Ποδόσφαιρο

Παντζιαράς: «Μπήκε κατευθείαν στα βαθιά ο Έμαν, ας του δώσουμε λίγο χρόνο-Εύχομαι οι τωρινοί παίκτες του Άρη να ζήσουν τις στιγμές που βιώσαμε εμείς»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό Χ-Press» φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Παντζιαράς.

Σαν σήμερα το 1978 ο Γιώργος Πανζιαράς είχε πραγματοποιήσει μια εξαιρετική εμφάνιση με τον Άρη στο ματς με το Αιγάλεω αποκρούοντας δύο πέναλτι. Στον συγκεκριμένο αγώνα οι «κιτρινόμαυροι» συνέτριψαν τον αντίπαλο με 6-1.

Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας των «κιτρινόμαυρων», μίλησε για τον Άρη του τότε και του σήμερα, για τις στιγμές που η ομάδα αδικήθηκε, το θέμα «Φάμπιαν Έμαν», τον Άγγελο Χαριστέα ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί πιστεύει ότι ο Άρης προλαβαίνει να σώσει την παρτίδα.

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Πείτε μας λίγα λόγια για εκείνο το παιχνίδι με το Αιγάλεω.

Πράγματι, ήταν ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι. Ήρθε στο μυαλό μου ο ποδοσφαιριστής από το Αιγάλεω, ο Σταυρόπουλος, ήταν από τους πολύ καλούς ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής. Είχα αποκρούσει δύο πέναλτι και έγινε η αφορμή για την συνέχεια των πέναλτι που έχω αποκρούσει με Παναθηναϊκό και Ηρακλή.

Σε αγώνα Κυπέλλου;

Και με τον Ηρακλή αλλά και με τον Παναθηναϊκό ήταν αγώνες Κυπέλλου. Με τον Παναθηναϊκό είχα αποκρούσε ένα πέναλτι του Αλβάρες και ένα πέναλτι του συμπατριώτη μου, του Γκίζα.

Το να αποκρούει πέναλτι ένας τερματοφύλακας, είναι χάρισα, ένστικό ή ώρες προπόνησης;

Είναι θέμα ψυχολογίας και σίγουρα παίζει ρόλο και η τύχη. Στα πέναλτι, ο τερματοφύλακας ό,τι και αν κάνει, είναι υπέρ του. Δεν γίνεται κάποιος να του καταλογίσει ότι δεν απέκρουσε το πέναλτι. Το πρόβλημα το έχει ο παίκτης που θα χτυπήσει την μπάλα. Αν μπορέσεις να τον ψυχολογήσεις, έχεις και την τύχη με το μέρος σου, όλα έρχονται στην σειρά.

Θέλουμε ένα δικό σας σχόλιο για εκείνη την ομάδα..

Σίγουρα, ήρθα σε έναν ποδσοφαιρικό Άρη με πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Ζήνδρος, ο Φοιρός, ο Μόκαλης, ο Κούης, ο Βένος, ο Σκόμποε κτλ. Ήταν μια πολύ καλή «φουρνιά» γι’αυτό και κάναμε πολύ καλή πορεία και στην Ευρώπη αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πάλι έρχεται στην μνήμη μου η «κλοπή» του πρωταθλήματος με τα μπαράζ στον Βόλο. Στην κανονική διάρκεια εμείς ήμασταν οι πρωταθλητές αλλά η τότε ΕΠΟ άλλαξε τον κανονισμό και δεν μετρούσαν τα γκολ υπέρ μας και τα κατά.

Ο Άρης ήταν από τους πρώτους που βίωσε ωμά στο κορμί του τα «μαχαίρια της αδικίας»..

Έτσι ακριβώς. Άλλαξε ο κανονισμός ένα μήνα πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, γιατί έβλεπαν ότι ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να τερματίσει πρώτος. Αλλά εκείνες οι χρονιές για εμένα είναι αξέχαστες με αυτούς τους συμπάικτες και τα παιχνίδια με Μπενφίκα, Περούτζια, Σεν Ετιέν που δυστυχώς για τον μετέπειτα Άρη, θυμόμαστε ακόμη εκείνες τις στιγμές. Θέλω και εύχομαι οι τωρινοί ποδοσφαιριστές του Άρη να ζήσουν εκείνες τις στιγμές που ζήσαμε εμείς.

Αυτά σχετικά με την κλοπή του πρωταθλήματος και το Κύπελλο, που πρέπει να μας θυμώνουν και να μας πεισμώνουν..

Σίγουρα, για να θέλουμε να πάμε ακόμη πιο ψηλά. Πρέπει σταδιακά να ξεχάσουμε, που δύσκολα ξεχνιούνται αυτά τα γεγονότα, να έρθουν καινούργια αποτελέσματα και επιτυχίες για την ομάδα.

Τι χρειάζεται αυτή την στιγμή ο Άρης;

Σίγουρα δεν έκανε καλή αρχή η ομάδα στο πρωτάθλημα. Είχαμε πολλές αποτυχίες, έφυγε ο προπονητής και ήρθε καινούργιος. Έκανε μια πολύ καλή αρχή με την ομάδα της Ξάνθης δυστυχώς όμως μετά ήρθε το ματς με τον Πανιώνιο. Για εμένα αυτή η ισοπαλία, ήταν σαν ήττα, αλλά ας δώσουμε χρόνο στον καινούργιο προπονητή να μάθει τους ποδοσφιαριστές. Να μάθουν όμως και οι ίδιοι, την ιστορία του Άρη για να μπορέσει η ομάδα να ανέβει σκαλοπάτι.

Υπάρχει εξήγηση; Πως γίνεται μια ομάδα με τέτοιο υλικό, 85 λεπτά να είναι «ανύπαρκτη»;

Δυστυχώς δεν υπάρχει εξήγηση. Αυτά που έκαναν τα παιδιά στα τελευταία 15 λεπτά, θα μπορούσαν να τα κάνουν από την αρχή του παινχιδιού. Είναι θέματα μέσα από τις πορπονήσεις, στο κλαμπ γενικότερα, εμείς δεν μπορούμσε να ξέρουμε τι γίνεται στα αποδυτήρια και μακάρι τα «κακά» έξω από αυτά. Αλλά επιμένω, να δώσουμε χρόνο στον νέο προπονητή να μάθει τους παίκτες γιατί έχουμε χρόνο.

Έχει χρόνο δηλαδή ο Άρης;

Δεν υπάρχει άλλη λύση όμως. Θα περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο να κάνουμε μια-δυο μεταγραφές. Αυτό είναι και θέμα του προπονητή, τι προσθήκες θέλει να κάνει στην ομάδα όπως και πέρσι αν θυμάστε, έγινε ένα πολύ καλό ξεκίνημα με τις μεταγραφές του Δεκεμβρίου και εύχομαι με καλούς παίκτες στην προσθήκη να πάμε ακόμη καλύτερα.

Κεφάλαιο «Φάμπιαν Έμαν». Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Απ’ότι βλέπω στον νέο αυτό τερματοφύλακα, ακόμη δεν έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αμυντικών και οι αμυντικοί την εμπιστοσύνη του. Βλέπω μερικές φορές, δεν έχει την απαιτούμενη έξοδο, δεν ξέρω φυσικά τι δουλειά γίνεται στις προπονήσεις. Μπήκε κατευθείαν στα «βαθιά», ας δώσουμε και σε αυτόν λίγο χρόνο και με την κατάλληλη προπόνηση θα μας βοηθήσει και αυτός.

Είναι δηλαδή θέμα προπόνησης και ψυχολογίας;

Σίγουρα. Η θέση του τερματοφύλακα είναι προπόνηση και ψυχολογία.

Αν τον είχατε εσείς, που θα ρίχνατε το βάρος;

Δεν τον έχω στα χέρια μου, όποτε δεν ρίχνω το βάρος πουθενά. Το κρατάω για τον εαυτό μου. Αν τον είχα θα έλεγα (γέλια).

Είναι και θέμα αμυντικής λειτουργίας έτσι;

Ναι, είναι γενικώς ο τερματοφύλακας είναι ο τελευταίος παίκτης που βλέπει ολόκληρο το γήπεδο. Είναι ο παίκτης που πρέπει να καθοδηγήσει όλη την άμυνα του για να μπορεί και εκείνη να τον καλύψει σε τυχόν λάθη που θα κάνει.

Ο Άρης είχε μια παράδοση στους τερματοφύλες που τελευταία βέβαια δεν την βλέπουμε..

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε τερματοφύλακες που να βγαίνουν από τα «σπλάχνα» του Άρη. Συνέχεια αγοράζουμε και είναι κρίμα. Αν θυμάμαι καλά, πριν έρθω εγώ ήταν ο Χρηστίδης, ο Παπαφλωράτος. Ο Νίκος Παπαδόπουλος που τραυματίστηκε, μετά όταν ήμουν εγώ προπονητής στον Άρη, δεν αγοράσαμε κανέναν τεμρατοφύλακα. Μόνο τον Κατεργιαννάκη με ένα ποδήλατο από την Πυλαία. Με λίγα λεφτά, δεν είχαμε πρόβλημα με την θέση του τερματοφύλακα. Εύχομαι και τώρα με λίγη δουλειά, να βγάλουν και αυτοί καλούς τερματοφύλακες.

Ο Χούλιαν Κουέστα είχε έναν σοβαρό τραυματισμό. Πόσο δύσκολο είναι για έναν τερματοφύλακα να επιστρέψει μετά από αυτό;

Είναι θέμα θέλησης και ψυχής! Εγώ έκανα εγχείριση Δευτέρα πρώι και Κυριακή, στο άτυχο χτύπημα του Παπαδόπουλου έπαιξε με καρφί στο δάχτυλο. Είναι θέμα θέλησης, να μπορέσεις φυσικά να ξεπεράσεις τον πόνο και να έχεις στο μυαλό σου μόνο την ομάδα. Δεν ξέρω αν τα παιδιά σήμερα έχουν αυτά τα ψυχικά αποθέματα μετά από έναν τραυματισμό.

Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την παρουσία περισσότερων Ελλήνων παικτών;

Συμφωνώ απολύτως. Φτάσαμε τώρα στο σημείο ο Άρης να έχει έναν Έλληνα παίκτη στην ενδεκάδα. Αν τυχόν γίνει κάποια αλλαγή με τον Φετφατζίδη, δεν θα είναι κανένας. Γιατί η ελληνική ψυχή χρειάζεται μέσα στο γήπεδο. Για να έχει την φωνή του Έλληνα και να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους.

Ο Άρης προλαβαίνει ώστε να μην χάσει την παρτίδα;

Ειλικρινά το πιστεύω, με μια δυο καλές μεταγραφές στο Δεκέμβριο θα έχουμε ανάλογη πορεία με πέρσι και καλύτερα.

Με τον Άγγελο Χαριστέα είχα συνεργαστεί παλιότερα σωστά;

Τον είχα παίκτη όταν ήμουν προπονητής στον Άρη. Είναι ένα παιδί που πέρασε, έζησε και πονάει τον Άρη. Εύχομαι στον Άγγελο να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά ειλικρινά θα ήθελα κι’άλλα μέλη της παλιάς εποχής του Άρη να είναι στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας. Να δώσουν εκείνη την ψυχή και την καρδιά ώστε να συμπαρσύρουν και τους υπόλοιπους για να πάει η ομάδα ψηλά. Φυσικά να υπάρχουν και οι γνώσεις και να μπορέσεις να τις βάλεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button