Ποδόσφαιρο

Πασσαλής: «Πρωτάθλημα με τέσσερις ομάδες δεν γίνεται, θέλει συσπείρωση – Τεράστια χαρά αν ο Άρης κατακτήσει το Κύπελλο, το αξίζει και ο κόσμος»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό X-Press» φιλοξενήθηκε ο Πέτρος Πασσαλής.

Ο πρώην παίκτης του Άρη μίλησε για τα όσα συμβαίνουν την φετινή σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σχολίασε την μέχρι τώρα πορεία των «κιτρινόμαυρων», ενώ τέλος σχολίασε το πόσο σημαντικό θα ήταν για τον κόσμο της ομάδας ένας τίτλος και ότι συμφωνεί με την επιλογή του Μίχαελ Ένινγκ στον πάγκο και για τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Λείπουν οι «ρομαντικοί» του ποδοσφαίρου…

Πλέον ο ρομαντικός είναι μια άλλη έννοια στις μέρες μας που δυστυχώς όσο πάει, γίνεται όλο και χειρότερα. Αντιμετωπίζουμε, παρακολουθούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο πια να κατανοήσεις και να προσπαθήσεις να μπεις στην λογική αυτών που τα κάνουν.

Σε θυμώνει αυτό που συμβαίνει; Τα θέματα πολυϊδιοκτησίας, τα «τυφλά» VAR, οι δαιτησίες και οι δανεικοί;

Νομίζω ότι είναι αδιάφορο. Το ότι με ενοχλούν ναι ισχύει, απίστευτα πολύ. Γενικώς στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια λάθος κατεύθυνση σχετικά με το ποδοσφαιρικό κομμάτι, δεν θα κρίνω εγώ το ποιος απ’όλους έχει δίκιο, θεωρώ πως όλοι έχουν άδικο. Θα πρέπει να βάλουν κάτω τους προσωπικούς τους εγωισμούς γιατί θεωρώ ότι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό ο εγωισμός είναι που οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις, να ενδιαφερθούν για το ποδόσφαιρο για να μπορέσει να βρει τον δρόμο του γιατί αυτή την στιγμή έχει λοξοδρομήσει. Δεν πηγαίνουμε καλά και αυτό αποτυπώνεται παντού. σε όλους του δείκτες. Για εμένα το βασικό είναι να παραδεχθούν όλοι ότι έχουν άδικο. Έτσι όπως λειτουργούν, χάνουν και το όποιο δίκιο έχουν.

Κάποιοι παράγοντες δεν μπορούν από μόνοι τους να αναστρέψουν την κατάσταση, όσο και αν θέλουν.

Δεν μπορούν, αλλά αν συσπειρωθούν και γίνουν ένα μέτωπο έναντι όλων των υπολοίπων ομάδων, τότε ίσως να μπορέσει να αλλάξει κάτι. Ένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει κάτι, αν συσπειρωθούν όμως; Πρωτάθλημα με τέσσερις δεν γίνεται, θέλει 16 ομάδες. Κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Θα πρέπει να σταματήσει όλο αυτό το μίσος που υπάρχει γιατί πλέον περί μίσους πρόκειται, ψάχνουμε να βρούμε μια δήλωση του άλλου για να παιχτεί και να τον κατηγορήσουμε. Ψάχνουμε να βρούμε φάσεις κτλ. Και σίγουρα κάποιος μπορεί να έχει λιγότερο και κάποιος περισσότερο δίκιο, αλλά θα πρέπει να βρούμε μια κοινή συνισταμένη. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ένα τέλμα και πρέπει αυτοί που βάζουν τα χρήματα τους, να κοιτάξουν το κοινό καλό. Εγώ θεωρώ ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, άλλος μεγαλύτερο και άλλος μικρότερο.

Εμείς είμαστε κόντρα στην εξής ρητορική: Όταν λές «εξυγίανση» και βλέπουμε ότι κάνεις τα ίδια πράγματα με διαιτητές ευάλωτους, με δανεικούς , αυτά μας ενοχλούν.

Φυσικά όλα μας ενοχλούν αλλά όπως είπα ξανά, δεν θέλω να το χρωματίσω. Κάποια στιγμή ας σταματήσουμε να το χρωματίζουμε, είναι το ποδόσφαιρο. Ας προσπαθήσουμε όλοι για το καλό του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν μπροστά μας πέντε παιχνίδια μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, ας ελπίσουμε να ολοκληρωθούν.

Πάμε στον Άρη, αύριο «παίζει» την είσοδο του στα play off και έχει και την κλήρωση Κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Ο Άρης βρίσκεται όπως και οι υπόλοιπες ομάδες στην λήξη της περιόδου και τώρα θα κριθεί αν η χρονιά είναι πετυχημένη ή όχι. Τώρα πλέον περιθώρια για λάθη δεν γίνονται, όσα λάθη έγιναν έγιναν, υπάρχει μόνο περιθώριο συγκέντρωσης στον στόχο και πάθος για την επίτευξη του. Ο Άρης έχει δύο παιχνίδια για να «κλειδώσει» την είσοδο του στα play off και από εκεί και πέρα να διεκδικήσει ότι περισσότερο μπορεί. Μετά έχει δύο παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΚ που είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί λείπει από την ομάδα ένας τίτλος. Μπορεί να έχει καταντήσει κουραστικό να ακούγεται αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μα είναι η αλήθεια, έχουν περάσει πενήντα χρόνια.

Ακριβώς. Εγώ δεν είμαι της άποψης της ευφορίας που υπάρχει για την κλήρωση με την ΑΕΚ που είναι βατός αντίπαλός. Ο Άρης με την ΑΕΚ δεν έχει καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, δεν ξέρω αν τον δυσκολεύει το παιχνίδι της ομάδας ή αν είναι κάτι τυχαίο αυτό που συμβαίνει. Οποιαδήποτε ομάδα και αν έβρισκε μπροστά του, είτε Ολυμπιακό, είτε ΑΕΚ είτε ΠΑΟΚ, θα ήταν δύσκολο. Έτσι ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θα προτιμούσα την ΑΕΚ.

Ποιον αντίπαλο θα ήθελες εσύ;

Δεν μιλάω για μια συγκεκριμένη, εννοώ ότι όποιος και αν ερχόταν από την κλήρωση θα ήταν το ίδιο. Είναι τρεις ομάδες που έχουν αξία, καλούς παίκτες και έχουν κατακτήσει τίτλους τα τελευταία χρόνια. Αυτό δείχνει την δυναμική τους, όμως από την άλλη πλευρά οι ποδοσφαιριστές του Άρη έχουν ποιότητα, υπάρχει πολύ καλή χημεία στο μεσο-αμυντικό κομμάτι, απλώς θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και πιο συγκεντρωμένοι στον στόχο. Νομίζω αυτό λείπει από τους ποδοσφαιριστές γιατί ποδοσφαιρική ποιότητα στον Άρη υπάρχει πολλή.

Σε αυτά λοιπόν τα παιχνίδια πρέπει να μπουν πλήρως συγκεντρωμένοι.

Ναι ακριβώς. Έτσι και αλλιώς για να παίξεις ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο δεν χρειάζεται μόνο η ποιότητα αλλά και συγκέντρωση, ψυχραιμία. Είναι στοιχεία όχι σωματικά αλλά ψυχικά που κάνουν την διαφορά.

Είναι καλό που ο Άρης θα παίξει πρώτα στο ΟΑΚΑ και την ρεβάνς στο Χαριλάου;

Δεν υπάρχει καλό ή κακό, ειδικά σε διπλό παιχνίδι. Θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι και στα δύο παιχνίδια, δυνατότητες υπάρχουν. Σε αρκετά ματς φέτος έχει φανεί αυτό αλλά σε αρκετά επίσης έχουν φανεί και αδυναμίες. Τώρα που φτάνει προς το τέλος η χρονιά, θα πρέπει τα δυνατά σημεία να είναι αυτά που θα βγουν μπροστά και τα αδύναμα να κρυφτούν.

Πως σχολιάζεις τις επιλογές του Μίχαελ Ένινγκ που έχει ως υλικό 13-14 παίκτες;

Αρχικά, είναι μια ερώτηση που δεν μπορούμε να την απαντήσουμε εμείς που βλέπουμε ένα παιχνίδι την Κυριακή. Ο κύριος Ένινγκ για να βασίζεται σε 13-14 παίκτες, σημαίνει ότι αυτούς τους παίκτες καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας δείχνουν πως είναι αυτοί που μπορούν να κρατήσουν το βάρος. Για να κάνεις μια εκτίμηση θα πρέπει να έχεις εικόνα από τις προπονήσεις, από την κατάσταση των παικτών, από αρκετά στοιχεία όπως οι μετρήσεις, τα εργομετρικά κτλ. Άρα το να πούμε εμείς αν καλά κάνει ή το αντίθετο, νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Από αυτά που βλέπουμε τουλάχιστον μέσα στο γήπεδο, δεν νομίζω ότι αυτοί που μένουν εκτός, δεν δικαιώνουν την επιλογή του προπονητή να τους κρατήσει εκτός ομάδος.

Σε πείθει ο Χαριστέας με την δουλειά που κάνει;

Για το μόνο που μπορεί να κριθεί ο Άγγελος την φετινή χρονιά είναι το πως διαχειρίζεται τους ποδοσφαιριστές και το αγωνιστικό τμήμα. Δεν μπορεί να κριθεί ούτε για μεταγραφές, ούτε για αποδεσμεύσεις. Ο τρόπος που διαχειρίζεται και με βάση αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, έχουν θετικό πρόσημο για εμένα. Όταν θα πάμε στο καλοκαίρι που με το καλό η ομάδα θα μπορέσει να κάνει μεταγραφές και να στηθεί έτσι όπως την θέλει από την αρχή, τότε θα μπορούμε να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Συμφωνείς με το γεγονός ότι ο Άρης συζήτησε με τον Ένινγκ για τα επόμενα δύο χρόνια;

Ναι, συμφωνώ. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα πλάνο, ένας προγραμματισμός, όταν ένας προπονητής έρχεται μετά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με το υλικό που έχει, να δημιουργήσει κάτι καλύτερο από αυτό που είχε, πρέπει να του δώσεις την δυνατότητα να λειτουργήσει και σε ένα πλάνο μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Άρα για να το κλείσουμε γενικότερα, θεωρώ θετική την παρουσία και τον δύο την φετινή αγωνιστική περίοδο και μακάρι να συνεχίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ομάδα, ανεξάρτητα από το πως θα λήξει η αγωνιστική περίοδος.

Θα το πάρει ο Άρης το Κύπελλο; Τι πιστεύεις;

Το εύχομαι! Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, αλλά το εύχομαι. Γιατί ακόμη είναι πολύ νωπό στην μνήμη μου το παιχνίδι Άρης-Ολυμπιακός μέσα στο Καυτατζόγλειο, όταν υπήρχε μια ατμόσφαιρα ότι το σηκώσαμε πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας. Όλοι έλεγαν πως ο Άρης ήταν το φαβορί και είχα διαφωνήσει, δεν είναι εύκολο να φτάσεις σε έναν τελικό, από μόνο του αυτό αποτελεί κάτι για τους ποδοσφαιριστές που ήταν τότε στην ομάδα, αλλά είναι ακόμη δυσκολότερο να το κατακτήσεις ειδικά όταν έχεις μια ομάδα απέναντι σου που παίρνει συστηματικά τα πρωταθλήματα. Είναι δύσκολο αλλά θα είναι τεράστια η χαρά να το πάρει ο Άρης γιατί βρίσκεται πολλά χρόνια μακριά από έναν τίτλο. Όταν μια ομάδα έχει περάσει τόσα πολλά και η στήριξη του κόσμου είναι αυτή που είναι, αξίζει να πάρει μία χαρά.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button