Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως: Τι αθλητικό βιβλίο να διαβάσω αυτές τις ημέρες

Οι μέρες περνάνε και όλοι μας πρέπει να εξοπλιζόμαστε με τα κατάλληλα… κουράγια για την συνέχεια, καθώς η επιδημία του κορωνοιού είναι λογικό πως δεν νικιέται… εύκολα.

Οι προτάσεις του yellowradio.gr όμως συνεχίζονται, για όλους εσάς που θέλετε να αξιοποιήσετε ποιοτικά τον χρόνο σας στο σπίτι, όπως έχουμε πει, με βιβλία γύρω από το σπορ του λαού.

Μετά την “μπάλα στην κερκίδα” και το περιοδικό HUMBA, κάνουμε στροφή… στα κλασσίκα.

Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο ήταν ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς και λάτρεις του ποδοσφαίρου, παγκοσμίως. Τα έργα του υπερβαίνουν τις ορθόδοξες τεχνοτροπίες, συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ, το μυθιστόρημα, τη δημοσιογραφία, την πολιτική ανάλυση και την ιστορία.

Ουρουγουανός, αρά και αυτομάτως ο νους πηγαίνει σε ένα ποδόσφαιρο… άλλης εποχής. Πιο “βρώμικο”, με την αλητεία και τα σκληρά τάκλιν και σίγουρα ενάντια στην μοντερνοποίηση του.

“Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως” έμελλε να αφήσει ατάκες χαραγμένες στην συνείδηση κάθε οπαδού, κάθε πολιτικοποιημένου και μη ανθρώπου που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και σε αυτά που επιτάσσουν οι εποχές.

“Δεν είμαι παρά ένας ζητιάνος που περιφέρεται ανά τον κόσμο, παρακαλώντας για λίγο καλό ποδόσφαιρο στα γήπεδα. – Ένα καλό παιχνίδι, για το Θεό. Και όταν η ευχή πραγματοποιείται, πανευτυχής για το θαύμα, λίγο με νοιάζει ποια ομάδα ή ποια χώρα παίζει.” 

Το βιβλίο μιλά για παίχτες που έχουν αφήσει ιστορία, τον Γκαρίντσα, τον Πελέ, τον Πούσκας, τον Μαραντόνα, τον Εουσέμπιο, τον Κρόιφ ή τον Πλατινί, ως και τον Ρονάλντο και τον Μέσι, περιγράφει γκολ και φάσεις που έμειναν στην ιστορία με μεγάλη παραστατικότητα.

Από το παγκόσμιο κύπελλο του 1930, μέχρι αυτό του 2014, μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να νιώθει πως βρίσκεται σε εκείνη την εποχή και το ζει, μέσα από το βιβλίο. “Ένα σπορ εκτόνωσης και διαφυγής”, όπως αναφέρει και ένα κεφάλαιο του διηγήματος.

Τα υπόλοιπα σας τα αφήνω να τα διαβάσετε, να μαγευτείτε και να ταξιδέψετε εκεί που το ποδόσφαιρο δεν γεννήθηκε, όμως ζει πραγματικά.

Panos Tsikalas

Τον μάθατε σαν γεννημένο... offside, μιλά και γράφει πάντα διαλεκτικά. Οι πρώτες του εμπειρίες ήρθαν μέσα από το χαρτί του ΠΡΙΝ, συνέχισε σαν offside24.gr και το YellowRadio.gr ήρθε σαν επιστέγασμα που συνεχίζει. Αρθρογραφεί στο HUMBA και είναι δημοσιογράφος σε πολιτικά σάιτ, με μεγάλη αγάπη όμως στο... αθλητικό. Δίνει παρουσία καθημερινά στο Yellow Radio FM 101.7 κάθε πρωί στις 10:00, μετά από μια περιπλάνηση σε όλες τις ζώνες του...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button