Γενικά

Συναγερμός για τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα

Σε συναγερμό και πλήρη επιφυλακή τίθεται ο κρατικός μηχανισμός ύστερα από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 110 νέα κρούσματα και όπως προκύπτει από τον «χάρτη» της επιδημιολογικής έκθεσης οι «κόκκινες» ζώνες είναι τρεις: η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. Για αυτόν τον λόγο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι τόσο στο οδικό δίκτυο και τα μέσα μεταφοράς όσο και στα λιμάνια.

Οι έλεγχοι εστιάζουν και στα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις, ενώ ένα μπαρ έκλεισε στη Χαλκιδική για 15 ημέρες και του επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο για συνωστισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εβδομάδα 24 με 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα εξής κρούσματα κορωνοϊού:

  • Θεσσαλονίκη: 57
  • Καβάλα: 20
  • Αττική: 108

Χθες, 1η Αυγούστου, ανακοινώθηκαν:

  • 23 στην Καβάλα (43 τις τελευταίες 8 ημέρες)
  • 37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες)
  • 19 στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες)

Οι τελευταίοι αριθμοί, που σχετίζονται και με τον γνωστό γάμο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους εργαζόμενους στη μονάδα επεξεργασίας κρεάτων στην Καβάλα, φανερώνουν ότι στη Βόρεια Ελλάδα αναπτύσσεται μια ανησυχητική κατάσταση.

Απεναντίας, η Ξάνθη, που ήταν το «επίκεντρο» του κορωνοϊού το προηγούμενο διάστημα, κατέγραψε μόλις 63 κρούσματα σε όλον τον Ιούλιο, ενώ χθες δεν «έδωσε» κανένα νέο κρούσμα.

Tι λένε οι ειδικοί για την «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η αυξητική τάση των κρουσμάτων δεν θα σταματήσει τόσο απλά. «Να είμαστε προετοιμασμένοι να έχουμε παρόμοια νούμερα τις προσεχείς δυο εβδομάδες» σχολίασε, εκφράζοντας την ελπίδα να διαψευστεί η πρόβλεψή του.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «αν τα νούμερα δεν προκαλούν ανησυχία τότε έχουμε ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα» και πως «πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς, χωρίς να περιμένουμε τα πρόστιμα, ή τη Δευτέρα για να μη συνωστιστούμε στα μπαράκια».

Αν ο πληθυσμός τηρήσει τα μέτρα, προσέθεσε, τότε ενδέχεται «μετά τον Δεκαπενταύγουστο να δούμε κάμψη των αριθμών». Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος», κάτι που έδειχναν κάποια μοντέλα για τον Αύγουστο. Καταλήγοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «το καλοκαίρι είναι πλέον πίσω μας. Μπροστά είναι το φθινόπωρο και έχει δυσκολίες» αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και στα κρυολογήματα και τις γρίπες.

Σύψας: Ενα βήμα πριν το δεύτερο κύμα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα».

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά.

Μιλώντας δε για τις τοπικές εστίες μολύνσεων, όπως τα κρούσματα σε εργοστάσιο στην Καβάλα, αλλά και τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων. «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης» επανέλαβε εκ νέου ακόμη φορά ο λοιμωξιολογός. «Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει ήδη ακόμη πιο αυστηρά μέτρα: «Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας» σημείωσε ωστόσο ο κ. Σύψας.

Μόσιαλος: Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει τη διασπορά

Το δικό του σχόλιο μετά τις ανησυχητικές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε αρχικά:

«110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλευονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες».

Ο έμπειρος καθηγητής επισήμανε ότι από την πλευρά του «δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι οπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία)».

Καταλήγοντας, ο Ηλίας Μόσιαλος συνέστησε:

«Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών».

Πηγή: voria.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button