ΓενικάΠοδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο ενώνει: Αγώνας με λάμψη 2004 για τους σεισμόπληκτους στην Αλβανία

Με πρωτοβουλία του ΠΣΑΠ και συμμετοχή αντιπροσωπείας από την Εθνική Ελλάδας που κατέκτησε το Euro 2004, ομάδα παλαιμάχων θα αγωνιστεί στο νέο γήπεδο των Τιράνων μαζί με Ιταλία, Τουρκία και Αλβανία για την ενίσχυση των πληγέντων από τους σεισμούς.

Ο νέος αέρας του ΠΣΑΠ

Από τον Μάιο του 2019, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων ποδοσφαιριστών φύσηξε αέρας αλλαγής. Ο Γιώργος Μπαντής, γνωστός για τις κοινωνικές του ευαισθησίες και την διαφορετικότητα του λόγου του, ανέλαβε πρόεδρος. Στο Δ.Σ βρέθηκαν ποδοσφαιριστές εν ενεργεία, με εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Παίκτες με καριέρα στην Εθνική και στις μεγάλες ομάδες της Super League, όπως ο Δημήτρης Κουρμπέλης του Παναθηναϊκού, ο Γιώργος Μασούρας του Ολυμπιακού, ο Τάσος Μπακασέτας που ήταν στην ΑΕΚ και πλέον παίζει στην τουρκική Αλάνιασπορ, ο Χρίστος Τασουλής, αλλά και παιδιά που γνωρίζουν πολύ καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο και όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας το ήθος τους, όπως ο Γιώργος Ζησόπουλος, ο Σάββας Τσαμπούρης και ο Σάκης Παντελιάδης.

Η νέα διοίκηση του ΠΣΑΠ φρόντισε από πολύ νωρίς να δείξει την διαφορετική της προσέγγιση. Στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των ανασφάλιστων ποδοσφαιριστών στη Super League 2 και την Football League, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα συμφιλίωσης πριν από ντέρμπι, με ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων που αγωνίζονταν να επισκέπτονται σχολεία και να συναναστρέφονται τα παιδιά, μίλησε με τελείως διαφορετικό τρόπο στους ίδιους ποδοσφαιριστές και την νεολαία. Και πλέον, ετοιμάζεται για ένα ιστορικό τουρνουά εκτός Ελλάδας. Μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο βρίσκεται στις ζωές μας για να ενώνει, όχι για να χωρίζει. Μια δράση που δείχνει πως υπάρχει κάτι το διαφορετικό πέρα από την τοξικότητα και την βία που έχουν ριζώσει για τα καλά στη Super League. Και γίνεται χέρι-χέρι με γειτονικούς λαούς που επίσης στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα συμφιλίωσης, σε μια περίοδο μεγάλης έντασης.

Η πρωτοβουλία και οι σεισμοί

Στις 26 Νοεμβρίου του 2019 ο φονικός σεισμός χτύπησε την Αλβανία, αφήνοντας πίσω του 51 νεκρούς, περίπου χίλιους τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Ήταν μια τραγωδία που συνέβη στη γειτονιά μας, επηρέασε ανθρώπους που με δυσκολία τα έβγαζαν ούτως ή άλλως πέρα. Μερικές μέρες πριν ο εγκέλαδος χτυπήσει, η FIFPro, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών πραγματοποίησε την ετήσια Γενική του Συνέλευση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Εκεί, η Τουρκία αναγνωρίστηκε ως πλήρες μέλος και σε μια κουβέντα που έκανε ο εκπρόσωπός της με τον Γιάννη Μπράχο, τον εκπρόσωπο του ΠΣΑΠ, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για διοργάνωση ενός αγώνα ανάμεσα στις δύο χώρες που θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμφιλίωσης των δύο λαών. Οι δύο πλευρές είδαν με πολύ θετικό μάτι την ιδέα, όμως προτού ξεκινήσουν να συζητούν αναλυτικά γι’ αυτήν, έγιναν οι σεισμοί στην Αλβανία.

Ο ΠΣΑΠ, έχοντας βοηθήσει στη σύσταση του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών στην γειτονική χώρα, επικοινώνησε άμεσα μαζί τους και τότε έριξε στο τραπέζι την ιδέα: Γιατί να μην φέρουμε κοντά όλες τις χώρες της γειτονιάς μας μέσω του ποδοσφαίρου; Πρόεδρος στην σύνδεσμο της χώρας είναι ο Άντι Λίλα, ο οποίος έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα για σχεδόν μια δεκαετία. Η αλβανική πλευρά ζήτησε την συνδρομή της Ομοσπονδίας, η οποία παραχώρησε το νεότευκτο γήπεδο των Τιράνων για τις ανάγκες του τουρνουά, στο οποίο συμφώνησαν να δώσουν το «παρών» και οι Ιταλοί. Το  Air Albania Stadium, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβριο για τον αγώνα Αλβανία-Γαλλία για τα προκριματικά του Euro 2020 αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι. Η ανέγερσή του κόστισε 75 εκατομμύρια, μπορεί να φιλοξενήσει 22.500 θεατές, ενώ μπήκε στην κατηγορία 4 της UEFA, που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες του Champions League και του Europa League. Αποτελεί κάτι σαν νέο ποδοσφαιρικό σύμβολο, την ελπίδα της βαλκανικής χώρας ότι μπορεί να γνωρίσει καλύτερες ποδοσφαιρικές μέρες, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και στην κοινωνία. Δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή για να φιλοξενήσει το όραμα των Συνδέσμων ποδοσφαιριστών, που για πρώτη φορά τολμούν κάτι τόσο μεγάλο!

Με λάμψη 2004!

Στην αποστολή της Ελλάδας για το φιλικό λαμβάνουν παίκτες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και αντιπροσωπεία της χρυσής γενιάς που κατέκτησε το Euro 2004. Ο ρέκορντμαν συμμετοχών με τα χρώματα της «γαλανόλευκης», Γιώργος Καραγκούνης, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Φάνης Κατεργιαννάκης θα φορέσουν τα ελληνικά χρώματα στο τουρνουά των Τιράνων, μαζί με ποδοσφαιριστές όπως ο Φάνης Γκέκας, ο Λεωνίδας Βόκολος, ο Νίκος Νιόπλιας, ο Ηλίας Κώτσιος, ο Μίλαν Πάβλοβιτς, ο Γιάννης Σκοπελίτης, ο Ιβάν Ρούσεφ και άλλοι. Πέραν όμως των πρωταθλητών Ευρώπης, θα υπάρχουν και πρωταθλητές κόσμου, αφού με τη φανέλα της Ιταλίας θα παίξουν ποδοσφαιριστές που ήταν στην «χρυσή» ομάδα του 2006 και κατέκτησαν το Μουντιάλ. Με μεγάλες προσωπικότητες θα παραταχθεί και η Τουρκία (Ρουστού, Σανλί Τουντσάι, Χαμίτ Άλντιντοπ, Μπουλέντ Κορκμάζ), ενώ για την Αλβανία θα παίξουν παίκτες όπως ο Στρακόσια, ο Λορίκ Τσάνα, ο Έντβιν Μουράτι, ο Έρβιν Σκέλα, ο Ίγκλι Τάρε, ο παλιός γνωστός του ελληνικού φίλαθλου κοινού Αριάν Μπεκιάι, αλλά και ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Μπέσνικ Χάσι.

Οι αλβανικές ποδοσφαιρικές αρχές είναι συγκινημένες από το ενδιαφέρον πρωτίστως της Ελλάδας, που με δική της πρωτοβουλία το τουρνουά πήρε σάρκα και οστά, αλλά και με τις υπόλοιπες ομάδες που δέχτηκαν να συμμετάσχουν. Μάλιστα, είναι πολλοί αισιόδοξοι για την προσέλευση του κόσμου. Τόσο για τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, γιατί ακόμα και τώρα συνεχίζουν να ζουν σε προσωρινές κατοικίες με ένα μικρό ποσό που τους προσφέρει το κράτος, αλλά και για το μήνυμα που θα φτάσει παντού. Ένα μήνυμα βγαλμένο από τις αρχές του «όμορφου παιχνιδιού», από τον ιερό του σκοπό. Δεν έχει σημασία η εθνικότητα, η κουλτούρα, η θρησκεία. «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει και να ενώσει τους ανθρώπους όπως ελάχιστα άλλα πράγματα». Η ρήση του αείμνηστου Νέλσον Μαντέλα γίνεται πράξη για μια ακόμα φορά και φυσικά ο ΠΣΑΠ που βρίσκεται πίσω από όλο αυτό δείχνει πως πέραν του ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που σκέφτονται εντελώς διαφορετικά από ό,τι νομίζει η κοινή γνώμη, αν τους αφήσουν μπορούν να καταφέρουν πολλά.

ΠΗΓΗ: https://www.koutipandoras.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button