια σειρά συναυλιών, πρώτα στα θρυλικά κλαμπ της Νέας Υόρκης (CBGB, Danceteria) και κυρίως στην Ανατολική Ακτή. Η παραγωγή γίνεται από τον Peter Holsapple και η μίξη από τον Michael Gira των Swans. Ένα στυλ που στη συνέχεια ταλαντεύεται μεταξύ του New Wave και του Post Punk. Η αύρα του Ian Curtis είναι εμφανής σε αυτές τις πρώτες συνθέσεις, καθώς και η επιρροή του Jim Morrison στα φωνητικά του Dulany.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι Certain General εμφανίστηκαν με πολλά κορυφαία ανεξάρτητα ροκ συγκροτήματα της εποχής όπως οι Green on Red, Rain Parade, Mission of Burma, Gun Club, Oingo Boingo, New Order, The Cure, Rank and File, The Rezillos, The Bongos, The Nails, Gang of Four, REM, Pylon, The Sisters of Mercy, Way of the West, Medium Medium, Raybeats.

Μετά της ΗΠΑ η μπάντα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου και μετακομίζει. Με την πάροδο του χρόνου αλλάζει το ύφος τους, το παίξιμο γίνεται λιγότερο εκρηκτικό, ο αργός ρυθμός και τα απαλά μελαγχολικά και σαγηνευτικά κομμάτια των αρχών υποχωρούν σε ένα πιο συμβατικό Folk Pop. Το τελευταίο τους άλμπουμ είναι το Live It Down του 2013.

Certain General

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button